Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Χαμηλότερες 50 – 60% οι χρεώσεις των YΚΩ στους λογαριασμούς ρεύματος για καταναλώσεις 2.000 - 4.000 kWh

Χαμηλότερες 50 – 60% οι χρεώσεις των YΚΩ στους λογαριασμούς ρεύματος για καταναλώσεις 2.000 - 4.000 kWh
Η νέα μεθοδολογία υπολογισμού των ΥΚΩ αναμένεται να εγκριθεί εντός του Σεπτεμβρίου και θα τεθεί σε ισχύ από τη φετινή χειμερινή περίοδο
Μειωμένες τιμές σε ποσοστό 50 - 60% στις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) φέρνει για τις μέσες καταναλώσεις η νέα μεθοδολογία που εισηγήθηκε η ΡΑΕ προς τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη.
Το οικονομικό αυτό όφελος αφορά στη μεγάλη κατηγορία των καταναλωτών που τη χειμερινή περίοδο εξ’  αιτίας της χρήσης ηλεκτρικών συσκευών είχε αυξημένες καταναλώσεις ρεύματος και φουσκωμένους λογαριασμούς, αποτέλεσμα κυρίως της υφιστάμενης μεθοδολογίας χρεώσεων ΥΚΩ που τόσο η ΡΑΕ όσο και ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης έχουν χαρακτηρίσει «στρεβλή και άδικη».
Προς διόρθωση αυτής της στρέβλωσης η ΡΑΕ στο πλαίσιο του συνολικότερου πακέτου των ΥΚΩ (καθορισμός ανακτήσιμου ποσού παλαιότερων ετών και τρόπος ανάκτησης από τη ΔΕΗ) εισηγήθηκε νέα μεθοδολογία.
Αυτή συρρικνώνει τις τέσσερις κλίμακες χρεώσεων σε τρεις και οριοθετεί αυστηρά τη χρέωση της επόμενης κλίμακας μόνο για τις κιλοβατώρες που έχουν υπερβεί το όριο της προηγούμενης και όχι για το σύνολο της κλίμακας, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα.
Η πρώτη κλίμακα αφορά σε καταναλώσεις 0 - 1.600 κιλοβατώρες το τετράμηνο με χρέωση στα ίδια με τα σημερινά επίπεδα, δηλαδή περίπου στα 8 ευρώ η μεγαβατώρα. Η δεύτερη κλίμακα περιλαμβάνει καταναλώσεις από 1.600 με 2.400 κιλοβατώρες με χρέωση στα 45 ευρώ η μεγαβατώρα και η τρίτη καταναλώσεις άνω των 2.400 κιλοβατώρων το τετράμηνο με χρέωση στα 80 ευρώ η μεγαβατώρα.

Κερδισμένα τα νοικοκυριά με μεσαίες καταναλώσεις ρεύματος  

Η νέα μεθοδολογία και χρεώσεις φέρνει μειώσεις για τις καταναλώσεις των 2.000 – 4.000 κιλοβατώρων το τετράμηνο, γκάμα που καλύπτει την μεγάλη κατηγορία των μέσων νοικοκυριών, οι οποίες σύμφωνα με στελέχη της ΡΑΕ κυμαίνονται από 50 έως και 60%.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι με την υφιστάμενη μεθοδολογία όταν η κατανάλωση ξεπερνούσε την ορισθείσα κλίμακα ακόμη και κατά μία κιλοβατώρα, χρεωνόταν στο σύνολό της με την υψηλή τιμή της επόμενης κλίμακας και όχι μόνο η μία κιλοβατώρα.
Η νέα μεθοδολογία θα εφαρμοστεί με την έγκριση της σχετικής εισήγησης της ΡΑΕ από τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη, κάτι που αναμένεται να συμβεί το αμέσως επόμενο διάστημα και σε κάθε περίπτωση οι καταναλωτές την νέα χειμερινή περίοδο θα μπορούν να ζεσταθούν με ηλεκτρικές συσκευές χωρίς να πληρώσουν υπέρογκα ποσά.

Πηγή: www.worldenergynews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης