Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Το κυκλοφοριακό θαύμα των Αττικών Εκδόσεων και το contrast των «κόκκινων» θυγατρικών

Το κυκλοφοριακό θαύμα των Αττικών Εκδόσεων και το contrast των «κόκκινων» θυγατρικών
Όταν η εταιρία έχει επαρκή ρευστότητα, μεγάλες απαιτήσεις από τις «κόκκινες» θυγατρικές και δανείζεται από τους μετόχους ζητώντας μετάθεση αποπληρωμής τραπεζικών δανείων
Οι Αττικές Εκδόσεις πέτυχαν θαύμα το 2016 καθώς επίπεδο μητρικής εταιρίας στο εξάμηνο του 2017 τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 1,037 εκατ. ευρώ σε σχέση µε την περσινή συγκρίσιμη περίοδο ή σε ποσοστό 9,80% λόγω αύξησης εσόδων από κυκλοφορίες. 
Ωστόσο το θαύμα αυτό δεν αρκούσε για να αυξηθούν τα έσοδα του ομίλου τα οποία αντιθέτως μειώθηκαν κατά 827,89 χιλ. ευρώ, ή σε ποσοστό 4,12% στα 19,26 εκατ. ευρώ.
Τα EBITDA του ομίλου επίσης μειώθηκαν σε 1,2 εκατ. ευρώ από 1,3 εκατ. ευρώ ενώ αντιθέτως τα καθαρά κέρδη μετά φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας εκτινάχτηκαν στα 481 χιλιάδες ευρώ από 91 χιλιάδες ευρώ το περυσινό εξάμηνο.
Η παραπάνω αρχική εικόνα θα μπορούσε να είναι ειδυλλιακή δεδομένης της κατάστασης που επικρατεί στον κλάδο των Μέσων Ενημέρωσης.
Ωστόσο υπάρχουν ζητήματα που αποτελούν αγκάθια για τον εταιρία και τον όμιλο.
Συγκεκριμένα οι θυγατρικές εταιρίες Ιονικές Εκδόσεις Α.Ε. και HRS M. ΕΠΕ έχουν αρνητικά ίδια κεφάλαια και  οι σωρευμένες ζημιές τους χρηματοδοτούνται κυρίως από τραπεζικό δανεισμό.
Για τις θυγατρικές Attica Media Serbia LTD, Attica Media Bulgaria, Attica Eva OOD (εταιρείες εξωτερικού), συντρέχουν αντίστοιχες προϋποθέσεις βάσει της τοπικής νομοθεσίας.
Σε ότι αφορά στις Ιονικές Εκδόσεις που εκδίδουν το περιοδικό Harpers Bazaar είναι αξιοσημείωτο ότι οι απαιτήσεις της μητρικής ανέρχονται σε 2,7 εκατ. ευρώ όταν η εταιρία έχει στο τέλος του 2016 αρνητική καθαρή θέση 2,7 εκατ. ευρώ επίσης και αποτιμάται ως συμμετοχή σε 913 χιλιάδες ευρώ με ετήσιο κύκλο εργασιών της τάξεως του 1,1 εκατ. ευρώ.
Επίσης από τις θυγατρικές εξωτερικού που αντιμετωπίζουν πρόβλημα ιδίων κεφαλαίων υπάρχουν απαιτήσεις της τάξεως των 800 χιλιάδων ευρώ.
Ταυτόχρονα η εταιρία μετέθεσε πληρωμή δανείου 1,9 εκατ. ευρώ της θυγατρικής της Civico μέσω της οποίας ελέγχει το Rock Fm έως το 2020 ενώ ταυτόχρονα διαπραγματεύεται με την τράπεζα Πειραιώς την μετάθεση της αποπληρωμής ομολογιακού δανείου 5,1 εκατ. ευρώ που λήγει την 31/12/2017.
Ο όμιλος βέβαια φαίνεται να έχει επαρκή ρευστότητα ύψους 5,55 εκατ. ευρώ από 4,7εκατ. ευρώ πέρυσι την ίδια περίοδο.
Από τα 5,55 εκατ. ευρώ τα 3,7 εκατ. ευρώ βρίσκονται κατατεθειμένα σε ελληνικές τράπεζες και τα υπόλοιπα στο εξωτερικό.
Δεδομένου του ύψους των καταθέσεων προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι η εταιρία έχει δανειστεί από τους μετόχους της ποσό της τάξεως του 1 εκατ. ευρώ και μάλιστα με όρους δυσμενέστερους από πλευράς επιτοκίου του μακροπρόθεσμου δανεισμού της ο οποίος έχει μέσο επιτόκιο 4,2% ενώ ο δανεισμός του 1 εκατ. ευρώ βαρύνεται με επιτόκιο Euribor 3 μηνών πλέον περιθωρίου 5%.
Επισημαίνεται ότι η εταιρία αναφέρει την αλλαγή πρακτορείου διανομής τον Αύγουστο όπου μετακόμισε από το Ευρώπη στο Άργος αλλά δεν κάνει λόγο για τυχόν επισφαλείς απαιτήσεις παρά το γεγονός ότι στις οικονομικές της καταστάσεις αναφέρει ότι η πληρωμή των εσόδων από κυκλοφορίες γίνεται μετά την εκκαθάριση των πωλήσεων.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης