Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Συνεχίζει να εκπλήσσει την επενδυτική κοινότητα ο όμιλος Στασινόπουλος με τις αποφάσεις του

Συνεχίζει να εκπλήσσει την επενδυτική κοινότητα ο όμιλος Στασινόπουλος με τις αποφάσεις του
Λόγω της παραπάνω απόφασης η μετοχή της Χαλκόρ χθες Πέμπτη 20 Ιουλίου έκλεισε με άνοδο 10,2% και της Viohalco με 3,5%
Δεν σταματά να εκπλήσσει την επενδυτική κοινότητα ο όμιλος Στασινόπουλου.
Κάθε φορά βρίσκει και έναν νέο τρόπο για να μπει και πάλι στο επίκεντρο της χρηματιστηριακής ειδησεογραφίας.
Συνήθως όχι με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ενώ και τα σχόλια που «εισπράττει» δεν είναι κολακευτικά.
Μία απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο είναι αρκετή, καθώς θα δει δεκάδες δημοσιεύματα με καυστικά σχόλια, για τις χρηματιστηριακές του αποφάσεις.
Από πού να πρωτοξεκινήσει κάποιος: Από τα πιο πρόσφατα, δηλαδή την διασυνοριακή συγχώνευση της Σωλ. Κορίνθου και της Ελληνικά Καλώδια από τη Cenergy και τη σχέση ανταλλαγής (βάσει μιας νέας μάλλον μεθόδου αποτίμησης αυτή της αναπροσαρμοσμένης καθαρής θέσης) που κανείς δεν μπορούσε να πιστέψει;
Από το πρόστιμο που επέβαλε στη Viohalco η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς γιατί δεν κατέθεσε δημόσια πρόταση για τις θυγατρικές από την μεταφορά της έδρας στο εξωτερικό;
Από την απορρόφηση της Ελβάλ από τη Βιοχάλκο με σχέση ανταλλαγής που προκάλεσε και πάλι σοβαρές ενστάσεις;
Από την εξαφάνιση της αξίας της ΕΤΕΜ μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα;
Δεκάδες τα παραδείγματα.
Όμως το τελευταίο και πάλι σχολιάστηκε εντόνως καθώς, αναλυτές που κλήθηκαν να σχολιάσουν την ανακοίνωση συγχώνευσης της Ελβάλ με απορρόφηση από τη Χαλκόρ, έμειναν με το στόμα ανοικτό.
«Μα την έχει απορροφήσει η Viohalco, η ‘μαμά’ εταιρεία του ομίλου», σχολίασε στο Bankingnews αναλυτής.
«Για να δούμε αυτή τη φορά ποια μέθοδο αποτίμηση θα βρουν και ποια θα είναι η σχέση ανταλλαγής» σχολίασε άλλος, που για ευνόητους λόγους δεν ήθελε να μιλήσει επώνυμα.
Η ουσία είναι πως ο όμιλος παραμένει στο χρηματιστηριακό επίκεντρο για τις αποφάσεις που λαμβάνει και συχνά είναι εις βάρος των μετόχων μειοψηφίας.
Τώρα το ερώτημα είναι για πιο λόγο επιλέγεται ουσιαστικά η επιστροφή της Ελβάλ στην Ελλάδα, όταν πριν από λίγα χρόνια μας είχαν παρουσιάσει την έξοδό της από την Ελλάδα ως μία μεγάλη ευκαιρία καθώς θα έχει πρόσβαση σε χρηματοδότηση, που αργότερα βέβαια ειπώθηκε πως δεν μπόρεσε να έχει η μαμά εταιρεία.
Γιατί λοιπόν δεν επιλέγεται η απορρόφηση της Χαλκόρ από την Viohalco;
Ένα άλλο βέβαια σημαντικό θέμα είναι αν λέγοντας «Ελβάλ» αναφέρεται η Viohalco στην ίδια Ελβάλ ή έχει αλλάξει κάτι στο μεσοδιάστημα από την απορρόφησή της.
Λόγω της παραπάνω απόφασης η μετοχή της Χαλκόρ χθες Πέμπτη 20 Ιουλίου έκλεισε με άνοδο 10,2% και της Viohalco με 3,5%.

Μερικές από τις προηγούμενες αποφάσεις του ομίλου Στασινόπουλου

Η συγχώνευση της ΕΛΒΑΛ με τη ΒΙΟΧΑΛΚΟ την οδηγεί εκτός Ελλάδας ενώ η σχέση ανταλλαγής μία μετοχή της ΒΙΟΧΑΛΚΟ προς 1,29 μετοχές της ΕΛΒΑΛ δεν είναι καθόλου συμφέρουσα.
Η αποτίμηση είχε γίνει με βάση την καθαρή θέση, αλλά αναλυτές σημείωναν πως η καθαρή θέση της ΕΛΒΑΛ ήταν 590 εκατ. ευρώ, ενώ η διοίκηση του Ομίλου Στασινόπουλου την αποτίμησε στα 190 εκατ. ευρώ, με βάση την εκτίμηση ανεξάρτητου οίκου.
Τότε η διοίκηση ανέφερε: Η κίνηση αναδιοργάνωσης, έχει ως στόχο την εδραίωση των ευνοϊκότερων δυνατόν όρων πρόσβασης της Viohalco στις διεθνείς αγορές χρήματος και κεφαλαίου, άντλησης χρηματοδότησης και διοχέτευσης κεφαλαίων προς υποστήριξη, μεσομακροπρόθεσμα, των παραγωγικών επενδύσεων του ομίλου.
Αρχές 2014, ο κ. Στασινόπουλος, είχε αποτιμήσει την αξία της θυγατρικής τότε ΕΤΕΜ κοντά στα 70 εκατ. ευρώ.
Όταν όμως αποφασίστηκε η συγχώνευση της ΕΛΒΑΛ με την ΕΤΕΜ, η αξία από 77 εκατ. ευρώ υποχώρησε στα 22 εκατ. ευρώ
Το 2014 η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αποφάσισε την επιβολή προστίμου ύψους 230.000 στην εταιρεία ΒΙΟΧΑΛΚΟ.
Το πρόστιμο επιβλήθηκε μετά τη μεταφορά της έδρας της εταιρείας στο Βέλγιο, καθώς δεν προχώρησε στην επιβολή δημόσιων προτάσεων προς τους μετόχους μειοψηφίας των εν Ελλάδι θυγατρικών της.
Μάλιστα στα τέλη του 2013 είχε ζητήσει από τη Viohalco SA να υποβάλει υποχρεωτική δημόσια πρόταση για τις 6 θυγατρικές του ομίλου Βιοχάλκο στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης