Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Οι μεγάλες εκπτώσεις πνίγουν τις κατασκευαστικές εταιρίες - Μένουν χωρίς έργα οι εταιρίες

tags :
Οι μεγάλες εκπτώσεις πνίγουν τις κατασκευαστικές εταιρίες - Μένουν χωρίς έργα οι εταιρίες
Είναι ενδεικτικό ότι πολλά από τα μικρά έργα τα οποία δημοπρατήθηκαν το τελευταίο διάστημα, οι ανάδοχοι τους τα πήραν με εκπτώσεις ακόμη και 70%
Σοβαρό πρόβλημα έχει προκληθεί στον κατασκευαστικό κλάδο από τιε μεγάλες εκπτώσεις στα δημόσια έργα και την απουσία σχετικών υπουργικών αποφάσεων, οι οποίες θα βάλουν φρένο στο φαινόμενο, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα.
Έτσι παρά το  γεγονός έχει ψηφιστεί το σχετικό θεσμικό πλαίσιο ήδη από το 2016 (Ν.4412/16), σχεδόν 12 μήνες μετά εξακολουθούν να αγνοούνται οι σχετικές διατάξεις, οι οποίες και θα ορίσουν το πότε και με ποια κριτήρια ακριβώς μια προσφορά θα θεωρείται ασυνήθιστα χαμηλή, ώστε να αποκλείεται από τη συνέχεια του διαγωνισμού. Αυτό επισημαίνει, σε προ ημερών επιστολή του προς τον υπουργό Υποδομών Χρήστος Σπίρτζη, ο ΣΑΤΕ (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τεχνικών Εταιρειών), όπου επισημαίνεται ότι ακόμη και σήμερα δεν έχει συσταθεί ειδική ομάδα εργασίας για το ζήτημα, προκειμένου να οριστικοποιηθεί η αντιμετώπιση του προβλήματος των εκπτώσεων.
Είναι ενδεικτικό ότι πολλά από τα μικρά έργα τα οποία δημοπρατήθηκαν το τελευταίο διάστημα, οι ανάδοχοι τους τα πήραν με εκπτώσεις ακόμη και 70%, γεγονός που σημαίνει ότι είναι τουλάχιστον 25% χαμηότερα του πραγματικού τους κόστους.
Η ίδια εικόνα επικρατεί και στα ελάχιστα μεγάλα έργα που έχουν δημοπρατηθεί μεχρι σήμερα με πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα την ανάπλαση στο Φαληρικό Όρμο που προκήρυξε η Περιφέρεια Αττικής  και μειοδότησε ο Άκτωρας με έκπτωση 53,54%!
Αλλά και στους τρεις διαγωνισμούς που αφορούν τμήματα του οδικού άξονα Πάτρας-Πύργου και μειοδότησε ο Όμιλος Καλογρίτσα ("Τοξότης" -Ομάδα Κατασκευών), οι εκπτώσεις κινήθηκαν μεταξύ 53% και 57%.

Την ίδια στιγμή είναι η πρώτη φορά τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια που οι κατασκευαστικοί Όμιλοι της χώρας μένουν χωρίς έργα, αφού μέχρι τώρα, όταν τελειώνε ένα μεγάλο έργο, που τροφοδοτούσε το ανεκτέλεστο των εταιρειών και τους εξασφάλιζει δουλειά για αρκετά χρόνια, ένα νέο δημοπρατούνταν.
Το 2017, μετά και την ολοκλήρωση των πέντε οδικών αξόνων, είναι η πρώτη χρονιά που δεν είχαμε την δημοράτηση κανενός έργου.
Και όσα έχει εξαγγείλει ότι θα δημοπρατήσει η κυβέρνηση στην καλύτερη περίπτωση θα ξεκινήσουν το 2019, γεγονός που μεταφράζεται σε τριετή επενδυτική άπνοια, σε νέα στρατιά ανέργων και νέα λουκέτα στον κλάδο.
Ακόμη και το μεγάλο έργο της νέας γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας, για το οποίο οι κατασκευαστικές εταρέιες καλούνται θα δημοπρατηθεί μόνο όταν αυτό ενταχθεί στο ΕΣΠΑ.
Ο προβληματισμός στα στελέχη των κατασκευαστικών Ομίλων για την επόμενη μέρα είναι διάχυτος, ενώ όπως υποστηρίζουν το 2017 θα υπάρξει ραγδαία επιδείνωη των οικονομικών τους μεγεθών, κάτι που ήδη έχει αποτυπωθεί και στις οικονομικές καταστάσεις του 2016.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης