Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Τα… παρατράγουδα από το ράλι του ΧΑ – Ποιες μετοχές εκτοξεύθηκαν στο ταμπλό χωρίς λόγο

Τα… παρατράγουδα από το ράλι του ΧΑ – Ποιες μετοχές εκτοξεύθηκαν στο ταμπλό χωρίς λόγο
Τι δείχνουν τα θεμελιώδη για τα penny stocks που έχουν κάνει ράλι – Αναλυτικά παραδείγματα 
Με την αγορά να καταγράφει άνοδο άνω του 30% φέτος, αλλά και να έχει σχεδόν απόδοση 100% από το χαμηλό του Φεβρουαρίου 2016 πολλές μετοχές έχουν δεν τις τιμές τους να… απογειώνονται.
Και όπως σε κάθε ράλι, δεν μπορούν όλες οι μετοχές να δικαιολογήσουν την κίνηση.
Στο ΧΑ υπάρχουν σήμερα αρκετά παραδείγματα εταιρειών των οποίων οι μετοχές έχουν ποσοστιαία τριψήφια άνοδο, αλλά είτε δεν υπάρχουν νέα, είτε αυτά που υπάρχουν δεν είναι θετικά.
Πιο αναλυτικά, η Πήγασος είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα.
Η μετοχή από την αρχή του έτους βρέθηκε να καταγράφει άνοδο άνω του 800% (έως 6/7/17) την ώρα που είναι γνωστά τα οικονομικά της προβλήματα και το γεγονός ότι τα δάνεια έχουν καταπέσει και δεν υπάρχει περίπτωση να βρεθούν χρήματα ώστε να πληρωθούν.
Εσχάτως λόγω και των δημοσιευμάτων για πλειστηριασμό περιουσιακών στοιχείων άρχισε να υποχωρεί και η άνοδος έχει περιοριστεί στο 280%.
Το ράλι στη Euromedica ξεπερνά το 2100% παρά το γεγονός ότι οι τελευταίες συνεδριάσεις είναι πτωτικές για τον τίτλο.
Στον κλάδο υπάρχει κινητικότητα και οι μετοχές των περισσότερων εταιρειών έχουν καταγράψει σημαντική άνοδο.
Όμως η Euromedica με ζημιές 23 εκατ. ευρώ το 2016, αρνητική καθαρή θέση 239 εκατ. ευρώ, 372 εκατ. ευρώ τραπεζικές και 620 εκατ. ευρώ συνολικές υποχρεώσεις δεν έχει κάποιο σοβαρό λόγο για να ενισχυθεί πέραν του γεγονότος ότι η τιμή τις μετοχής άξιζε κάτω από 1 σεντ και για κάποιους ήταν εύκολο να ενισχυθεί.
Κάτω από 1 σεντ άξιζε στο ταμπλό και η μετοχή της Λιβάνης και σήμερα αξίζει μερικά σεντς μετά από το ράλι της τάξης του 500% που έχει καταγράψει.
Πάντως, παρά το ράλι η αποτίμηση δεν έχει ξεπεράσει τις 500 χιλ. ευρώ.
Η μετοχή είδε τελευταία φορά αρνητικό πρόσημο στις 8 Μαρτίου, αλλά στις περισσότερες συνεδριάσεις που μεσολάβησαν δεν έκανε πράξη.
Εσχάτως κλειδώνει με λίγα κομμάτια αφού όπως φαίνεται οι κάτοχοι μετοχών δεν έχουν κάτι άλλο να χάσουν και αρνούνται να πουλήσουν.
Η καθαρή θέση είναι αρνητική κατά 3,8 εκατ. ευρώ και οι συνολικές υποχρεώσεις ανέρχονταν στο τέλος του 2016 στα 20 εκατ. ευρώ περίπου με τα 13,5 εκατ. ευρώ να είναι βραχυπρόθεσμες τραπεζικές.
Ράλι έχει καταγράψει και η μετοχή της Audio Visual, το οποίο περιορίστηκε μετά το -27% στη συνεδρίαση της Δευτέρας (17/7).
Ο βασικός μέτοχος σχεδόν κάθε χρόνο βάζει το χέρι στην τσέπη και χρηματοδοτεί μέσω αυξήσεων κεφαλαίου και έκδοση προνομιούχων μετοχών την εταιρεία, αλλά φαίνεται πως δεν είναι αρκετά καθώς κάθε χρόνο χρειάζονται κι άλλα.
Οι συνολικές υποχρεώσεις ανέρχονται στα 167 εκατ. ευρώ εκ των οποίων 112 εκατ. ευρώ είναι τραπεζικές υποχρεώσεις.
Η καθαρή θέση είναι στα 5,4 εκατ. ευρώ, ενώ η επιχειρηματική δραστηριότητα παράγει σημαντικές ζημιές.
Εσχάτως η Βιοτέρ καταγράφει σημαντική άνοδο με την αποτίμηση βέβαια να είναι μόλις 2 εκατ. ευρώ αλλά η αποτίμηση αυτή είναι σχεδόν 4 φορές υψηλότερη από τον τζίρο της.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης