Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Σαββάκης (ΣΒΒΕ): Μετά τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος, ώρα για επενδύσεις

Σαββάκης (ΣΒΒΕ): Μετά τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος, ώρα για επενδύσεις
Άρθρο του προέδρου του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος  κ. Αθανασίου Σαββάκη
Η πρόσφατη βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα η οποία παρουσιάστηκε πριν λίγες μέρες από το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) είναι μια σημαντική ένδειξη μετά από πολλά χρόνια αβεβαιότητας, πολιτικής και οικονομικής αστάθειας ότι η χώρα οδεύει προς έξοδο από την κρίση.
Για το Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι το ΙΟΒΕ κατέγραψε βελτίωση των προσδοκιών στη βιομηχανία, και ειδικότερα βελτίωση των προβλέψεων για την παραγωγή, για το ύψος των παραγγελιών και την αύξηση της ζήτησης. Σημειώνουμε ότι η βελτίωση του οικονομικού κλίματος δεν συνέβη μόνο στη χώρα αλλά και σε ολόκληρη την Ευρωζώνη. Και στην περίπτωση της Ευρωζώνης η βελτίωση προέκυψε από τη σημαντική αύξηση της εμπιστοσύνης στη βιομηχανία. Η διαπίστωση αυτή είναι άκρως ενθαρρυντική, υπό το πρίσμα ότι έστω και οριακά, η Ευρωπαϊκή «βελτίωση» είναι ταυτόχρονα και Ελληνική βελτίωση.
Είναι φανερό επίσης ότι το πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές μας εκτελείται και κυρίως έχει αποφευχθεί ο κίνδυνος εκτροχιασμού της οικονομίας από την παράταση της αβεβαιότητας για το κλείσιμο της αξιολόγησης.
Σε κάθε περίπτωση είμαστε αισιόδοξοι ότι αυτή έστω η μικρή βελτίωση στο οικονομικό κλίμα στη χώρα θα δημιουργήσει τη ζητούμενη εδώ και πολλά χρόνια αναπτυξιακή δυναμική ούτως ώστε να ξεκινήσει πλέον και με τρόπο ουσιαστικό η ανάταξη της ελληνικής οικονομίας.
Ο ΣΒΒΕ, επαναφέρει την πρότασή του για την επαναφορά της μεταποίησης στο επίκεντρο της αναπτυξιακής πολιτικής, αλλά με στρατηγική, με όραμα και με σχέδιο, για μια βιομηχανική πολιτική που θα συνάδει με την εγχώρια παραγωγική βάση. Η πρότασή μας είναι σαφής: με αυτό το σχέδιο να μπορέσει η μεταποίηση να εισφέρει μέχρι το 2020, 12% στο σχηματισμό του ΑΕΠ της χώρας, από το ισχνό 8,9% σήμερα. Θα πρόκειται για μια «ανατροπή» που όμως είναι δυνατόν να συμβεί, και η χώρα και η κοινωνία να ωφεληθούν τα μέγιστα, αφού θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, σταθερές και καλά αμοιβόμενες, ενώ η «δορυφορική» δραστηριότητα γύρω από τη «νέα» παραγωγική βάση της χώρας θα συμβάλλει αποφασιστικά στην ανάπτυξη του τόπου μας.
Αν η βιομηχανία μπορούσε να βρεθεί στο 12% που προτείνουμε, το γεγονός αυτό θα σήμαινε για τη χώρα:
1.Αύξηση του ΑΕΠ κατά περίπου 23 δις €, ή ποσοστιαία κατά περίπου 13%
2.Αύξηση της απασχόλησης κατά μισό εκατομμύριο θέσεις εργασίας, και,
3.Αύξηση των εσόδων του δημοσίου κατά 4,6 δις €.
Γι’ αυτό θα πρέπει να δούμε πλέον τις σημαντικές προκλήσεις που πρέπει ν΄ αντιμετωπίσουμε, ούτως ώστε να κεφαλαιοποιήσουμε τα «καλά νέα» της βελτίωσης του οικονομικού κλίματος και σιγά – σιγά να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής οικονομίας. Οι πέντε (5) κύριες προκλήσεις προς αυτή την κατεύθυνση είναι:
Η θεσμοθέτηση μέτρων βιομηχανικής πολιτικής, που θα ενθαρρύνει τις επενδύσεις στη μεταποίηση και θα αίρει τα υφιστάμενα εμπόδια στη λειτουργία της εγχώριας βιομηχανίας,
Η ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα, για την υποβοήθηση της λειτουργίας τους και για την υλοποίηση επενδύσεων,
Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση ενός οικονομικού προγράμματος αναπτυξιακής εξισορρόπησης, για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας των δημόσιων οικονομικών,
Η επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, για την αναπτυξιακή αξιοποίηση των αποτελεσμάτων από αυτές, και,
Η αύξηση των εγχώριων επενδύσεων, μέσω των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα. (ΣΔΙΤ)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης