Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Δανειολήπτες προς τραπεζίτες μας «πνίγετε» - Τραπεζίτες προς δανειολήπτες, πληρώστε

Δανειολήπτες προς τραπεζίτες μας «πνίγετε» - Τραπεζίτες προς δανειολήπτες, πληρώστε
Τα επιτελεία των τραπεζών πλέον δεν έχουν την πολυτέλεια του χρόνου καθώς είναι υποχρεωμένες να καθαρίσουν τα χαρτοφυλάκια τους από «κόκκινα» δάνεια συνολικού ύψους 40,2 δισ. ευρώ
«Μπρα ντε φερ» εκατοντάδων εκατομμυρίων παίζεται από τις τράπεζες με τους επιχειρηματίες που εμφανίζονται στη λίστα με «κόκκινα» δάνεια.
Τα επιτελεία των τραπεζών πλέον δεν έχουν την πολυτέλεια του χρόνου καθώς είναι υποχρεωμένες να καθαρίσουν τα χαρτοφυλάκια τους από «κόκκινα» δάνεια συνολικού ύψους 40,2 δισ. ευρώ.
Στους επόμενους δεκαοχτώ μήνες το επιχειρηματικό τοπίο θα έχει αλλάξει άρδην για την κατηγορία εκείνη των επιχειρηματιών που δανείστηκε με οικονομικές συνθήκες του 2007 και 2008 και καλείται σήμερα να αποπληρώσει δάνεια σε μια οικονομία που συρρικνώνεται τα τελευταία χρόνια εννέα χρόνια.
To bankingnews.gr έγινε αποδέκτης παραπόνων από επιχειρηματία που βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού εξαιτίας λαθών που έκαναν οι τράπεζες στο παρελθόν, όπως ισχυρίζεται ο ίδιος, όπως ήταν η χορήγηση προσωπικών δανείων χωρίς εμπράγματές εξασφαλίσεις, οι οποίες σήμερα πρέπει να ενταχθούν στο ενιαίο σύνολο των οφειλών της επιχείρησης.
Το μεγαλύτερο λάθος των επιχειρηματιών ήταν αποδέχθηκαν τη δανειοδότηση των επιχειρήσεων σε ξένο νόμισμα (Ελβετικό φράγκο, γεν και άλλα νομίσματα) αλλά στη διάρκεια του χρόνου υπήρξαν σημαντικές μεταβολές στην ισοτιμία τους με το ευρώ, με αποτέλεσμα να γίνει δύσκολη η αποπληρωμή των δανείων τους.
Αρκετοί επιχειρηματίες βρίσκονται με την… πλάτη στον τοίχο και την ίδια στιγμή κατηγορούν τις τράπεζες για τη στάση τους, εξαπολύοντας πυρά κατά των τραπεζιτών, οι οποίοι και αυτοί με τη σειρά τους, είναι  δέσμιοι στην  υλοποίηση του σχεδίου που προβλέπει το 3ο Μνημόνιο για τη μείωση των κόκκινων δανείων.
Οι τράπεζες προτείνουν συμβιβασμούς και προτείνουν  νέες  ρυθμίσεις στους δανειολήπτες για να αποφευχθούν τα χειρότερα αλλά οι δανειολήπτες που επιλέγουν το… δρόμο της  αντιδικίας με τις τράπεζες, είναι βέβαιο ότι το μπρα ντε φερ, θα το κερδίσουν οι τράπεζες καθώς έχουν στη διάθεση τους τις δανειακές υποχρεώσεις του δανειολήπτη όπως και την εν γένει αδυναμία τήρησης των όρων της συμφωνίας.
Αξιόπιστη τραπεζική πηγή ισχυρίζεται ότι  θα πρέπει να προστατεύσουν τα χρήματα των καταθετών ενώ οι δανειολήπτες θεωρούν ότι οι τράπεζες θέλουν να τους αρπάξουν την περιουσία που έχτισαν με πολύ κόπο.
Από την πλευρά τους τα επιτελεία των τραπεζών λόγω του αυστηρού χρονοδιαγράμματος κινούνται  σε πιο γρήγορους ρυθμούς και είναι έτοιμες να  βάλουν διαχειριστές σε επιχειρήσεις που μπορεί να επιβιώσουν ή να πουληθούν σε νέους ενδιαφερόμενους όπως έγινε με τις εκδοτικές επιχειρήσεις.  
Οι ελληνικές τράπεζες προβλέπεται να διαγράψουν δάνεια ύψους έως και 4 δισ. ευρώ μέσα στο 2017, στην προσπάθειά τους να μειώσουν τον τεράστιο όγκο των «κόκκινων» δανείων και να ανέλθει στα 10,4 δισ. ευρώ μέχρι τον ερχόμενο Δεκέμβριο του 2018.
Οι διαγραφές θα αφορούν εντελώς προβληματικά δάνεια που βρίσκονται σε οριστική καθυστέρηση και για τα οποία οι τράπεζες έχουν λάβει προβλέψεις στο 100%.

Νίκος  Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης