Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Τα απλήρωτα δάνεια, το προκλητικό επιτόκιο και οι απαιτήσεις της ΣΙΔΜΑ για νέα δάνεια με χαμηλότερο επιτόκιο

tags :
Τα απλήρωτα δάνεια, το προκλητικό επιτόκιο και οι απαιτήσεις της ΣΙΔΜΑ για νέα δάνεια με χαμηλότερο επιτόκιο
Η αρνητική καθαρή θέση και οι μέτοχοι που δεν βάζουν το χέρι στην τσέπη αλλά ζητούν να το πράξουν οι τράπεζες
Μπορεί μια εταιρία να έχει αρνητική καθαρή θέση, να έχει ομολογιακά δάνεια δεν αποπληρώνονται και την ίδια στιγμή το επιτόκιο δανεισμού της να είναι 5,02%.
Από ότι φαίνεται μπορεί, αν κρίνει κάποιος από την περίπτωση της εισηγμένης ΣΙΔΜΑ στην οποία ο μεγαλύτερος μέτοχος είναι ο όμιλος Βιοχάλκο.
Και όλα αυτά συμβαίνουν όταν υποτίθεται ότι από τη χρήση του 2015 η εταιρία σχεδιάζει κινήσεις για να λύσει το πρόβλημα των ιδίων της κεφαλαίων το οποίο έχει επιδεινωθεί. Βέβαια η εταιρία σε ανακοίνωσή της ισχυρίζεται ότι το Διοικητικό Συμβούλιο έχει ήδη προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες με απώτερο σκοπό τη βελτίωση των Ιδίων Κεφαλαίων της και συγκεκριμένα:
1) Αύξησε τη λειτουργική της κερδοφορία συνεχώς τα τελευταία χρόνια από 0,1% το 2012
στο 5,6% το 2016.
2) Μείωσε το ύψος του δανεισμού της ως ποσοστό του κύκλου εργασιών της από 84% το
2014 και 93% το 2015 στο 79% το 2016.
3) Μείωσε το ύψος των απαιτούμενων κεφαλαίων κίνησης από 43,9% το 2009 στο 24,4% το
2016 βελτιώνοντας έτσι τη ρευστότητα της.
Επίσης ισχυρίζεται ότι εξετάζει σε συνεργασία με τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα διάφορα σενάρια αναδιάρθρωσης του δανεισμού της έτσι ώστε να βελτιωθούν συγχρόνως και τα Ίδια κεφάλαια της. Μια ανάγνωση όμως των οικονομικών καταστάσεων της χρήσης του 2016 είναι αποκαλυπτική. Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι «στόχος των διαπραγματεύσεων αυτών είναι η χρονική μετατόπιση πληρωμών κεφαλαίου, η περαιτέρω μείωση του κόστους δανεισμού, καθώς και η ανανέωση υπαρχόντων ανεκμετάλλευτων βραχυπρόθεσμων γραμμών δανεισμού. Αποτέλεσμα της αναδιάρθρωσης αυτής θα είναι η μετατόπιση βραχυπρόθεσμου δανεισμού μέχρι ποσού € 56.090 χιλ. σε μακροπρόθεσμο».
Δηλαδή η εταιρία ζητά και χαμηλότερο επιτόκιο από το 5,02% που πλήρωσε το 2016 και νέα δάνεια και μετάθεση των ήδη μη αποπληρωθέντων δανείων όταν οι μέτοχοί της σφυρίζουν αδιάφορα για την αναγκαιότητα αύξησης κεφαλαίου που έχει προκύψει την τελευταία διετία.
Επιπλέον ενώ η εταιρία επικεντρώνει τις ανακοινώσεις της σε συγκεκριμένα επιτεύγματα της διοίκησης που στοχεύουν στη βελτίωση των ιδίων κεφαλαίων χωρίς φυσικά να κάνει λόγο για την υποχρέωση των μετόχων να βάλουν το χέρι στην τσέπη οι παρατηρήσεις του ορκωτού το 2015 και το 2016 δίνουν άλλη εικόνα. Ειδικότερα στο τέλος του 2016 ο ορκωτός διαπιστώνει ότι «το σύνολο της αξίας των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων της Εταιρείας και του Ομίλου υπερβαίνει τη συνολική αξία των κυκλοφορούντων περιουσιακών τους στοιχείων κατά ποσό € 55.029 χιλ. και € 70.001 χιλ. αντίστοιχα, γεγονός το οποίο ενδεχομένως να υποδηλώνει την ύπαρξη αβεβαιότητας σχετικής με την απρόσκοπτη συνέχιση της δραστηριότητας της Εταιρείας και του Ομίλου»
Το 2015 ορκωτός επισημαίνει ότι «το σύνολο της αξίας των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων της Εταιρείας και του Ομίλου στις 31 Δεκεμβρίου 2015, υπερβαίνει τη συνολική αξία των κυκλοφορούντων περιουσιακών τους στοιχείων κατά ποσό € 50.821 χιλ., και € 65.398 χιλ. αντίστοιχα»
Ουσιαστικά ενώ ορκωτός  εκφράζει αμφιβολία για τη βιωσιμότητα της επιχείρησης η Διοίκηση τα βλέπει διαφορετικά και ζητά και άλλα χρήματα με χαμηλότερο επιτόκιο προφανώς έχοντας ανακαλύψει τη λογική της επιχειρηματικότητας με λεφτά των τραπεζών.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης