Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Ο «καυτός» Αύγουστος του Σφακιανάκη λόγω λήξης δανείων 260 εκατ. - Να βάλουν 10 εκατ. οι μέτοχοι ζητούν οι τράπεζες

Ο «καυτός» Αύγουστος του Σφακιανάκη λόγω λήξης δανείων 260 εκατ. - Να βάλουν 10 εκατ. οι μέτοχοι ζητούν οι τράπεζες
Το παρασκήνιο της διαπραγμάτευσης, η εμπιστοσύνη στις ικανότητες του management και οι μετοχικές ισορροπίες στην εταιρία
Σκληρό παζάρι βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ τραπεζών και Σφακιανάκη για την αναδιάρθρωση δανεισμού του ομίλου ύψους 260 εκατ. ευρώ ο οποίος λήγει και θεωρητικά πρέπει να αποπληρωθεί τον επόμενο μήνα.
Οι τράπεζες μέχρι σήμερα έχουν υποστηρίξει τις κινήσεις που έχουν γίνει προκειμένου να ανακάμψει η εταιρία εκτιμώντας μάλιστα τις ικανότητες του management αλλά εμφανίζονται δυσαρεστημένες από το γεγονός ότι οι βασικοί μέτοχοι αρνούνται μέχρι στιγμής να βάλουν το χέρι στην τσέπη.
Παρά το γεγονός ότι στην τελευταία Γενική Συνέλευση της εταιρίας οι μέτοχοι έκαναν λόγο για αύξηση κεφαλαίου άνω των 7 εκατ. ευρώ μέχρι στιγμής δεν έχει κινηθεί καμία διαδικασία.
Αντιθέτως το ΔΣ της εταιρίας προχώρησε στη σύγκληση έκτακτης Γενικής Συνέλευσης προκειμένου να αποφασίσει αγορά ιδίων μετοχών.
Η κίνηση προκαλεί ερωτηματικά δεδομένου ότι η εταιρία βρίσκεται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση παρά τη βελτίωση των αποτελεσμάτων της το 2016.
Είναι χαρακτηριστικό ότι Σφακιανάκης έκλεισε το 2016 με αρνητική καθαρή θέση 5,5 εκατ. ευρώ και σε επίπεδο ομίλου η αρνητική καθαρή θέση έφτασε τα 76,8 εκατ. ευρώ ενώ τα συνολικά δάνεια προσέγγισαν τα 300 εκατ. ευρώ με ετήσιο τζίρο 274 εκατ. ευρώ.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι κύκλοι της αγοράς που γνωρίζουν τις ισορροπίες στην εταιρία δεν αποκλείουν η απόφαση της αγοράς ιδίων μετοχών να σχετίζεται με προγραμματισμό τυχόν μεταβολών στη μετοχική σύνθεση δεδομένου ότι οι κατέχοντες το πλειοψηφικό πακέτο φέρονται σχετίζουν την πραγματοποίηση αύξησης μετοχικού κεφαλαίου με την ύπαρξη μειοψηφίας μελών της οικογένειας που δεν συμβάλλουν στην προσπάθεια ανάταξης της εταιρίας.
Πάντως οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τράπεζες έχουν επισημάνει την αναγκαιότητα αύξησης κεφαλαίου της τάξεως των 10 εκατ. ευρώ το οποίο μάλιστα τονίζουν ότι θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση της ρευστότητας της και όχι για την αποπληρωμή δανείων.
Και υπό αυτές τις συνθήκες δεν αποκλείεται να υπάρξουν εμπλοκές στη διαδικασία διαπραγμάτευσης που βρίσκεται σε εξέλιξη και περιλαμβάνει και μεταξύ άλλων ρύθμιση ενός τμήματος των δανείων υπό μορφή balloon δηλαδή την αποπληρωμή τους στη λήξη τους τόσο για τους τόκους όσο και για το κεφάλαιο.
Επισημαίνεται ότι το EBITDA του 2016 για τον Όμιλο διαμορφώθηκε σε 25,4 εκατ. ευρώ ενώ το EBITDA για την εταιρεία διαμορφώθηκε σε 26,9 εκατ. ευρώ έναντι 17,4 εκατ. ευρώ και  -0,8 εκατ. ευρώ αντίστοιχα το 2015 γεγονός που αναγνωρίζεται από τις τράπεζες.
Ωστόσο αυτά τα μεγέθη δεν αρκούν για να εξέλθει η εταιρία από τις σοβαρές δυσχέρειες που αντιμετωπίζει ακόμα κι αν αυξηθεί το EBITDA πάνω από τα 30 εκατ. ευρώ το 2017 όπως προβλέπεται.
Για να μπορέσει να εξέλθει η εταιρία από τη στενωπό υπολογίζεται ότι θα πρέπει η αγορά αυτοκινήτου να παρουσιάσει άνοδο της τάξεως του 15%-20% πράγμα που δεν αποκλείεται να συμβεί την ερχόμενη διετία υπό την προϋπόθεση της ανάκαμψης της οικονομίας.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης