Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Frigoglass: Η αναδιάρθρωση χρέους που αργεί, το deadline και οι απίστευτες προμήθειες των 30 εκ ευρώ

tags :
Frigoglass: Η αναδιάρθρωση χρέους που αργεί, το deadline και οι απίστευτες προμήθειες των 30 εκ ευρώ
Οι ζημίες εξαμήνου, η αρνητική καθαρή θέση, η επιδείνωση της ρευστότητας και η στάση πελατών - προμηθευτών
Τρίμηνο φωτιά έχει ήδη ξεκινήσει για τη Frigoglass η οποία έχει προθεσμία έως και το τέλος Νοεμβρίου προκειμένου να ολοκληρώσει τη διαδικασία αναδιάρθρωσης του χρέους της η οποία εμφανίζεται να έχει κοστίσει σε αμοιβές και προμήθειες πάνω από 30 εκ ευρώ.
Μια διαδικασία που πλέον είναι πολύμηνη και ο σχεδιασμός της συνεχίζει να προκαλεί ερωτηματικά αλλά και να δημιουργεί προβλήματα με τους προμηθευτές της ενώ η εικόνα των οικονομικών της στοιχείων στο εξάμηνο του 2017 δείχνει σημαντική επιδείνωση.
Ήδη όπως παραδέχεται πλέον η Frigoglass oρισμένοι εκ των βασικών πελατών του Ομίλου μείωσαν τον αριθμό των παραγγελιών τους με συνέπεια να επιδεινωθεί το πρόβλημα ρευστότητας.
Ταυτόχρονα οι προμηθευτές αρχίζουν να ανησυχούν για την πρόοδο διαδικασίας αναδιάρθρωσης και  το οποίο ενέτεινε τα θέματα ρευστότητας του Ομίλου.
Επιπλέον, η πλειοψηφία των προμηθευτών του Ομίλου εξέφρασαν ανησυχία αναφορικά με τη πρόοδο της Αναδιάρθρωσης του Ομίλου, τις καθυστερήσεις στην αποπληρωμή τιμολογίων με αποτέλεσμα την επιδείνωση των όρων πίστωσης.
Ο ορκωτός ελεγκτής περιγράφει με μελανά χρώματα την οικονομική κατάσταση επισημαίνοντας τη ζημία των 34,2 εκ ευρώ του εξαμήνου, την αρνητική καθαρή αλλά και το γεγονός ότι οι συνολικές βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις του ομίλου υπερβαίνουν τις βραχυπρόθεσµες απαιτήσεις κατά €271,8 εκατ., λόγω της ανακατάταξης του δανεισµού στις τρέχουσες υποχρεώσεις. 
Ταυτόχρονα εντύπωση προκαλεί και το γεγονός ότι έχουν γίνει εκτεταμένες διορθώσεις λόγω λάθους στα αποτελέσματα του 2016 με αρκετή καθυστέρηση για την περίφημη θυγατρική στο Ντουμπάι Frigoglass Jebel Ali FZCO την οποία είχε ανακοινώσει ότι θα πωλήσει προ διετίας χωρίς ωστόσο η συναλλαγή να γίνει ποτέ.
Η  απομείωση ήταν 29,5 εκ ευρώ με το επιχείρημα των «επικαιροποιημένων πληροφορίων» τις οποίες είναι άγνωστο γιατί δεν εντόπισε ο ορκωτός ελεγκτής που κάνει το έλεγχο της εισηγμένης.
Αυτό όμως που προκαλεί εντύπωση είναι το γεγονός ότι στο φετινό εξάμηνο η εταιρία εμφανίζει ως έξοδα «κόστη επανεξέτασης κεφαλαιακής δομής ύψους 25,6 εκ Ευρώ ενώ πέρυσι υπήρξαν και άλλα έξοδα 4,9 εκ ευρώ.
Το ερώτημα είναι πως γίνεται να καταβάλλονται τέτοιες αμοιβές και προμήθειες όταν αυτά τα ποσά θα μπορούσαν να κατευθυνθούν προς απομείωση δανειακών υποχρεώσεων.
Η εταιρία πάντως δεν παρέχει πλήρη ενημέρωση για το συγκεκριμένο θέμα αλλά περιορίζεται σε γενικόλογες αναφορές.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης