Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Ραγδαίες οι εξελίξεις στην Πήγασος Εκδοτική - Η Εθνική Τράπεζα την απειλεί με πλειστηριασμό

tags :
Ραγδαίες οι εξελίξεις στην Πήγασος Εκδοτική - Η Εθνική Τράπεζα την απειλεί με πλειστηριασμό
Τρέχουν οι εξελίξεις στην εισηγμένη
Η Εθνική Τράπεζα υπό την ιδιότητά της ως Διαχειριστή Πληρωμών και Εκπροσώπου των Ομολογιούχων Δανειστών επέδωσε στην Πήγασος Εκδοτική επιταγή προς πληρωμή 77,85 εκατ. ευρώ και σε περίπτωση μη πληρωμής του ως άνω επιτασσόμενου, δήλωση αναγκαστικής εκτέλεσης και πλειστηρίασης δι' αναγκαστικού δημοσίου πλειστηριασμού των μετοχών και σημάτων, επί των οποίων έχει συσταθεί ενέχυρο υπέρ των Ομολογιούχων Δανειστών.

Αναλυτικά η ανακοίνωση

Κατ' εφαρμογή του Ν. 3340/2005, της υπ' αριθμ. 3/347/12.07.2005 απόφασης του Δ.Σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και του Κανονισμού του Χ.Α. ως ισχύουν, ανακοινώνεται ότι σήμερα, την 14η Ιουλίου 2017, επιδόθηκε στην «ΠΗΓΑΣΟΣ ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ» (εφεξής ως «Εταιρία»), από την Ανώνυμη Τραπεζική Εταιρία «ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε.» και υπό την ιδιότητά της ως Διαχειριστή Πληρωμών και Εκπροσώπου των Ομολογιούχων Δανειστών, επιταγή προς πληρωμή συνολικού ποσού €77.857.720,56 πλέον τόκων από 09.06.2017 και σε περίπτωση μη πληρωμής του ως άνω επιτασσόμενου, δήλωση αναγκαστικής εκτέλεσης και πλειστηρίασης δι' αναγκαστικού δημοσίου πλειστηριασμού των μετοχών και σημάτων, επί των οποίων έχει συσταθεί ενέχυρο υπέρ των Ομολογιούχων Δανειστών, σύμφωνα με τις σχετικές εκτελούμενες ενεχυριακές συμβάσεις.
Η Εταιρία γνωρίζει στο επενδυτικό κοινό και στις Αρμόδιες Αρχές, ότι κατά πάγια τακτική της, θα προβαίνει σε άμεση ενημέρωση για κάθε εξέλιξη σε σχέση με τ΄ ανωτέρω.

Τρέχουν οι εξελίξεις στην Πήγασος Εκδοτική

Να σημειωθεί ότι σε προηγούμενο άρθρο του για το θέμα της Πήγασος Εκδοτική το bankingnews.gr ανέφερε ότι ενώ η Εθνική Τράπεζα δίνει αγώνα δρόμου ώστε στις 26 Ιουλίου να ξεκινήσει η διαδικασία των περιουσιακών στοιχείων του ομίλου Πήγασος ένα κενό που υπάρχει στη νομοθεσία αναβάλλει την εκπλειστηρίαση των μετοχών του Μεγάλου καναλιού.
Ειδικότερα επειδή η Τηλέτυπος είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο και βρίσκεται σε καθεστώς αναστολής διαπραγμάτευσης δεν υπάρχει καμία νομοθετική πρόβλεψη και δυνατότητα να διενεργηθεί πλειστηριασμός.
Η μόνη δυνατότητα που προβλέπεται είναι η πραγματοποίηση εξωχρηματιστηριακής συναλλαγής η οποία στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι αδύνατο να πραγματοποιηθεί.
Οι τράπεζες αντιλαμβανόμενες το πρόβλημα προσέφυγαν στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ζητώντας να δοθεί λύση στο αδιέξοδο που δημιουργεί το νομοθετικό κενό και σύμφωνα με πληροφορίες έλαβαν διαβεβαιώσεις ότι θα δοθεί λύση.
Η λύση όμως δεν μπορεί να δοθεί άμεσα καθώς οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι απαιτείται νομοθετική παρέμβαση η οποία θα πρέπει να δρομολογηθεί από την Επιτροπή κεφαλαιαγοράς και να υλοποιηθεί από την κυβέρνηση.
Έτσι ο πλειστηριασμός των μετοχών του Πήγασου υπολογίζεται ότι καλώς εχόντων των πραγμάτων θα μπορεί να γίνει το Σεπτέμβριο.
Οποιαδήποτε όμως καθυστέρηση υπάρξει είναι προφανές ότι μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα συμφέροντα των τραπεζών.
Και αυτό διότι μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία μεταβίβασης του ΔΟΛ και κατ επέκταση του 20% του Mega στον όμιλο Μαρινάκη ανοίγοντας το δρόμο για την εξυγίανση του καναλιού και την αύξηση κεφαλαίου.
Αν οι διαδικασίες αύξησης κινηθούν γρήγορα πράγμα διόλου απίθανο και οι τράπεζες δεν έχουν πουλήσει το 13,09% τότε το ποσοστό του Πήγασου θα απομειωθεί αναλόγως και θα περιοριστεί η κρισιμότητα του ποσοστού στους μετοχικούς συσχετισμούς.
Αν όμως το θέμα έχει λυθεί αναμένεται ότι θα υπάρξει ισχυρό ενδιαφέρον για το ποσοστό αυτό καθώς ανάλογα το ποιος θα το αποκτήσει θα υπάρξει σημαντική στις μετοχικές ισορροπίες και τον έλεγχο την επόμενη ημέρα στο Mega.

www.bankingnews.gr





www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης