Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Η εκτίμηση της Πετρόπουλος για τα κέρδη του 2017 και μία λεπτομέρεια που μπορεί να κάνει την διαφορά

Η εκτίμηση της Πετρόπουλος για τα κέρδη του 2017 και μία λεπτομέρεια που μπορεί να κάνει την διαφορά
Η εισηγμένη έχει  καλή ρευστότητα ύψους 15,2 εκατ. ευρώ, με τις συνολικές υποχρεώσεις να είναι στα 37,4 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τραπεζικές 22,5 εκατ. ευρώ περίπου


Η υποχώρηση των εξαγωγών έπληξε τα μεγέθη της Πετρόπουλος στο πρώτο τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης, με τη διοίκηση να σημειώνει πως υπό τις σημερινές συνθήκες χαμηλής ορατότητας για το μέλλον, δεν μπορούν να υπάρξουν αξιόπιστες και αντικειμενικές προβλέψεις.
Πάντως λόγω της μείωσης των εξαγωγών υπολογίζεται οι πωλήσεις το 2017 να περιορισθούν σε 76 εκατ. ευρώ έναντι 93 εκατ. ευρώ το 2016.
Επιπλέον η διοίκηση προβλέπει πως τα κέρδη προ φόρων να ανέλθουν σε 3,1 εκατ. ευρώ έναντι 3,4 εκατ. ευρώ το 2016.
Ωστόσο, αν κάποιος κοιτάξει τα αποτελέσματα του 2016 όντως θα δει πωλήσεις 93 εκατ. ευρώ σε ενοποιημένη βάση, αλλά δεν θα δει 3,4 εκατ. ευρώ κέρδη προ φόρων αλλά 2,4 εκατ. ευρώ.
Ερώτημα λοιπόν είναι αν τα κέρδη προ φόρων θα είναι αυξημένα ή μειωμένα έναντι του 2016 και αν υπάρχει κάποιο «τυπογραφικό λάθος» στην εκτίμηση της διοίκησης όπως αυτή αναφέρεται στις εξαμηνιαίες λογιστικές καταστάσεις, γιατί στο δελτίο τύπου δεν υπήρχε η συγκεκριμένη πρόβλεψη.
Το Bankingnews.gr προσπάθησε να επικοινωνήσει με την διοίκηση αλλά η απάντηση που έλαβε είναι ότι «λείπουν όλοι από σήμερα (σ.σ. 31 Ιουλίου) σε άδεια».
Η λέξη-κλειδί είναι το «αντιθέτως» που χρησιμοποιεί η εταιρεία στη λογιστική κατάσταση αναφέροντας ότι περιμένει μείωση στις πωλήσεις αλλά αντιθέτως περιμένει κέρδη προ φόρων 3,1 εκατ. από 3,4 εκατ. που το 3,4 είναι λάθος και το σωστό είναι 2,4 εκατ. ευρώ.
Αναμένει λοιπόν βελτίωση ή χειροτέρευση;
Όπως και να έχει όμως με αυτήν την εκτίμηση και την αποτίμηση των 36 εκατ. ευρώ, η μετοχή σε όρους p/e (καθαρών κερδών) δεν είναι ελκυστική, αν και υπάρχουν δεκάδες άλλες που οι αναλυτές εντοπίζουν προοπτικές και έχουν υψηλότερα p/e.
Η εισηγμένη έχει  καλή ρευστότητα ύψους 15,2 εκατ. ευρώ, με τις συνολικές υποχρεώσεις να είναι στα 37,4 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τραπεζικές 22,5 εκατ. ευρώ περίπου.
Η καθαρή θέση είναι στα 29,7 εκατ. ευρώ που δίνει p/bv 1,2 φορές.
Η διοίκηση της εταιρείας επιθυμεί την αύξηση των εργασιών μέσω συνεργασιών και εξαγορών εδώ και καιρό.
Όπως αναφέρει: Ο όμιλος θα συνεχίσει να αναζητά συνεργασίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό προσβλέποντας παράλληλα σε συμφέρουσες εξαγορές και άλλων επιχειρήσεων με παρεμφερή αντικείμενα, ενέργεια που μπορεί να είναι ιδιαίτερα συμφέρουσα υπό τις παρούσες οικονομικές συγκυρίες στις οποίες οι υπολογίσιμοι παίκτες της αγοράς μειώνονται σε σημαντικό βαθμό.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης