Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Eldorado Gold: Tελεσίγραφο Burns έως 21/09 για την έκδοση των αδειών - Τσακαλώτος: ΝΔ και Eldorado προκαλούν προβλήματα

tags :
Eldorado Gold: Tελεσίγραφο Burns έως 21/09 για την έκδοση των αδειών - Τσακαλώτος: ΝΔ και Eldorado προκαλούν προβλήματα
Η εταιρεία αποδίδει την απόφαση της στη μη εποικοδομητική συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση - Έκτακτη συνέντευξη από τον πρόεδρο της Eldorado Gold, George Burns
(upd16) Την ώρα που ο διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Gold υποστηρίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν στηρίζει τις επενδύσεις, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκ. Τσακαλώτος «βλέπει» συνωμοσία πίσω από την απόφαση της εταιρείας και μάλιστα σε συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία.
Μιλώντας στη Βουλή ο κ. Τσακαλώτος υποστήριξε ότι «... Νομίζω ότι προσπάθησε η ΝΔ, σε συνεργασία ίσως και με την εταιρεία, να δημιουργήσει πρόβλημα, ακριβώς μετά από τη ΔΕΘ, όπου ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε, όχι επενδύσεις, αλλά το πώς θα οργανωθούν οι επενδύσεις, με ποιους όρους, σε ποιο πλαίσιο, με ποια στρατηγική.
Αυτό είναι το σημαντικό».
Το μόνο που προτίθεται να πράξει η κυβέρνηση είναι να περιμένει την απόφαση της διαιτησίας, όπως τόνισε, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Γιώργος Σταθάκης.
Ο κ. Σταθάκης υποστήριξε ότι του προκάλεσε έκπληξη η απόφαση της εταιρείας, από τη στιγμή που πριν από ένα μήνα το υπουργείο Ενέργειας είχε προχωρήσει σε ανακοίνωση για τη συγκεκριμένη επένδυση, μετά, μάλιστα, από συνάντηση που είχε ο ίδιος με τη διοίκηση της Eldorado Gold.
Επεσήμανε ότι η «η αδειοδότηση της Ολυμπιάδας ήταν πλήρης και η αδειοδότηση των Σκουριών είναι κάτι το οποίο θα εξετάσει η διαιτησία. Θεωρώ ότι (σ.σ.: η απόφαση της εταιρείας) είχε μία μορφή πυροτεχνήματος».
Άσκησε κριτική στις δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της Eldorado Gold, τονίζοντας ότι «θεωρώ αδιανόητο για έναν διευθύνοντα σύμβουλο να τοποθετείται για τον πρωθυπουργό της χώρας».
"Για τελεσίγραφο της Eldorado Gold στην ελληνική κυβέρνηση το οποίο δεν μπορούμε να δεχτούμε" έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος μιλώντας στο κεντρικό δελτίο Ειδήσεων του ΣΚΑΙ.
Ο κ. Τζανακόπουλος κατηγόρησε την Eldorado Gold για αποικιοκρατική αυθάδεια και τόνισε ότι αυτή είναι η 3η φορά που αναγγέλλει η συγκεκριμένη εταιρεία την αναστολή λειτουργίας της.
Παράλληλα τόνισε ότι "θα ακολουθήσουμε τη θεσμική διαδικασία της διαιτησίας" και πρόσθεσε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα λάβει καμία άλλη πρωτοβουλία.
Υπενθυμίζεται ότι σήμερα η καναδική εταιρεία ανακοίνωσε αναστολή των επενδύσεων της στα ενεργά μεταλλεία, τα έργα ανάπτυξης και τα ερευνητικά έργα της στην Ελλάδα ανακοίνωσε η Eldorado Gold, με τον διευθύνοντα σύμβουλο George Burns να δίνει τελεσίγραφο έως τις 21 Σεπτεμβρίου 2017 για την έκδοση των αναγκαίων αδειών.
H ελληνική κυβέρνηση δεν στηρίζει τις επενδύσεις μας, τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Gold, George Burns, στην έκτακτη συνέντευξη τύπου μετά την απόφαση για αναστολή των επενδύσεων στην Ελλάδα, δηλώνοντας απογοητευμένος από τις εξελίξεις.
«Η απόφαση δεν ελήφθη ελαφρά τη καρδία .
Η στρατηγική του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για την προσέλκυση επενδύσεων δεν υλοποιείται», τόνισε ο Burns.
«Εάν δεν λάβουμε τις σχετικές άδειες, αναστέλλονται οι δραστηριότητες.
Ωστόσο καθίσταται αδύναμη η επένδυση στην Ελλάδα, λόγω καθυστέρησης έκδοσης αδειών.
Δεν θα επενδυθούν περαιτέρω χρήματα στην Ελλάδα μετά τις 22 Σεπτεμβρίου», προειδοποίησε ο Burns.
Δήλωσε ωστόσο ανοιχτός στη διεξαγωγή παραγωγικών συζητήσεων με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.
«Η επένδυση της Eldorado Gold θεωρείται από άλλους ως η λυδία λίθος για άλλες επενδύσεις στη χώρα.
Οι επενδύσεις στην Ελλάδα δεν πρέπει να τελούν υπό πολιτική ομηρεία.
Κάναμε ότι μπορούμε για να αποδείξουμε ότι η μεταλλευτική δραστηριότητα μπορεί να συνυπάρχει με άλλες δράσεις», τόνισε ο CEO της Eldorado Gold.
«Καμία επιστολή μου προς τον πρωθυπουργό δεν απαντήθηκε.
Προσπάθησα να δημιουργήσω μια σχέση εμπιστοσύνης με την ελληνική κυβέρνηση», ανέφερε ο Burns.
Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της η εταιρία, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες για εποικοδομητική συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, οι καθυστερήσεις στην έκδοση αδειών ρουτίνας για την κατασκευή και ανάπτυξη των έργων επηρέασαν αρνητικά τα χρονοδιαγράμματα και το κόστος.
Στις 11:00 σήμερα Δευτέρα 11/9 ο πρόεδρος της Eldorado Gold George Burns παραχώρησε έκτακτη συνέντευξη Τύπου στο ξενοδοχείο Hilton για να αναλύσει τους λόγους της απόφασης να φύγει από την Ελλάδα η Eldorado.
Εν τω μεταξύ, έκκληση στην κυβέρνηση να προσέλθει σε διάλογο με την καναδική εταιρεία έτσι ώστε να βρεθεί μια λύση έστω και την ύστατη στιγμή και να μην αποχωρήσει από την Ελλάδα η Eldorado Gold απηύθυνε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θ. Φέσσας ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Χρ. Μαντάς εκτίμησε ότι η απόφαση αυτή της εταιρείας αποτελεί μια κίνηση για μια τελική διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση.
Για αλλεργία της Eldorado στα συμφωνηθέντα έκανε λόγο ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, ενώ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, επεσήμανε ότι πως «δεν είναι ευχάριστη η αποχώρηση της Eldorado από την Ελλάδα».
Από την πλευρά του ο βουλευτής της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκος ανέφερε ότι οι "οι επενδύσεις φεύγουν, η ανεργία έρχεται".
Επισημαίνεται εξάλλου, ότι στην υπόθεση της Eldorado έχουν αναφερθεί και αρκετά ξένα ΜΜΕ.
Ενδεικτικά αναφέρεται οι Financial Times σχολιάζουν ότι η ανακοίνωση από την καναδέζικη εταιρεία έρχεται δύο μέρες αφού ο Αλέξη Τσίπρας -κατά τη συνάντηση του με τον Emmanuel Macron- είχε καλωσορίσει τις ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα.
Παράλληλα το Spiegel τονίζει ότι οι επενδύσεις στη χώρα μας εξακολουθούν να φέρουν «πολιτικό ρίσκο».

Το δελτίο Τύπου της επιχείρησης αναφέρει τα εξής:

Η Eldorado Gold Corporation ("Eldorado" ή "Εταιρεία") ανακοινώνει σήμερα σχέδιο για την αναστολή των επενδύσεων της στα ενεργά μεταλλεία, τα έργα ανάπτυξης και τα ερευνητικά έργα της στην Ελλάδα.
Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες της Eldorado και της ελληνικής θυγατρικής της, Ελληνικός Χρυσός, για εποικοδομητική συνεργασία με την Ελληνική Κυβέρνηση, το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος (Υπουργείο) και άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες, οι καθυστερήσεις στην έκδοση αδειών ρουτίνας για την κατασκευή και την ανάπτυξη των έργων Σκουριών και Ολυμπιάδας στη Χαλκιδική, Β. Ελλάδα, συνεχίζονται.
Oι καθυστερήσεις στην αδειοδότηση επηρέασαν αρνητικά τα χρονοδιαγράμματα και το κόστος των έργων της Eldorado και τελικά εμπόδισαν την ικανότητα της Εταιρείας να προωθήσει αποτελεσματικά την ανάπτυξη και τη λειτουργία αυτών των μεταλλευτικών έργων.
Με εξαίρεση ένα πρόγραμμα συντήρησης των έργων και το απαραίτητο κόστος περιβαλλοντικής διαχείρισης, η Eldorado και το Διοικητικό της Συμβούλιο αποφάσισαν ότι δεν θα πραγματοποιηθεί καμία πρόσθετη επένδυση στα Μεταλλεία Κασσάνδρας (Ολυμπιάδα, Σκουριές, Στρατώνι) στη Χαλκιδική, καθώς και στα έργα Περάματος και Σαπών στη Θράκη, και σε οποιοδήποτε άλλο ερευνητικό πρόγραμμα στη χώρα.
Τα κεφάλαια που έχουν προϋπολογιστεί να επενδυθούν σε κοινωνικές δαπάνες και ανάπτυξη υποδομών θα καταργηθούν.
Ομοίως, θα επηρεαστούν τα φορολογικά έσοδα σε δημοτικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο.
Όλες οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να τεθούν τα Μεταλλεία Σκουριών, Ολυμπιάδας και Στρατωνίου σε καθεστώς συντήρησης θα ξεκινήσουν στις 22 Σεπτεμβρίου 2017.
Η αναστολή και παύση εργολάβων και εργαζομένων θα γίνει σύμφωνα με την ισχύουσα εργατική νομοθεσία στην Ελλάδα.
Οι εργασίες περιβαλλοντικής διαχείρισης και τα έργα συντήρησης θα συνεχιστούν με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και των μεταλλευτικών εγκαταστάσεών μας.
Η Εταιρεία εκτιμά ότι θα διατεθούν συνολικά 30 εκατομμύρια δολάρια (ΗΠΑ) για την προετοιμασία της φάσης συντήρησης.
Ενώ, τα σταθερά κόστη συντήρησης θα ανέρχονται κατά προσέγγιση στα 25 εκατομμύρια δολάρια (ΗΠΑ) ετησίως.
Η Εταιρεία επιπλέον, αναμένει λεπτομέρειες από την Ελληνική Κυβέρνηση σχετικά με την εκκρεμούσα διαδικασία διαιτησίας.
Η Eldorado δεν έχει ακόμη λάβει επίσημη ειδοποίηση, αλλά είναι πεπεισμένη ότι οποιαδήποτε πιθανή διαιτησία θα αποδείξει και πάλι ότι η Εταιρεία τηρεί όλους τους ισχύοντες νόμους και κανονισμούς.
Το Συμβούλιο της Επικρατείας (Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο της Ελλάδας) έχει επανειλημμένα επικυρώσει την εγκυρότητα των αδειών και της λειτουργίας μας με 18 θετικές για την Εταιρεία αποφάσεις μέχρι σήμερα.
Η Εταιρεία θα επανεκτιμήσει τις επενδυτικές επιλογές της στην Ελλάδα κατόπιν έγκρισης και έκδοσης των απαιτούμενων αδειών, σε συνεργασία με μια υποστηρικτική κυβέρνηση, ανοικτή σε συζητήσεις γύρω από τη χρήση και εφαρμογή των βέλτιστων διαθέσιμων τεχνολογιών.

Ο George Burns, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Eldorado Gold, σχολίασε:

«Είναι εξαιρετικά ατυχές να βρισκόμαστε σε αυτό το αδιέξοδο όταν θα έπρεπε να υλοποιούμε ένα σημαντικό επιχειρηματικό σχέδιο και να προσθέτουμε άλλες 1.200 θέσεις εργασίας στο σημερινό εργατικό δυναμικό μας, περίπου 2.400 ατόμων, στην Ελλάδα.
Η επένδυση της Eldorado στην Ελλάδα αφορά στην οικοδόμηση μιας παγκοσμίου επιπέδου δραστηριότητας και μπορεί να αποτελέσει μακροπρόθεσμο εταίρο της χώρας, έχοντας την ικανότητα να προάγει τις δεξιότητες και την κατάρτιση των ανθρώπων της και να προσφέρει καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας για την ευημερία οικογενειών και τοπικών επιχειρήσεων. Εξίσου σημαντική παράμετρος είναι το γεγονός ότι, ως οικονομικός εταίρος αυτή η επιχείρηση μπορεί να προσφέρει τα άκρως αναγκαία φορολογικά και εξαγωγικά έσοδα για τις επόμενες γενιές.
Η Eldorado ήταν και παραμένει ένας προσηλωμένος, υπεύθυνος και υπομονετικός εταίρος της Ελληνικής Κυβέρνησης και των Ελλήνων πολιτών. Από την εξαγορά των Μεταλλείων Κασσάνδρας με αντίτιμο 2 δις δολάρια το 2012, η Eldorado έχει επενδύσει επιπλέον 1 δις δολάρια στη χώρα.
 Το ποσό αυτό θα διπλασιαζόταν αν ήταν σε θέση να αναπτύξει πλήρως τα έργα της σε Ολυμπιάδα, Σκουριές και Πέραμα.
Ωστόσο, λόγω της καθυστέρησης στην έκδοση αδειών από την ελληνική κυβέρνηση, η Eldorado δεν είναι σε θέση να συνεχίσει τις επενδύσεις της στη χώρα.
Έχουμε ευθύνη απέναντι στους μετόχους μας να διαθέτουμε τα κεφάλαια όχι μόνο σε έργα με υψηλότερες αποδόσεις αλλά και σε χώρες όπου οι κυβερνήσεις υποστηρίζουν τις επενδύσεις μας και συνεργάζονται μαζί μας για να δημιουργήσουμε ένα βιώσιμο μέλλον.
Ως εκ τούτου, η Eldorado δεν μπορεί να συνεχίσει να θέτει σε κίνδυνο τα κεφάλαιά της χωρίς αυτές τις άδειες και θα επιδιώξει με όλα τα μέσα προκειμένου να προχωρήσει η επένδυσή της και να υπερασπιστεί τα συμβατικά της δικαιώματα.
Εάν η Ελληνική Κυβέρνηση επιθυμεί να εργαστεί στο πλαίσιο των συμβατικών της υποχρεώσεων με την Ελληνικός Χρυσός, να εκδώσει έγκαιρα τις άδειες και να στηρίξει την επένδυση, τότε η Eldorado θα είναι σε θέση να επανεκτιμήσει τα επενδυτικά της σχέδια στη χώρα.»

Έργο Σκουριών (Χαλκιδική)

Οι δραστηριότητες κατασκευής και ανάπτυξης του έργου των Σκουριών, με επένδυση άνω των 350 εκ. δολαρίων μέχρι σήμερα και με εργατικό δυναμικό 530 ατόμων συμπεριλαμβανομένων των εργολάβων, θα ανασταλούν στις 22 Σεπτεμβρίου 2017.

Έργο Ολυμπιάδας (Χαλκιδική)

Η φάση δοκιμαστικής λειτουργίας του ανακαινισμένου εργοστασίου εμπλουτισμού της Ολυμπιάδας ολοκληρώνεται και η έναρξη εμπορικής παραγωγής της φάσης 2 επρόκειτο να ξεκινήσει το τέταρτο τρίμηνο του 2017.
 Ο σημερινός αριθμός εργαζομένων στην Ολυμπιάδα είναι περίπου 950 άτομα συμπεριλαμβανομένων των εργολάβων. Η δοκιμαστική φάση και η περαιτέρω ανάπτυξη του μεταλλείου θα ανασταλεί στις 22 Σεπτεμβρίου 2017. Μέχρι σήμερα, η Eldorado έχει επενδύσει πάνω από 400 εκατομμύρια δολάρια στην Ολυμπιάδα.

Έργο Στρατωνίου (Χαλκιδική)

Η μεταλλευτική δραστηριότητα Στρατωνίου απασχολεί σήμερα περίπου 830 άτομα, συμπεριλαμβανομένων των εργολάβων, και είχε διάρκεια ζωής περίπου ενός έτους βάσει των βεβαιωμένων και πιθανών αποθεμάτων στις αρχές του 2017. Υπάρχουν γεωλογικές ενδείξεις για αύξηση των γεωλογικών αποθεμάτων και κατά συνέπεια επέκτασης της ζωής του μεταλλείου των Μαύρων Πετρών, ενώ ταυτόχρονα η Eldorado υλοποιεί γεωτρητικό πρόγραμμα προκειμένου να εξερευνήσει το κατώτερο τμήμα του κοιτάσματος. Πρόσθετες επενδύσεις θα ήταν απαραίτητες κατά τα επόμενα δύο χρόνια για την επιβεβαίωση πρόσθετων γεωλογικών αποθεμάτων. Όλες οι δραστηριότητες εξόρυξης και εξερεύνησης θα ανασταλούν στις 22 Σεπτεμβρίου 2017. Έργα Περάματος και Σαπών (Θράκη)
Τα έργα Περάματος και Σαπών βρίσκονται επί του παρόντος σε καθεστώς συντήρησης λόγω των εκκρεμών αδειοδοτήσεων από το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου Περάματος και για το πρόγραμμα γεωτρήσεων στις Σάπες – και οι δύο παραμένουν σε εκκρεμότητα για περισσότερα από τρία χρόνια.

Σχετικά με την Eldorado Gold

Η Eldorado Gold κατέχει εξέχουσα θέση μεταξύ των μεσαίου μεγέθους παραγωγών χρυσού, με έργα εξόρυξης, ανάπτυξης και έρευνας σε Τουρκία, Ελλάδα, Ρουμανία, Σερβία, Καναδά και Βραζιλία. Η Εταιρεία, μέχρι σήμερα, στηρίζεται σε ανθρώπινο δυναμικό υψηλής εξειδίκευσης, λειτουργεί με υπευθυνότητα και ασφάλεια, διαθέτει έργα υψηλών προδιαγραφών και μακρόπνοες σχέσεις με τις κοινωνίες όπου δραστηριοποιείται.
Οι μετοχές της Eldorado διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο του Τορόντο (TSX: ELD) και στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (NYSE: EGO).

Μαξίμου για Eldorado: Καμία τύχη για το στημένο επικοινωνιακό show της ΝΔ

Για στημένο επικοινωνιακό show της ΝΔ που δεν έχει καμία τύχη κάνει λόγο το Μέγαρο Μαξίμου αναφορικά με την ανακοίνωση της Eldorado Gold ότι αναστέλλει τις εργασίες της στα ενεργά μεταλλεία σε Σκουριές, Ολυμπιάδα και Στρατώνι λόγω καθυστέρησης των αδειοδοτήσεων.
«Η ενορχηστρωμένη απόπειρα της πανικόβλητης αντιπολίτευσης να αντιστρέψει το θετικό κλίμα μετά την επίσκεψη του Προέδρου Μακρόν και την ομιλία του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στη ΔΕΘ δεν θα έχει καμία τύχη.
Το θετικό διεθνές επενδυτικό κλίμα για την Ελλάδα δεν αλλάζει με στημένα επικοινωνιακά σόου της οδού Πειραιώς 62.
Ο Πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης παρουσίασε το νέο μοντέλο ανάπτυξης που έχει σχεδιάσει και υλοποιεί η κυβέρνηση και από το οποίο μόνο το πρώτο επτάμηνο του 2017 έχουν εισρεύσει 1,6 δισ. ευρώ άμεσες ξένες επενδύσεις στην ελληνική οικονομία» ανέφεραν κυβερνητικές πηγές.
«Η κυβέρνηση για πρώτη φορά θέτει τις θεσμικές βάσεις για ένα νέο παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο βασισμένο στις επενδύσεις έντασης γνώσης, που αξιοποιούν και δεν θέτουν σε κίνδυνο τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας:
Το μοναδικό ελληνικό τοπίο που ήδη αποτελεί πόλο έλξης για μεγάλες τουριστικές επενδύσεις.
Το κλίμα και το πλούσιο φυσικό περιβάλλον της χώρας μας, τόσο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όσο και για την αναβαθμισμένη πρωτογενή παραγωγή και μεταποίηση.
Την καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες.
Και πάνω από όλα το σεβασμό των εργασιακών δικαιωμάτων και τις αξιοπρεπείς αμοιβές των εργαζόμενων που αποτελούν την καρδιά της παραγωγής.
Αντίθετα, η ΝΔ και οι δορυφόροι της, επιμένουν στο στρεβλό μοντέλο ανάπτυξης που καθορίζεται μονάχα από την ασυδοσία των επιχειρηματικών συμφερόντων σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος, την αδιαφορία για το περιβάλλον και την πλήρη απορρύθμιση της αγοράς εργασίας» υπογραμμίζουν οι κυβερνητικές πηγές που θέτουν και τρία ερωτήματα στον Κ. Μητσοτάκη.
«Ο κ. Μητσοτάκης που στη συνάντησή του πριν από λίγες ημέρες ενθάρρυνε και δρομολόγησε τη σημερινή αντίδραση της εταιρίας ας απαντήσει:
Τον απασχολεί το ζήτημα της περιβαλλοντικής προστασίας;
Τον ενδιαφέρουν οι επενδύσεις εκατομμυρίων σε τουριστικές υποδομές στη Χαλκιδική που θα πληγούν εάν η εταιρία δεν πληροί τους περιβαλλοντικούς κανόνες;
Ή το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι η δημιουργία εντυπώσεων σε βάρος όμως του δημοσίου συμφέροντος;» αναφέρουν οι κυβερνητικές πηγές.

H «απάντηση» της ΝΔ στις κυβερνητικές πηγές

«Ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ, με τις πράξεις τους, ξεδιάντροπα ομολογούν ότι αδιαφορούν και για τις επενδύσεις και για τους εργαζόμενους», απαντά η ΝΔ σε «κυβερνητικές διαρροές» και προσθέτει: «Μια κυβέρνηση που στέλνει στα "τσακίδια", όχι μόνο την εταιρεία, αλλά και χιλιάδες εργαζόμενους και τις οικογένειές τους, έχει πολύ θράσος για να εγκαλεί την αντιπολίτευση».

Τσακαλώτος: Η ΝΔ προσπάθησε, ίσως σε συνεργασία με την Εldorado, να δημιουργήσει πρόβλημα, μετά τη ΔΕΘ

Τη Νέα Δημοκρατία κατηγόρησε εμμέσως για τις εξελίξεις με την Εldorado Gold ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, τονίζοντας ότι προσπάθησε, σε συνεργασία ίσως και με την ίδια την εταιρεία, να δημιουργήσει πρόβλημα, ακριβώς μετά τη ΔΕΘ.
«Για την επενδυτική πολιτική της Ελλάδος και την El Dorado, εμένα με καλύπτει η ανακοίνωση που εξέδωσε ο υπουργός Ενέργειας», δήλωσε ο κ. Τσακαλώτος, μιλώντας στη Βουλή στο περιθώριο συζήτησης επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή του Ποταμιού Γιώργου Αμυρά.
«Νομίζω ότι ο υπουργός έθεσε πολύ καλά τα θέματα.
Νομίζω ότι προσπάθησε η ΝΔ, σε συνεργασία ίσως και με την εταιρεία, να δημιουργήσει πρόβλημα, ακριβώς μετά από τη ΔΕΘ, όπου ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε, όχι επενδύσεις, αλλά το πώς θα οργανωθούν οι επενδύσεις, με ποιους όρους, σε ποιο πλαίσιο, με ποια στρατηγική.
Αυτό είναι το σημαντικό», συνέχισε ο κ. Τσακαλώτος.
«Δεν είναι θέμα μόνο να έρθει ένας μεγάλος επενδυτής, να βλέπει έναν υπουργό και να λέει αυτό θέλω να κάνω.
Το ζήτημα είναι να έχεις κανόνες, να έχεις εργαλεία και στόχευση, ποιες επενδύσεις θέλεις, ποια φίλτρα θα έχεις ώστε να μπορεί η χώρα να φύγει από την κρίση χωρίς να επιστρέψει στην περίοδο πριν από το 2009», πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών.
Προηγουμένως, ο κ. Αμυράς είχε δηλώσει:
«Θέλω να μου πείτε, κύριε υπουργέ.
Εσείς θα βγείτε στους δρόμους να πανηγυρίσετε το κλείσιμο της Ελληνικός Χρυσός στη Χαλκιδική, όπως ο πρωθυπουργικός σύμβουλος, ο κ. Καρανίκας που προέτρεψε μέσω του facebook τον κόσμο;
Θα βγείτε;
Θεωρείτε ότι είναι για τα τσακίδια οι χιλιάδες εργαζόμενοι στη Χαλκιδική;
Επίσης, θεωρείτε ότι είναι για τα τσακίδια ό,τι έλεγε ο κ. Τσίπρας πριν δύο μέρες στη ΔΕΘ;
Μέσα σε μια μέρα ο πρωθυπουργικός σύμβουλος στέλνει στα τσακίδια όσα είπε ο κ. Τσίπρας στη ΔΕΘ», ανέφερε ο βουλευτής του Ποταμιού.


Τζανακόπουλος: Δε θα δεχθούμε το τελεσίγραφο της Eldorado - Την κατηγόρησε για αποικιοκρατική αυθάδεια

"Για τελεσίγραφο της Eldorado Gold στην ελληνική κυβέρνηση το οποίο δεν μπορούμε να δεχτούμε" έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος μιλώντας στο κεντρικό δελτίο Ειδήσεων του ΣΚΑΙ.
Ο κ. Τζανακόπουλος κατηγόρησε την Eldorado Gold για αποικιοκρατική αυθάδεια και τόνισε ότι αυτή είναι η 3η φορά που αναγγέλλει η συγκεκριμένη εταιρεία την αναστολή λειτουργίας της.
Παράλληλα τόνισε ότι "θα ακολουθήσουμε τη θεσμική διαδικασία της διαιτησίας" και πρόσθεσε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα λάβει καμία άλλη πρωτοβουλία.
Όπως είπε χαρακτηριστικά "η ανακοίνωση του ΥΠΕΝ ήταν σαφέστατη για το τι μέλλει γενέσθαι με την Eldorado".
Επίσης ανέφερε ότι "κανένα επικοινωνιακό τέχνασμα δεν μπορεί να ανατρέψει το θετικό κλίμα για τις επενδύσεις.
Η συγκεκριμένη επένδυση είναι ειδική περίπτωση.
Η λογική της κυβέρνησης βασίζεται στις επενδύσεις".
Ο κ. Τζανακόπουλος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην επίσκεψη του γάλλου προέδρου Ε. Macron αναφέροντας ότι "οι 40 Γάλλοι επιχειρηματίες που ήρθαν μαζί με τον γάλλο πρόεδρο Ε. Macron έδειξαν την εμπιστοσύνη στην Ελλάδα".
"Εμφανίζουμε υψηλό 10ετίας για εισροή ξένων επενδύσεων" ανέφερε χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά τις επενδύσεις της Cosco και της Fraport ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι "εκφράζουμε επιφυλάξεις για τις συμβάσεις που είχαν υπογράψει οι προηγούμενες κυβερνήσεις κι όχι για τις  εταιρείες και τις επενδύσεις".
Όπως ανέφερε "βασικό πρόβλημα των επενδυτών είναι οι χρόνιες παθογένειες της γραφειοκρατίας και οι καθυστερήσεις στην αδειοδότηση".
Όσον αφορά τον εταιρικό φόρο τόνσιε ότιο έχει ήδη ψηφιστεί η μείωση από το 29% στο 26% και ότι όπως είπε ο πρωθυπουργός, εφόσον υπάρξει δημοσιονομικός χώρος, προτεραιότητα κυβέρνησης είναι η ελάφρυνση φορολογίας".
Τέλος για τον ΕΝΦΙΑ ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι "πρέπει να επιβάλλεται φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας, στόχος είναι να ελαφρύνουμε τον ΕΝΦΙΑ για την μικρή και την μεσαία περιουσία".



Σταθάκης: Η εταιρεία δεν έχει συνηθίσει να λειτουργεί σε ευρωπαϊκά κράτη

Την έντονη αντίδραση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Σταθάκη προκάλεσε η απόφαση της Eldorado Gold να αναστείλει τις εργασίες της στην Ελλάδα.
«Είμαστε μάρτυρες ενός πρωτοφανούς γεγονότος, μιας εταιρείας μέσω του διευθύνοντος συμβούλου της να προχωράει σε συνεντεύξεις και δηλώσεις και να κρίνει πρωθυπουργούς, υπουργούς και πολιτικά κόμματα της Ελλάδας.
Είναι μάλλον σαφές ότι η εταιρεία δεν έχει συνηθίσει να λειτουργεί σε Ευρωπαϊκές χώρες» αναφέρει σε δήλωση του ο κ.Σταθάκης.
«Σύμφωνα με τη σύμβαση μεταξύ της Ελληνικός Χρυσός και του ελληνικού Δημοσίου, η συγκεκριμένη επένδυση οφείλει πρώτον, να διασφαλίζει ότι δεν θα υπάρξει αρνητικό περιβαλλοντικό και οικολογικό αποτύπωμα που να επιδρά στην υγεία των κατοίκων και στις οικονομικές δραστηριότητες της ευρύτερης περιοχής και των δεκάδων επενδύσεων, ειδικά στον τομέα του τουρισμού, που προσφέρουν απασχόληση και εισοδήματα στους κατοίκους.
Δεύτερον, η Ελληνικός Χρυσός να προχωρήσει σε πλήρη καθετοποίηση με παραγωγή καθαρού χρυσού και άλλων μετάλλων στην Ελλάδα και να μην περιοριστεί στην εξόρυξη και εξαγωγή συμπυκνωμάτων.
Εκ των πραγμάτων το αδειοδοτικό περιβαλλοντικό σύστημα περιλαμβάνει λεπτομερείς διαδικασίες για κάθε επιμέρους δραστηριότητα, προκειμένου να τηρείται η κείμενη Ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία.
Η πιο βασική εκκρεμότητα είναι η ολοκλήρωση του επενδυτικού σχεδίου της εταιρείας για την πλήρη καθετοποίηση της παραγωγής.
Το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε την πρώτη πρόταση για τη χρήση κυανίου στην παραγωγή χρυσού.
Η δεύτερη πρόταση της εταιρείας, που χρησιμοποιεί τη μέθοδο της ακαριαίας τήξης (flash smelting), έχει επιστραφεί εδώ και ένα χρόνο από το υπουργείο με τεχνικές παρατηρήσεις και αναμένεται η επανυποβολή της» επισημαίνει ο υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Όπως αναφέρει ο κ.Σταθάκης, στην επίλυση των εκκρεμοτήτων της σύμβασης, η εταιρεία πρότεινε τεχνικό διάλογο με το υπουργείο.
«Το υπουργείο αντιπρότεινε την πιο έγκυρη μέθοδο της διαιτησίας όπως προβλέπεται και από τη σύμβαση.
Η προσφυγή στη διαιτησία έχει εξαγγελθεί από τον περασμένο Μάιο από τον πρωθυπουργό.
Στη συνέχεια, τον περασμένο Ιούλιο το υπουργείο κίνησε τις απαραίτητες διοικητικές διαδικασίες προς το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και το τελευταίο θα εκκινήσει επίσημα τη διαδικασία της έως τις 15 Σεπτέμβρη» επισημαίνει ο κ.Σταθάκης.
Στα περί καθυστέρησης αδειοδοτήσεων από το υπουργείο, ο κ. Σταθάκης διευκρινίζει ότι μέχρι στιγμής έχει αδειοδοτηθεί το 60% του υποέργου Σκουριών και το σύνολο της Ολυμπιάδας.
«Οι εκκρεμούσες άδειες της Ολυμπιάδας, όπως έχει αναγγελθεί από το υπουργείο εδώ και ένα μήνα, θα δίνονταν μέχρι τα μέσα Σεπτέμβρη, εν γνώσει της εταιρείας.
Πρόκειται για την εξάμηνη άδεια λειτουργίας της Ολυμπιάδας προκειμένου να προχωρήσουν κανονικά οι εργασίες της Ολυμπιάδας έως ότου λήξει η διαιτησία.
Οι επιλογές της εταιρείας απέναντι στους εργαζόμενους είναι προφανώς δική της ευθύνη.
Είμαστε μάρτυρες ενός πρωτοφανούς γεγονότος, μιας εταιρείας μέσω του διευθύνοντος συμβούλου της να προχωράει σε συνεντεύξεις και δηλώσεις και να κρίνει πρωθυπουργούς, υπουργούς και πολιτικά κόμματα της Ελλάδας.
Είναι μάλλον σαφές ότι η εταιρεία δεν έχει συνηθίσει να λειτουργεί σε Ευρωπαϊκές χώρες» υπογραμμίζει ο κ.Σταθάκης.

Αιχμές Κομισιόν: Κρίσιμης σημασίας τα μέτρα βελτίωσης του επενδυτικού περιβάλλοντος

Αιχμές κατά της κυβέρνησης αφήνει η Κομισιόν, σχολιάζοντας τις εξελίξεις με την Eldorado Gold.
«Η εφαρμογή των μέτρων για τη βελτίωση του επιχειρηματικού και επενδυτικού περιβάλλοντος της Ελλάδας, όπως προβλέπονται στο πρόγραμμα προσαρμογής, είναι κρίσιμης σημασίας για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας», αναφέρει το σχόλιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σχετικά με την αναστολή των επενδύσεων της καναδικής εταιρείας Eldorado Golds από την Ελλάδα.
 Κληθείς να σχολιάσει την αποχώρηση της Eldorado Golds από την Ελλάδα, κατά τη σημερινή ενημέρωση προς τον Τύπο, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της Επιτροπής, Alexander Winterstein,  απάντησε ότι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας, με μέτρα που βελτιώνουν το επιχειρηματικό και επενδυτικό περιβάλλον είναι κρίσιμης σημασίας για τη βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας και τη μείωση της ανεργίας.
«Το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής περιλαμβάνει έναν ευρύ κατάλογο μέτρων ακριβώς, για αυτόν τον σκοπό» σημείωσε και πρόσθεσε ότι αυτά τα μέτρα στοχεύουν στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας και είναι αναγκαίο να εφαρμοστούν.
Ο ίδιος δεν θέλησε να κάνει κάποιο περαιτέρω σχόλιο, λέγοντας ότι η Επιτροπή δεν σχολιάζει αποφάσεις επιχειρήσεων.

Μητσοτάκης: Μέσα σε 24 ώρες οι εξαγγελίες Τσίπρα αποδείχθηκαν λόγια του αέρα

Την θέση ότι μέσα σε 24 ώρες οι εξαγγελίες του κ. Τσίπρα αποδείχθηκαν λόγια του αέρα διατύπωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στην τοποθέτηση του κ.Τσίπρα για την ανάγκη προσέλκυσης επενδύσεων και στην απόφαση της Eldorado Gold να αναστείλει τις εργασίες της και να αποχωρήσει από την Ελλάδα.
«Μέσα σε 24 ώρες οι εξαγγελίες του κ. Τσίπρα αποδείχθηκαν λόγια του αέρα.
Χίλιοι διακόσιοι εργαζόμενοι της εταιρείας “Ελληνικός Χρυσός” οδηγούνται στην ανεργία.
Άλλοι τόσοι, που η εταιρεία σχεδίαζε να προσλάβει, χάνουν την ελπίδα να αποκτήσουν δουλειά.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, εδώ και χρόνια, κάνει τα πάντα για να σταματήσει την επένδυση.
Με αποτέλεσμα η εταιρεία να αναστείλει, τελικά, τις εργασίες της.
Η Κυβέρνηση, με το γνωστό κυνισμό της, παίζει πολιτικά παιχνίδια πάνω στις πλάτες των απλών ανθρώπων που χάνουν τις δουλειές τους.
Ενώ συνεχίζει να τραυματίζει την εικόνα της χώρας.
Όλα όσα γίνονται, στέλνουν ένα πολύ εξαιρετικά αρνητικό μήνυμα στους ξένους επενδυτές.
Στην Ελλάδα του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει αυταρχισμός και αυθαιρεσία.
Και δεν υπάρχει ασφάλεια δικαίου, καθώς η Κυβέρνηση αγνοεί προκλητικά αλλεπάλληλες αποφάσεις των ανωτάτων δικαστηρίων.
Καλώ την Κυβέρνηση, έστω και τώρα, να αντιληφθεί το μέγεθος της ζημιάς που προκαλεί στις ζωές των ανθρώπων και να μεταβάλει τη στάση της.
Σε κάθε περίπτωση, δεσμεύομαι ότι η δική μου Κυβέρνηση θα βάλει οριστικό τέλος σε αυτές τις πρακτικές.
Οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης θα γίνουν σεβαστές και οι νόμοι θα τηρούνται από όλους.
Οι άνθρωποι θα ξαναβρούν τις δουλειές τους και η Ελλάδα θα γίνει, επιτέλους, μια χώρα φιλική προς τις επενδύσεις» ανέφερε στη δήλωση του ο κ.Μητσοτάκης.

Μαντάς (ΣΥΡΙΖΑ): Πλήγμα κάθε επένδυση που φεύγει – Κίνηση της Eldorado για διαπραγμάτευση

Την θέση ότι κάθε επένδυση που φεύγει από την Ελλάδα αποτελεί πλήγμα διατύπωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Χρ. Μαντάς αναφερόμενος στην ανακοίνωση της Eldorado Gold με την οποία ανακοίνωσε την αναστολή όλων των επενδύσεων της στην Ελλάδα.
«Η κίνηση αυτή αποτελεί σήμα για μια τελική διαπραγμάτευση.
Όταν κάποιος αναστέλλει τις εργασίες το κάνει γιατί θέλει να διαπραγματευτεί» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Μαντάς σχολιάζοντας την απόφαση της εταιρείας.
«Η κυβέρνηση θέλει κάθε επένδυση που κινείται στα πλαίσια των νόμων τόνισε ο κ.Μαντάς, ο οποίος ζήτησε να δούμε που δεν έχουν εφαρμοστεί οι νόμοι και το Σύνταγμα».
«Εάν είναι όλα καλώς καμωμένα νομίζω ότι δεν έχει κανέναν λόγο να σταματήσει η επένδυση» υπογράμμισε ο κ.Μαντάς.

Σκουρλέτης: Αλλεργία της Eldorado Gold στα συμπεφωνημένα 

Για αλλεργία της Eldorado Gold στα συμπεφωνημένα έκανε λόγο ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, σχολιάζοντας την απόφαση της εταιρείας να αναστείλει τις επενδύσεις της στην Ελλάδα.
«Πρόκειται για κάποια μορφή πίεσης εν όψει της παραπομπής των προβλημάτων της σύμβασης που έχει με το δημόσιο σε διαιτητικό όργανο» δήλωσε στο ραδιόφωνο του Alpha.
Ακόμη, παρατήρησε ότι πρόκειται για μια κίνηση εξαίρεσης σε αυτό που διαμορφώνεται ως εικόνα στον τομέα των επενδύσεων και ότι υπάρχει μια πολιτική διάσταση, καθώς το θέμα δεν προέκυψε το Σαββατοκύριακο.
Ο κ. Σκουρλέτης χαρακτήρισε στρεβλή την εικόνα ότι είχαν σταματήσει οι εργασίες και ότι μπλόκαρε η επένδυση εξαιτίας των δικών του ενεργειών ως υπουργού Περιβάλλοντος, σημειώνοντας ότι τα προβλήματα με την επένδυση δεν ξεκίνησαν με τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Καμμένος: Η χώρα δεν χρειάζεται επενδύσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε οικολογικές καταστροφές

Ερωτηθείς για την αποχώρηση της Eldorado Gold από την Ελλάδα ο κ.Καμμένος είπε πως «δεν είναι ευχάριστη η αποχώρηση της Eldorado από την Ελλάδα αλλά δεν είμαι εγώ αυτός που θα κρίνει εάν τηρείται η νομοθεσία».
«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως εάν σεβαστούν τους κανόνες που θα πείσουν πως η επένδυση δεν θα επιβαρύνει περιβαλλοντικά δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.
Χαρούμενος θα ήμουν πάρα πολύ εάν η εταιρεία επιβεβαίωνε πως δεν υπάρξει περιβαλλοντική καταστροφή για την περιοχή της Χαλκιδικής.
Επενδύσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε οικολογικές καταστροφές δεν τις χρειάζεται η χώρα.
Μακάρι να καθίσουν στο τραπέζι και να συνεχιστεί η επένδυση» υποστήριξε ο κ.Καμμένος.

Φέσσας (ΣΕΒ): Η κυβέρνηση να μιλήσει με τους επικεφαλής της Eldorado – Να βρεθεί λύση την ύστατη ώρα

Έκκληση στην κυβέρνηση να συζητήσει με τους επικεφαλής της Eldorado Gold και να βρεθεί μια λύση την ύστατη στιγμή προκειμένου η καναδική εταιρεία να συνεχίσει το επενδυτικό της πρόγραμμα και να μην αποχωρήσει από την Ελλάδα απηύθυνε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θ. Φέσσας.
«Κάνω έκκληση στην κυβέρνηση.
Πρόκειται για επένδυση 3 δισ. Δολαρίων αν δεν κάνω λάθος σύμφωνα με τα στοιχεία.
Κάνω έκκληση να δουν τους επικεφαλής της εταιρείας που βρίσκονται στην Αθήνα και να βρουν έστω και την ύστατη ώρα λύση.
Είναι καλοπροαίρετοι άνθρωποι» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Φέσσας.
Σε ερώτηση για το εάν θα αναλάμβανε σχετική πρωτοβουλία ο κ. Φέσσας απάντησε θετικά.
«Αυτή είναι η δουλειά μας.
Εφόσον βρίσκεται εδώ και ο ενδιαφερόμενος επενδυτής.
Αν τους ακούσουν μπορεί να γίνει μια πολιτική διευθέτηση του θέματος» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ.

Κουμουτσάκος για Eldorado Gold: Οι επενδύσεις φεύγουν, η ανεργία έρχεται

Σχόλιο του βουλευτή της ΝΔ για την απόφαση της καναδικής εταιρείας να αποχωρήσει από την Ελλάδα
Την απόφαση της Eldorado Gold να αποχωρήσει από την Ελλάδα και να αναστείλει όλες τις επενδύσεις της σχολίασε ο βουλευτής της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκος.
«Eldorado Gold.
Οι επενδύσεις φεύγουν.
Η ανεργία έρχεται» ανέφερε με μήνυμα του στο twitter ο κ. Κουμουτσάκος.

ΣΒΕΕ: Να βρεθεί λύση στο θέμα της Eldorado Gold - Πρόκειται για επένδυση άνω των 3 δισ. δολαρίων

Να επανεξεταστεί το σύνολο των εκκρεμών ζητημάτων που αφορούν την επένδυση της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» ("Eldorado Gold") στη Χαλκιδική, ώστε η λειτουργία της να μην ανασταλεί, ζητά με σημερινή επιστολή της προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, η διοίκηση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), υπενθυμίζοντας ότι πρόκειται για επένδυση άνω των 3 δισ. δολαρίων που θα απασχολεί πάνω από 3.600 εργαζόμενους στην πλήρη λειτουργία της.
Από την πλευρά της, με δική της ανακοίνωση, η διοίκηση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ) χαρακτηρίζει δυσάρεστη εξέλιξη την ανακοίνωση της «Eldorado Gold» για την αναστολή των εργασιών της, τονίζοντας ότι «καμία επένδυση δεν περισσεύει στην Ελλάδα» και καλώντας τις δύο πλευρές να βρουν λύση «έστω και την ύστατη στιγμή».
Αναλυτικότερα, στην επιστολή της προς τον πρωθυπουργό, η διοίκηση του ΣΒΒΕ επισημαίνει ότι η σημερινή ανακοίνωση για την αναστολή της επενδυτικής δραστηριότητας της «Ελληνικός Χρυσός» δημιουργεί σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία της χώρας και στην εξαγγελθείσα, μόλις χθες, από τη Θεσσαλονίκη, κυβερνητική πολιτική για αλλαγή του παραγωγικού υποδείγματος της χώρας, με αιχμή την υλοποίηση επενδύσεων και στήριξη της περιφέρειας.
«Η αναστολή υλοποίησης της συγκεκριμένης επένδυσης δεν υποβοηθά σε καμία περίπτωση στη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος στη χώρα και στην προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων, που είναι απολύτως απαραίτητες για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας» επισημαίνεται στην επιστολή.
Η διοίκηση του ΣΒΒΕ, τέλος, επισημαίνει ότι «θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια, ούτως ώστε να μην ακυρωθεί μια εμβληματική ξένη άμεση επένδυση στη χώρα μας κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης».
Στο μεταξύ, σε ανακοίνωση του ΒΕΘ, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου και πρώτος αντιπρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, Παναγιώτης Παπαδόπουλος, τονίζει: «Λίγες ημέρες μετά το κάλεσμα που απηύθυνε ο ίδιος ο πρωθυπουργός προς τους Γάλλους επιχειρηματίες που συνόδευαν τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, τις επισκέψεις σε ελληνικές επιχειρήσεις που προοδεύουν και τις εξαγγελίες από το βήμα της 82ης ΔΕΘ για επενδύσεις, έρχεται η ανακοίνωση της Eldorado Gold, που δηλώνει την πρόθεσή της να αποχωρήσει από τη χώρα μας.
Η χώρα μας έχει ανάγκη από επενδύσεις, από θέσεις εργασίας, κατά συνέπεια καμία επένδυση δεν περισσεύει.
Αν πραγματικά θέλουμε να υπάρξει ανάπτυξη σε αυτό τον τόπο, θα πρέπει οι κυβερνώντες να υποστηρίξουν τον ιδιωτικό τομέα και να καλωσορίσουν τις επενδύσεις.
Σε διαφορετική περίπτωση η χώρα δεν θα γυρίσει ποτέ σελίδα».

Handelsblatt: Ο Τσίπρας καλεί στην Ελλάδα τους επενδυτές - Η Eldorado όμως φεύγει

"Να επενδύσουν στην Ελλάδα και ότι δεν θα το μετανιώσουν", υποσχέθηκε ο Αλέξης Τσίπρας την περασμένη εβδομάδα σε Γάλλους επιχειρηματίες που συνόδευαν το γάλλο πρόεδρο E. Macron αναφέρει σε δημοσίευμά της η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.
Ωστόσο σήμερα (11/9) ο διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Gold George Burns ότι εάν μέχρι τις 21 Σεπτεμβρίου 2017 δεν έχουν εκδοθεί οι αναγκαίες άδειες η Eldorado Gold θα αναστείλει τις εργασίες της στην Ελλάδα.
Η εταιρεία ανέλαβε τα ορυχεία το 2012, πληρώνοντας περίπου 2 δισ. δολάρια.
Ο Burns δήλωσε ότι από τότε η εταιρία έχει επενδύσει 1 δισ. δολάρια επιπλέον στην Ελλάδα, αριθμός που θα είχε διπλασιαστεί αν η εταιρεία μπορούσε να αναπτύξει πλήρως τις εργασίες της στην Ελλάδα.
Για άλλη μια φορά, η εταιρεία ήθελε να επενδύσει στα ορυχεία των χωριών Ολυμίων και Σκουριές.
Η Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει ο μεγαλύτερος παραγωγός χρυσού στην Ευρώπη.
Αλλά για δυόμισι χρόνια, η Eldorado Gold βρίσκεται σε ατέρμονες συζητήσεις με την κυβέρνηση Τσίπρα.
Ξανά και ξανά οι αρμόδιοι υπουργοί έχουν αρνηθεί η καθυστερήσει την έκδοση των αδειών λειτουργίας.
Τώρα, ο διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Gold Burns Eldorado Gold βάζει την επένδυση στον πάγο.
"Λόγω των συνεχών καθυστερήσεων στις διαδικασίες έγκρισης από την ελληνική κυβέρνηση, η Eldorado Gold δεν είναι σε θέση να συνεχίσει την επένδυσή της στην Ελλάδα", δήλωσε ο Burns.
"Έχουμε ευθύνη απέναντι στους μετόχους μας όχι μόνο να επενδύουμε κεφάλαια σε έργα υψηλής απόδοσης αλλά και σε χώρες των οποίων οι κυβερνήσεις υποστηρίζουν τις επενδύσεις μας και εργάζονται μαζί μας", εξήγησε ο Burns.
Με την απόφαση αυτή της Eldorado Gold επηρεάζεται η λειτουργία τριών ορυχείων στη Χαλκιδική και δύο έργα εξόρυξης στη Θράκη.
Στα Χαλκιδική υπάρχουν τουλάχιστον 230 τόνοι καθαρού χρυσού, 1.500 τόνοι αργύρου και άλλα πολύτιμα μέταλλα.
Στη συγκεκριμένη περιοχή της Μακεδονίας οι αρχαίοι Έλληνες έσκαβαν για χρυσό.
Τώρα η εξόρυξη χρυσού θα μπορούσε να βοηθήσει να οδηγήσει τη Ελλάδα να προχωρήσει σε μια βιώσιμη πορεία ανάπτυξης.
Ωστόσο το συγκεκριμένο projext είχε προκαλέσει έριδες από την αρχή.
Ο τοπικός πληθυσμός είναι διαιρεμένος.
Η Hellas Gold, η ελληνική θυγατρική της Eldorado Gold, είναι ο σημαντικότερος εργοδότης στην περιοχή.
Έτσι, οι 2.400 εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους αγωνίζονται για τα ορυχεία.
Άλλοι 1.000 άνθρωποι θα μπορούσαν να έχουν εργαστεί στα ορυχεία.
Οι επικριτές του έργου, ωστόσο, φοβούνται ότι οι εργασίες της Eldorado Gold θα βλάψουν το περιβάλλον και τον τουρισμό.
Οι διαδηλώσεις οργανώνονται κυρίως από το νεοναζιστικό κόμμα Χρυσή Αυγή και τη ριζοσπαστική πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ.
Ως αρχηγός της αντιπολίτευσης, ο Αλέξης Τσίπρας αντιτάχθηκε στις εργασίες της Eldorado Gold.
Με την ανάληψη της διακυβέρνησης στις αρχές του 2015, η σύγκρουση Ελλάδα Eldorado Gold εντάθηκε.
Το φθινόπωρο του 2015, η ελληνική κυβέρνηση ανακάλεσε όλες τις άδειες κατασκευής και λειτουργίας που είχαν εκδωθεί μέχρι τότε.
Η Hellas Gold προσέφυγε στη Δικαιοσύνη.
Σε όχι λιγότερες από 18 αποφάσεις το Συμβούλιο Επικρατείας, το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο της Ελλάδος, επιβεβαίωσε ότι ο επενδυτής (Eldorado Gold) είχε εκπληρώ

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης