Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

H Grecotel αλλάζει χέρια με τη «βούλα» του Αρείου Πάγου - O Γ. Δασκαλαντωνάκης κέρδισε τον πατέρα του

tags :
H Grecotel αλλάζει χέρια με τη «βούλα» του Αρείου Πάγου - O Γ. Δασκαλαντωνάκης κέρδισε τον πατέρα του
Η Grecotel πρέπει να επιστρέψει στη μετοχική κατάσταση που ήταν το 2009
Ο Γιάννης Δασκαλαντωνάκης  πήρε τον έλεγχο της εταιρίας Grecotel με τελεσίδικη απόφαση που εξέδωσε ο Άρειος Πάγος.
Σύμφωνα, λοιπόν,  με την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, θα πρέπει η εταιρία της οικογένειας, η Grecotel να επιστρέψει στη μετοχική κατάσταση που ήταν το 2009.
Ουσιαστικά το δικαστήριο αναγνωρίζει δικαίωμα στον Γιάννη και την Τίνα Δασκαλαντωνάκη επί της περιουσίας που είχε η εταιρία Grecotel τη χρονολογία που είχαν ξεκινήσει οι διαμάχες.
H Grecotel έχει σήμερα 30 ξενοδοχεία, σε 11 προορισμούς κι απασχολεί 5.100 εργαζόμενους.
Να σημειωθεί  ότι στο ένα στρατόπεδο αυτής της ενδοοικογενειακής διαμάχης βρίσκεται ο Νίκος Δασκαλαντωντάκης (πατέρας  και ιδρυτής  της εταιρείας)  που έχει στο πλευρό του την κόρη του Μαρί, ενώ στο άλλο βρίσκονται η πρώην σύζυγός του Πόπη και τα άλλα δύο παιδιά, Γιάννης και Τίνα.
Τώρα αναμένεται να ξεκινήσει μια διαδικασία due diligence στην Grecotel ώστε να διασαφηνιστεί το τι ανήκει σε ποιον καθώς από το 2009 η εταιρία έχει αλλάξει μορφή κι έχουν αναπτυχθεί στενές συνεργασίες με tour operator όπως η TUI.
Άρα το τοπίο στον ξενοδοχειακό τομέα αλλάζει στη χώρα καθώς η υλοποίηση της δικαστικής απόφασης αναμένεται να φέρει το Γιάννη Δασκαλαντωνάκη σε θέση να ελέγχει μια σειρά ξενοδοχείων της Grecotel, εφόσον βέβαια, επιμείνει στη γραμμή της προσπάθειας εξωδικαστικού συμβιβασμού που είχε κάνει πριν χρόνια.
Τότε η πρόταση προέβλεπε το πέρασμα στα χέρια του Γιάννη Δασκαλαντωνάκη σειράς ξενοδοχείων και όχι τη συνέχιση ενιαίας λειτουργίας της Grecotel. Ουσιαστικά η απόφαση σηματοδοτεί τη δυναμική είσοδο του Γιάννη Δασκαλαντωνάκη στα resort μετά την επιτυχημένη πορεία στα ξενοδοχεία πόλης (city hotel).
Ήδη η εταιρία του έχει αναλάβει την ευθύνη λειτουργίας μαζί με τη Hines του Athens Ledra ενώ διαθέτει δύο ξενοδοχεία στη Σόφια και το εμβληματικό Metropol στο Βελιγράδι.
Πάντως η απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου έρχεται σε συνέχεια απόφαση που εξέδωσε το 2015.
Πιο συγκεκριμένα, πριν δύο χρόνια πάντως ο Άρειος Πάγος, σε συνέχεια απόφασης του Εφετείου Κρήτης, η οποία έκρινε ότι η πλευρά των δύο παιδιών και της μητέρας είναι πραγματικοί μέτοχοι των εταιρειών, εξέδωσε την απόφαση με αριθμό 65 όπου, σύμφωνα με το διατακτικό τονιζόταν ότι:
Τα υφιστάμενα διοικητικά συμβούλια και ο νόμιμος εκπρόσωπος των εταιρειών του Ομίλου Δασκαλαντωνάκη υποχρεούνται να «διενεργούν, μέχρι τη συζήτηση της αιτήσεως αναιρέσεως, αποκλειστικά και μόνο όλες τις αναγκαίες και επιτακτικές πράξεις και πάσης φύσεως ενέργειες για την εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία των εταιρειών αυτών, με αποκλειστικό σκοπό την προώθηση των οικονομικών συμφερόντων των τελευταίων και όλων των μετόχων αυτών, χωρίς να επιχειρήσουν καμιά μεταβολή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς που ήδη υφίσταται ως προς τους μετόχους των εταιρειών, ούτε να διενεργήσουν οποιαδήποτε εκποίηση ή επιβάρυνση των παγίων περιουσιακών στοιχείων αυτών».
Η απόφαση ουσιαστικά επισήμαινε ότι τα Δ.Σ. πρέπει να κάνουν μόνο τις αναγκαίες διαχειριστικές πράξεις χωρίς να αλλάξουν τη μετοχική σύνθεση ή να προβούν σε οποιαδήποτε πώληση κ.λπ. Με τον τρόπο αυτό, και μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης, διασφαλίζονται τα συμφέροντα των Γιάννη, Τίνας και Πόπης Δασκαλαντωνάκη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η διαμάχη ξεκίνησε το 2009.
Τότε, ιδρύεται η εταιρεία holding, Sunstores Α.Ε., στην οποία υπάγονται οι περισσότερες οικογενειακές επιχειρήσεις.
Στη Sunstores συμμετείχαν ισότιμα (από 20%) τα πέντε μέλη της οικογένειας, Νίκος, Πόπη, Μάρη, Γιάννης και Τίνα.
Το 2004, η Μάρη έχει την ευθύνη στα resort και ο Γιάννης με την Τίνα εστιάζουν τη δραστηριότητά τους στα ξενοδοχεία πόλης (Classical).
Όταν πάντως ο πατέρας των παιδιών Γιάννη, Μάρη και Τίνας ο Νίκος Δασκαλαντωνάκης αποφασίζει (μονομερώς σύμφωνα με την πλευρά του Γιάννη Δασκαλαντωνάκη και Τίνας) να καταθέσει στις αρμόδιες αρχές το πρακτικό μιας γενικής συνέλευσης της Sunstores (με ημερομηνία 15 Απριλίου 2009) όπου αποφασίζεται αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, με ταυτόχρονη παραίτηση Πόπης, Γιάννη και Τίνας από το δικαίωμα προτίμησής τους άρχισε η δικαστική διαδικασία που ολοκληρώθηκε τώρα.

Απαντώντας στο δημοσίευμα, ο όμιλος εταιρειών Νικολάου Δασκαλαντωνάκη ανακοίνωσε:


«Επειδή σε ορισμένα ηλεκτρονικά ΜΜΕ αναρτώνται ανακριβείς και παραπλανητικές πληροφορίες σχετικά με την Διοίκηση του Ομίλου των εταιρειών Νικολάου Δασκαλαντωνάκη, γνωστοποιείται ότι:
Η χθεσινή απόφαση 1340/2017 του Αρείου Πάγου επιβεβαιώνει αμετάκλητα την νομιμότητα των διοικήσεων των Εταιρειών του Ομίλου και τερματίζει οριστικά κάθε σχετική αμφισβήτηση.
Η απόφασή του είναι σαφής και δεν επιδέχεται παρερμηνεία.
Μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου ο Όμιλος Εταιρειών Νικολάου Δασκαλαντωνάκη παραμένει ενιαίος και αρραγής υπό την ίδια σταθερή διοίκηση η οποία εξασφάλισε την επιτυχημένη του πορεία και την εδραίωση του στην κορυφή του τουριστικού κλάδου της χώρας».
 
Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης