Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Ο Έλληνας Madoff που «έφαγε» 23 εκατ. δολ. από την οικογένεια Ρέστη και το δικαστήριο των ΗΠΑ

Ο Έλληνας Madoff που «έφαγε» 23 εκατ. δολ. από την οικογένεια Ρέστη και το δικαστήριο των ΗΠΑ
Η αποκαλυπτική απόφαση αμερικάνικου δικαστηρίου μετά από προσφυγή μέλους της οικογένειας Ρέστη 
Δεν έχουν τέλος οι περιπέτειες του προφυλακισθέντα για ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στην Ελλάδα του επονομαζόμενου Γιώργου Δασκαλέα ο οποίος φαίνεται ότι έχει κατορθώσει να εξαπατήσει μεγάλα εφοπλιστικά ονόματα.
Αποκαλυπτική είναι η απόφαση δικαστηρίου των ΗΠΑ και συγκεκριμένα του Ιλινόις που επιδικάζει υπέρ της κας Μπέλας Ρέστη και των εταιριών BSR Fund SA, United Capital Trust Inc., Volterra Investment Inc., B. Angel Investment Corp. Και Galactica FX Trading Corp.
Το ποσό των 22,9 εκ ευρώ το οποίο καλούνται να καταβάλλουν από κοινού ο κ. Γιώργος Δασκαλέας, καθώς και ο εταίρος του Diwakar Jagganath ως υπεύθυνοι της εταιρίας IKON Global Markets η οποία ελεγχόταν από τον Τούρκο επιχειρηματία Engin Yikilmazoglu.
Η IKON είχε φύγει από την αγορά των ΗΠΑ στις αρχές της δεκαετίας όταν αυξήθηκαν οι απαιτήσεις κεφαλαιακής επάρκειας και αυστηροποιήθηκαν οι ρυθμιστικοί κανόνες για τις εταιρίες που δραστηριοποιούνται στις συναλλαγές επί συναλλάγματος και εμπορευμάτων.
Πριν αποχωρήσει είχε τιμωρηθεί με πρόστιμο 320.000 δολαρίων για μη σύννομες πρακτικές στη διαμόρφωση των τιμών στην πλατφόρμα που λειτουργούσε.
Ανάλογα φαινόμενα συνέβησαν και κατά τις δραστηριότητές της στη Μεγάλη Βρετανία όπου πούλησε τις δραστηριότητές της σε άλλη εταιρία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόφαση του δικαστηρίου των ΗΠΑ ελήφθη με βάση τις καταθέσεις και τις μαρτυρίες του Βίκτωρα και Μπέλλας Ρέστη και του ορκωτού ελεγκτή της KPMG Κύπρου κ. Ιάκωβου Γαλανού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα στο προφυλακισθέντα Δασκαλέα έχουν απαγγελθεί κατηγορίες πως είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην οργάνωση και δράση κυκλώματος που μέσω εταιριών που υπόσχονταν τρελές αποδόσεις, καρπώθηκε συνολικά, από δεκάδες θύματα, το ποσό των 350 εκατομμυρίων ευρώ....είχε δράση κυρίως σε Ελλάδα και Ουκρανία.
Σύμφωνα με τη δικογραφία, οι δύο πρωταγωνιστές «προσέγγιζαν στο πλαίσιο λειτουργίας των επενδυτικών δομών διάφορα άτομα-επενδυτές και επικαλούμενοι τις εξειδικευμένες χρηματοοικονομικές γνώσεις και τους ακαδημαϊκούς τίτλους του χρηματιστή ο οποίος παρουσιαζόταν ως "ειδήμων" στις αγοραπωλησίες συναλλάγματος και ισχυριζόταν ότι είχε εφεύρει μια παγκοσμίως πρωτοποριακή και τεχνικά προηγμένη μεθοδολογία ανάλυσης της αγοράς που προέβλεπε την ανθρώπινη συμπεριφορά, οι κατηγορούμενοι τους έπειθαν να επενδύσουν μεγάλα χρηματικά ποσά στις εκάστοτε δομές που είχαν συστήσει για τον σκοπό αυτόν, υποσχόμενοι μεγάλα κέρδη και αποδόσεις που ξεπερνούσαν το 3% μηνιαίως».
Οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν τα αδικήματα της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, της απάτης, της συνέργειας σε απάτη, του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος και της συνέργειας σε ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Δασκαλέας στην κατάθεσή του στον ανακριτή το 2016 είχε αναφέρει μεταξύ άλλων ότι "συνέχισα με την Richcroft Experts LLP με δύο τρεις στενούς μου φίλους, οι οποίοι συνέχιζαν να με εμπιστεύονται, μεταξύ αυτών και ο Βίκτωρ Ρέστης., με τον οποίο ξεκινήσαμε να συνεργαζόμαστε τέλη Ιουλίου του 2015 με την εξής λογική:
Με το Βίκτωρα Ρέστη συνεργαζόμασταν κατά τα έτη 2012 -2013 και είχε και αυτός και η μητέρα του πάρει τα χρήματά τους πίσω 4-5 φορές, το ίδιο και η αδελφή του.
Όταν ξέσπασε όλο αυτό, τέλη Μαΐου 2015, λογικό ήταν να κλονιστεί και προφανώς να με δοκιμάσει.
Μου είπε: "επειδή σε πιστεύω και μου λες ότι είσαι καθαρός, εγώ θα βάλω χρήματα προς επένδυση στο δικό μου όνομα και αν δω κέρδος σημαίνει ότι είσαι καθαρός και όλα τα έχουν κάνει άλλοι".
Μάλιστα, μου είπε ότι αν όντως είχε κέρδος θα μου σύστηνε και άλλους επενδυτές Άραβες μέσω ενός νέου fund που θα συστήναμε."
Διαβάστε ΕΔΩ την απόφαση του δικαστηρίου των ΗΠΑ.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης