Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Ο «μεγάλος αδελφός» που θα τρέξει τον εξωδικαστικό συμβιβασμό - Πώς λειτουργεί το λογισμικό στις τράπεζες

Ο «μεγάλος αδελφός» που θα τρέξει τον εξωδικαστικό συμβιβασμό - Πώς λειτουργεί το λογισμικό στις τράπεζες
Οι τράπεζες θα χρησιμοποιούσουν ένα νέο ειδικά διαμορφωμένο λογισμικό-πλατφόρμα, το οποίο θα πραγματοποιείται αναλυτική καταγραφή και το ξεσκαρτάρισμα των δικογράφων -και όχι μόνο
Το «μπλακ άουτ» από την υπερπληθώρα δικογραφιών που θα σχετίζονται με την ένταξη επιχειρήσεων στο Εξωδικαστικό Μηχανισμό Ρύθμισης Οφειλών επιχειρούν να προλάβουν τα πιστωτικά ιδρύματα γνωρίζοντας ότι ο κορμός των δεκάδων χιλιάδων υποθέσεων και η αξιολόγηση τους περνά μέσα από τα έγγραφα που θα συνοδεύουν τις αιτήσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες του bankingnews.gr, οι τράπεζες θα χρησιμοποιούσουν ένα νέο ειδικά διαμορφωμένο λογισμικό-πλατφόρμα, έναν «μεγάλο αδελφό» όπως έλεγε τραπεζική πηγή βάση του οποίου θα πραγματοποιείται η αναλυτική καταγραφή και το ξεσκαρτάρισμα των δικογράφων -και όχι μόνο- διευκολύνοντας και το έργο των ειδικών συντονιστών που θα χειρίζονται τις υποθέσεις. Με δεδομένο ότι για μεγάλες οφειλές το διάστημα επεξεργασίας των δικογράφων και των φακέλων της αίτησης  μπορεί να υπερβαίνει ακόμα και τους 6 μηνές, οι τράπεζες επιχειρούν να πάρουν τα μέτρα τους ώστε ο χρόνο να περιοριστεί σημαντικά. Κι αυτό διότι η μεγάλη απειλή στην παρούσα φάση για τις τράπεζες είναι τα κόκκινα δάνεια τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν σύντομα και αποτελεσματικά.
Σύμφωνα με πληροφορίες συστημική τράπεζα με μεγάλο κύκλο εργασιών αλλά και σημαντικό άνοιγμα σε κόκκινα δάνεια ανέθεσε σε εξειδικευμένες εταιρείες που έχουν εμπειρία στη δημιουργία λογισμικών πλατφόρμων για Optical Character recognition (OCR) να προετοιμάσουν το απαιτούμενο ψηφιακό περιβάλλον μέσω του οποίου θα σκανάρεται και θα ταξινομείται σε κατηγορίες κάθε δικόγραφο βάση λέξεων, φράσεων, ημερομηνιών, αριθμών και άλλων στοιχείων που θα βρίσκονται στα δικόγραφα και θα αποτελούν τα λεγόμενα «κλειδιά συνδυασμών».
Στην ουσία το λογισμικό το οποίο θα λάβει πιστοποίηση και θα χρησιμοποιηθεί από όλες τις ενδιαφερόμενες τράπεζες θα κάνει αυτοματοποιημένη αντιμετώπιση της  συγκεκριμένης ανάγκης με στόχο την  επίσπευση της  αξιολόγησης των  προγραμμάτων πλειστηριασμών από πλευράς τραπεζών αναφορικά με την συμμετοχή τους.
Μέχρι σήμερα η μέθοδος που ακλουθούσαν οι τραπέζης ήταν ιδιαίτερα χρονοβόρα καθώς απαιτείτο εξειδικευμένο προσωπικό να παρακολουθεί την έκδοση και διανομή των προγραμμάτων καθώς και την ανάγνωση τους με σκοπό την ενημέρωση και κινητοποίηση των εμπλεκομένων διευθύνσεων  και τμημάτων καθυστερήσεων των τραπεζών.
Από την πλευρά του και οι θεσμοί έχουν πιέσει προς στην κατεύθυνση δημιουργίας του «μεγάλου αδελφού» που θα τρέξει αυτοματοποιημένα τις αιτήσεις ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι την κατασκευή του λογισμικού – πλατφόρμα έχουν αναλάβει δύο εταιρείας μια από τη Βόρειο Ελλάδα και μια στην Αττική.
Ένα ακόμα πλεονέκτημα του λογισμικού είναι ότι θα ξεσκαρτάρει βάση πραγματικών στοιχείων τις υποθέσεις με του ειδικούς συντονιστές διαμεσολαβητές να ασχολούνται κυρίως με τον συντονισμό των διαπραγματεύσεων μεταξύ  τραπεζών  και οφειλετών.

Δ. Αλειφερόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης