Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Παρευξείνια Τράπεζα: Αύξηση της παρουσίας και στην Ελλάδα - Σε ενέργεια και μεταφορές οι νέες προτάσεις χρηματοδοτήσεων

tags :
Παρευξείνια Τράπεζα: Αύξηση της παρουσίας και στην Ελλάδα - Σε ενέργεια και μεταφορές οι νέες προτάσεις χρηματοδοτήσεων
Η πολυμερής αναπτυξιακή Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου ("Παρευξείνια"), εξετάζει νέες προτάσεις χρηματοδοτήσεων για το ποσό των 400 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα
«Σκοπεύουμε να αυξήσουμε την παρουσία μας σε όλα τα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, επιτυγχάνοντας παράλληλα μια καλύτερη γεωγραφική ισορροπία του χαρτοφυλακίου μας», ανέφερε σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Τούρκος πρόεδρος της Παρευξείνιας Τράπεζας, Ihsan Ugur Delikanli.
Ο ίδιος αποκαλύπτει ότι η πολυμερής αναπτυξιακή Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου ("Παρευξείνια"), εξετάζει νέες προτάσεις χρηματοδοτήσεων για το ποσόν των 400 εκατ. ευρώ, στην Ελλάδα, κυρίως στους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών, διευκρινίζοντας ότι η διαδικασία είναι σύνθετη και απαιτεί πολλά προπαρασκευαστικά στάδια (οπότε δεν είναι βέβαιο ότι θα εγκριθούν όλες οι προτάσεις).
Σημειώνει ότι «υπάρχουν καλές προοπτικές, ώστε σύντομα το ποσό των εκταμιευμένων δανείων στην Ελλάδα να υπερβεί τα 200 εκατ. ευρώ, έναντι 183 εκατ. σήμερα, ξεπερνώντας τους στόχους της στρατηγικής που είχε καταρτιστεί».
«Η Ελλάδα έγινε ο δεύτερος μεγαλύτερος δανειολήπτης της τράπεζας (μετά την Τουρκία), με το ταχύτερα αναπτυσσόμενο χαρτοφυλάκιο», αναφέρει χαρακτηριστικά υπενθυμίζοντας ότι το ελληνικό χαρτοφυλάκιο κατατασσόταν όγδοο επί συνόλου 11 κρατών το 2015.
Υπογράμμισε πως στόχος της Τράπεζας είναι η αύξηση της παρουσίας της και στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια.
Αναφερόμενος στην ελληνική οικονομία σημείωσε ότι «από την έναρξη της κρίσης, η Ελλάδα σημείωσε σημαντική πρόοδο όσον αφορά στα μέτρα διαρθρωτικής προσαρμογής, με στόχο τη διόρθωση μακροοικονομικών ανισορροπιών και τη δημιουργία των συνθηκών για την επιστροφή στη βιωσιμότητα.
Ωστόσο, ανεξάρτητα από το μείγμα πολιτικών και τον βαθμό επιτυχίας της εφαρμογής, αναμένουμε βραδύτερη ανάπτυξη από αυτή που καταγράφηκε πριν από την κρίση του 2008.
Πρέπει να σημειωθεί ότι, λόγω των σημερινών τάσεων, η αργή μακροπρόθεσμη δυνητική ανάπτυξη είναι ένα φαινόμενο που δεν περιορίζεται στην Ελλάδα. Εντούτοις, το "Doing Business"- η ναυαρχίδα των εκδόσεων της Παγκόσμιας Τράπεζας, η οποία επιβάλλει κανονισμούς που επηρεάζουν το επιχειρηματικό κλίμα, κατατάσσει την Ελλάδα στην 61η θέση σε σύνολο 190 χωρών το 2016, από την 72η όπου βρισκόταν το 2014».
Προσθέτει δε, πως η 61η θέση δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα είναι μια πολύ φιλική προς τις επιχειρήσεις οικονομία, αλλά η τάση είναι θετική.
«Εάν η επιστροφή στην ανάπτυξη συνοδεύεται από νομοθετικά και διοικητικά μέτρα για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, τότε ναι, μπορούμε να πούμε ότι η Ελλάδα γίνεται όλο και πιο ελκυστική ως επενδυτικός προορισμός», υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Παρευξείνιας.
Κληθείς να απαντήσει αν υπήρξαν εξελίξεις σχετικά με την επίλυση του θέματος της απόκτησης μόνιμης έδρας της Τράπεζας στη Θεσσαλονίκη απαντά πως «προχωρούμε με (αφετηρία) την αντίληψη ότι η ελληνική κυβέρνηση επανέλαβε τη δέσμευσή της να λύσει το ζήτημα της μόνιμης έδρας της τράπεζας στη Θεσσαλονίκη.
Μέχρι τώρα, δεν έχουμε κάποιο σχετικό νέο.
Είμαστε σε επικοινωνία με τις ελληνικές αρχές και ελπίζουμε ότι οι συνεχείς προσπάθειες της τράπεζας για στήριξη της ελληνικής οικονομίας θα δημιουργήσουν ευνοϊκό περιβάλλον για την πρόοδο του θέματος».
Τέλος, αναφέρει ότι η διοίκηση της Παρευξείνιας διατηρεί υψηλού επιπέδου διάλογο με τις αρχές της Δημοκρατίας της Σερβίας, σχετικά με το ζήτημα της ένταξης της χώρας στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας.
«Το Συμβούλιο Διοικητών της Τράπεζας υποστηρίζει τη συμμετοχή της Σερβίας.
Νωρίτερα φέτος, είχαμε μια σειρά επαφών στο Βελιγράδι και λάβαμε θετικά μηνύματα από την κυβέρνηση όσον αφορά την εισδοχή της χώρας στην Τράπεζα.
Ελπίζουμε ότι ο διάλογος αυτός θα φέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα και τελικά θα δούμε τη Σερβία μεταξύ των μελών μας», καταλήγει.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης