Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Βόμβα Φραγκιαδάκη σε συνταξιούχους και εργαζόμενους της Εθνικής - Τέλος το Επικουρικό, ετοιμαστείτε για ΕΤΕΑΕΠ

Βόμβα Φραγκιαδάκη σε συνταξιούχους και εργαζόμενους της Εθνικής - Τέλος το Επικουρικό, ετοιμαστείτε για ΕΤΕΑΕΠ
Σύγκρουση εργαζομένων-συνταξιούχων  με τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας για τη χρηματοδότηση του ελλείμματος ύψους 110 εκατ.  ευρώ το χρόνο  από την τράπεζα
Σε σύγκρουση με τα σωματεία εργαζομένων και συνταξιούχων οδηγείται η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας μετά το χθεσινό (24/7) μήνυμα του Διευθύνοντος Συμβούλου  της Τράπεζας κ.  Λεωνίδα Φραγκιαδάκη ότι θα πρέπει να βρεθεί τρόπος ώστε να μεταφερθεί το Επικουρικό που λαμβάνουν οι συνταξιούχοι στο ΕΤΕΑΕΠ καθώς η Εθνική Τράπεζα δεν μπορεί να χρηματοδοτεί το έλλειμμα προκειμένου να είναι δυνατή η καταβολή συντάξεων.
Το μήνυμα δόθηκε σε συνάντηση που είχαν οι συνταξιούχοι της Εθνικής με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο.
Χθες (24/7) το μεσημέρι μάλιστα είχε προγραμματιστεί συνάντηση με τα σωματεία εργαζομένων στην Τράπεζα η οποία αναβλήθηκε για αύριο Τετάρτη 26 Ιουλίου 2017 λόγω έκτακτων υποχρεώσεων του κ. Φραγκιαδάκη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Εθνική Τράπεζα χρηματοδοτεί σήμερα το λεγόμενο επικουρικό με το ποσό των 8,15 εκατ. ευρώ το μήνα ποσό που ανάγεται σε ετήσια βάση σε πάνω από 110 εκατ.  ευρώ μέγεθος τεράστιο για τα δεδομένα της Τράπεζας. 
Επισημαίνεται ότι ο λογαριασμός Επικουρικού της Εθνικής Τράπεζας άρχισε να παρουσιάζει έλλειμμα περί τα 10 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση από το 2007 και σταδιακά αυτό διογκώθηκε.
Η διόγκωση του ελλείμματος οφείλεται στη μείωση των αποδοχών στα χρόνια του μνημονίου καθώς και τη δραματική συρρίκνωση του αριθμού των εργαζομένων στην Εθνική την τελευταία πενταετία.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η ανάγκη για μηνιαία χρηματοδότηση 8,15 εκατ. ευρώ προέκυψε τη φετινή χρονιά μετά την υλοποίηση του προγράμματος εθελούσιας εξόδου του προσωπικού της τράπεζας  ενώ το 2016 η μηνιαία χρηματοδότηση ήταν της τάξεως των 7,3 εκατ. ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα έσοδα του λογαριασμού Επικούρησης της Εθνικής Τράπεζας που προέρχονται από εργοδοτικές εισφορές και εισφορές εργαζομένων είναι σήμερα της τάξεως των 30 εκατ. ευρώ και χρησιμοποιούνται εξ ολοκλήρου προκειμένου να καλύψουν τη δαπάνη επικούρησης μαζί με τη χρηματοδότηση της Τράπεζας.
Πάντως το ζήτημα της χρηματοδότησης του Επικουρικού δεν ανοίγει για πρώτη φορά σήμερα στην Εθνική καθώς και επί διοίκησης Τουρκολιά είχε τεθεί ζήτημα με τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους να αντιδρούν σφόδρα με αποτέλεσμα την υποχώρηση της τράπεζας και διατήρησης της κατάστασης ως είχε.
Συνδικαλιστικά στελέχη της Εθνικής πάντως δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ο κ. Φραγκιαδάκης να βάζει επιτακτικά το θέμα της μεταφοράς της Επικούρησης στο ΕΤΕΑΕΠ προκειμένου στο τέλος να επιτύχει μείωση των παροχών και κατά περιορισμός της δαπάνης για την τράπεζα η οποία είναι παρά πολύ υψηλή για τα σημερινά δεδομένα.
Σε κάθε περίπτωση πάντως ο κ. Φραγκιαδάκης υποσχέθηκε στους συνταξιούχους ότι οι συντάξεις τους θα συνεχίσουν να καταβάλλονται μέχρι τον Οκτώβριο αλλά το Σεπτέμβριο που οι συνταξιούχοι θα έχουν εκλέξει νέα διοίκηση του φορέα τους θα πρέπει να είναι έτοιμοι να συζητήσουν το θέμα που έθεσε.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης