Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Η λογιστική κατάσταση της Forthnet 10 μήνες μετά την αναχρηματοδότηση των δανείων - Τα προβλήματα παραμένουν

tags :
Η λογιστική κατάσταση της Forthnet 10 μήνες μετά την αναχρηματοδότηση των δανείων - Τα προβλήματα παραμένουν
Αν και οι περισσότεροι πριν ένα χρόνο, πλην του Bankingnews.gr ήταν αισιόδοξοι και έκαναν λόγο για καλύτερες μέρες, το φετινό εξάμηνο δείχνει πως τα προβλήματα παραμένουν
Σχεδόν δέκα μήνες μετά την υπογραφή του μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου και της αναχρηματοδότησης των δανειακών υποχρεώσεων, η πορεία της Forthnet με βάση τις δημοσιευμένες λογιστικές καταστάσεις, δείχνει πως βρίσκεται στο ίδιο σημείο.
 Αν και με την υπογραφή του μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου, πολλοί – πλην του Bankingnews.gr – μίλησαν για νέα εποχή και για υγιή ισολογισμό με βελτίωση ρευστότητα, αλλά και από τη διοίκηση έγινε λόγος για «ξεκλείδωμα νέων προοπτικών», για «έναν διαφορετικό ισολογισμό που επιτρέπει να επικεντρωθούμε απρόσκοπτα στα επιχειρησιακά μας πλάνα», το Bankingnews έκανε λόγο για πέρασμα της εταιρείας στις τράπεζες, για ελάχιστη κάλυψη της έκδοσης και για άντληση κεφαλαίων που δεν λύνουν το πρόβλημα.
Μέχρι και η συμφωνία με τη super league είχε «διαφημιστεί» πως έδινε υπεροχή αλλά τώρα γίνεται γνωστό πως κατέθεσε αγωγή η εταιρεία προκειμένου να μειωθεί το τίμημα.
Όσοι πάντως παρακολουθούν το ελληνικό ποδόσφαιρο έχουν εδώ και χρόνια συνειδητοποιήσει πως η ποιότητα είναι χαμηλή αφού οι προϋπολογισμοί των ομάδων είναι εξαιρετικά χαμηλοί.
Η εταιρεία στην ανακοίνωση που έβγαλε επειδή είναι στην επιτήρηση αναφέρει: Η διοίκηση έχει δεσμευθεί να λάβει κάθε μέτρο που κατατείνει στην αύξηση της πελατειακής βάσης της, της λειτουργικής κερδοφορίας και της ρευστότητάς της και την εξομάλυνση των επιπτώσεων της απομείωσης της υπεραξίας στα λογιστικά αποτελέσματα, ενώ παράλληλα συνεχίζει την προσπάθεια μείωσης κόστους.
Από τη λογιστική κατάσταση προκύπτουν: Οι πωλήσεις μειώθηκαν, η καθαρή θέση είναι αρνητική κατά 190,6 εκατ. ευρώ από 172,2 εκατ. ευρώ, οι συνολικές υποχρεώσεις μειώθηκαν στα 595 εκατ. ευρώ από 618,8 εκατ. ευρώ αλλά τα ταμειακά διαθέσιμα περιορίστηκαν στα 1,8 εκατ. ευρώ μόλις από 4 εκατ. ευρώ.
Στις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις υπάρχει δάνειο ύψους 255 εκατ. ευρώ το οποίο αναφέρεται ως βραχυπρόθεσμο μέρος μακροπρόθεσμων δανείων.
Η εταιρεία είχει υποβάλλει αιτήματα ανοχής (waiver), στις δανείστριες τράπεζες, για χρονική παράταση όλων των υποχρεώσεων για αποπληρωμή των δόσεων κεφαλαίου πληρωτέων εκ παρατάσεως, τα οποία και έχουν γίνει αποδεκτά από τις δανείστριες τράπεζες έως την 30 Απριλίου 2017.
Στις 6 Ιουνίου 2017, υπέβαλε νεώτερο αίτημα προς τις δανείστριες τράπεζες για χρονική παράταση αποπληρωμής των ως άνω υποχρεώσεων έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2017.
Σε ό,τι αφορά τα κόστη οι αμοιβές διευθυντικών στελεχών και μελών του διοικητικού συμβουλίου αυξήθηκαν στα 1,5 εκατ. ευρώ από 1,17 εκατ. ευρώ, ενώ στα υπόλοιπα κόστη, οι αποσβέσεις και τα λοιπά έξοδα είναι μειωμένα.
Οι δε ζημιές προ φόρων αυξήθηκαν στα 20,9 εκατ. ευρώ από 14,2 εκατ. ευρώ.
Γίνεται πλέον φανερό πως προκειμένου να πετύχει η διοίκηση τις δεσμεύσεις της, πρέπει να γίνει αύξηση κεφαλαίου και να μπει νέο χρήμα στην εταιρεία από τους μετόχους.
Έτσι θα βελτιωθεί η καθαρή θέση, θα αυξηθεί η ρευστότητα, θα μειωθεί ο δανεισμός, και θα μειωθούν οι ζημιές, μέσω περαιτέρω μείωσης των τόκων.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com          
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης