Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Όταν βλέπεις την Apivita σαν Μπαρτσελόνα και το Ελληνικό σαν τον Αστέρα της Άνω Ραχούλας

tags :
Όταν βλέπεις την Apivita σαν Μπαρτσελόνα και το Ελληνικό σαν τον Αστέρα της Άνω Ραχούλας
Μικρή εταιρεία που θα άνηκε στην μικρή κεφαλαιοποίηση αν ήταν εισηγμένη στο ΧΑ και που τα κεφάλαια που επενδύει δεν μπορούν να συγκριθούν με την επένδυση στο Ελληνικό
Θέμα συζήτησης έχει γίνει στα χρηματιστηριακά γραφεία η πρόσφατη επίσκεψη του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, στις εγκαταστάσεις της Apivita.
Και φυσικά κανείς δεν έχει διάθεση να θίξει μία εταιρεία που επενδύει, που έχει εξαιρετικά προϊόντα, αλλά δεν μπορεί φυσικά να την συγκρίνει με την Μπαρτσελόνα του ποδοσφαίρου.
Εκτός και αν ο Πρωθυπουργός ήθελε να θίξει την Μπαρτσελόνα, η οποία είδε τη Ρεάλ Μαδρίτης να σαρώνει και να τη «σκορπάει» πρόσφατα στο ισπανικό σούπερ καπ.
Όπως και να έχει, ήταν μάλλον ατυχής η δήλωση του Πρωθυπουργού, λένε στελέχη της αγοράς, όταν για παράδειγμα έχεις στο ΧΑ εισηγμένη η Σαράντης, μία εταιρεία που δραστηριοποιείται στον κλάδο του καλλυντικού με αποτίμηση 415 εκατ. ευρώ.
Ρίχνοντας μία ματιά κάποιος στον ισολογισμό του 2015 της Apivita (δεν είναι αναρτημένος του 2016 στο site της εταιρείας), εντοπίζει αμέσως ότι υπάρχουν θέματα και πως πρόκειται για μία μικρή εταιρεία που αν ήταν στο χρηματιστήριο θα την έλεγαν «εταιρείας της μικρής κεφαλαιοποίησης».
Αναφερόμαστε σε μία εταιρεία με συνολικό ενεργητικό 44,6 εκατ. ευρώ, καθαρή θέση 6,3 εκατ. ευρώ, συνολικές υποχρεώσεις 38,3 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τραπεζικές 28,8 εκατ. ευρώ, πωλήσεις 32,2 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 339 χιλ. ευρώ.  
Σημειώνεται πως έχει γίνει αναδιάρθρωση δανείων ενώ στις ανακοινώσεις ξεχωρίζει μία πρόσκληση γενικής συνέλευσης με θέμα αύξηση κεφαλαίου 15 εκατ. ευρώ.
Τα παραπάνω εντοπίζει εύκολα κάποιος από το site της εταιρείας, που δεν απαιτείται να είναι ειδικός.
Από την άλλη η Σαράντης, που συμμετέχει στον FTSE 25, στη χρήση 2016 είχε συνολικό ενεργητικό 282 εκατ. ευρώ, καθαρή θέση 183 εκατ. ευρώ, συνολικές υποχρεώσεις περίπου 99 εκατ. ευρώ, με τραπεζικά δάνεια 35 εκατ. ευρώ τα οποία καλύπτονται όλα από ταμειακά διαθέσιμα, πωλήσεις 329 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 24,6 εκατ. ευρώ (από συνεχιζόμενες δραστηριότητες).
Δεν είναι μόνο η σύγκριση των δύο εταιρειών που δείχνει ότι ο Πρωθυπουργός μάλλον υπερέβαλε στην προσπάθειά του να παρουσιάσει την εταιρεία και να δικαιολογήσει την επίσκεψή του.
Είναι και ο τρόπος αντιμετώπισης των άλλων μεγάλων έργων.
Την ώρα που η Apivita παρουσιάζεται ως Μπαρτσελόνα το project του Ελληνικού μάλλον αποτελεί πυρηνική δοκιμή που αν γίνει θα καταστραφεί η χώρα.
Μία τεράστια έκταση που θα μπορούσε να αλλάξει ριζικά την όψη της πρωτεύουσας, ένα παλιό κλειστό αεροδρόμιο, σχεδόν εγκαταλελειμμένο που θα αύξανε άμεσα τα έσοδα του δημοσίου, θα μείωνε την ανεργία και θα προσέθετε πολλά στο ΑΕΠ, παρουσιάζεται ως καταστροφή ιστορικής κληρονομιάς κ.α.
Και παράλληλα γίνονται δηλώσεις  όπως «είμαστε σε καλό σημείο όσον αφορά τις επενδύσεις» κ.α.
Όλοι βέβαια, ειδικά όσοι ασχολούνται με τις αγορές βλέπουν ότι ελάχιστα πράγματα έχουν προχωρήσει και πως μόνο το ελληνικό θα μπορούσε να δώσει άλλη πνοή στη χώρα στην παρούσα χρονική συγκυρία.
Γιατί καλή η Apivita αλλά δεν μπορεί να φτάσει το ύψος των κεφαλαίων που θα επενδυθούν στο ελληνικό.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης