Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Το «βελούδινο» διαζύγιο των μετόχων της Σφακιανάκης με φόντο αμκ 10 εκατ. και αναδιάρθρωση δανείων

tags :
Το «βελούδινο» διαζύγιο των μετόχων της Σφακιανάκης με φόντο αμκ 10 εκατ. και αναδιάρθρωση δανείων
Η προαναγγελία απόκτησης του πλήρους ελέγχου της εταιρίας από την οικογένεια του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου Σταύρου Τάκη και οι κινήσεις αποφυγής υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης
Την ώρα που έχουν λήξει δάνεια ύψους 260 εκατ. ευρώ εντός του Αυγούστου του 2017 και η εταιρία δεν έχει προβεί σε καμία επίσημη ανακοίνωση, ενώ οι πληροφορίες λένε ότι διαπραγματεύεται την αναδιάρθρωσή τους με τις τράπεζες, μια προαναγγελία συναλλαγών προοιωνίζει αλλαγές στην εισηγμένη Σφακιανάκης και ανοίγει το δρόμο για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας.
Ειδικότερα χθες προαναγγέλθηκε η πώληση μετοχών από τον κ. Αθανάσιο Πλατιά και τη σύζυγό του Αικατερίνη Σφακιανάκη, προς τους Σταύρο Τάκη και το γιό του Christian-Oliver Τάκη.
Οι δύο τελευταίοι θα αποκτήσουν ποσοστό 28,45% της εταιρίας και ουσιαστικά πλέον θα έχουν τον απόλυτο έλεγχο της Σφακιανάκης.
Αξίζει να σημειωθεί το ζεύγος Αθανάσιου Πλατιά και Αικατερίνης Σφακιανάκη είχαν διαφωνήσει με το ζεύγος Σταύρου Τάκη και Μιράντας Σφακιανάκη από το 2009.
Συγκεκριμένα η κα Αικατερίνη Σφακιανάκη είχε προβεί σε καταγγελία της σύμβασης μετόχων μεταξύ της ιδίας και της κας Μιράντας-Ευστρατίας Σφακιανάκη μέσω της Σφακιανάκης Συμμετοχών που έλεγχε και συνεχίζει να ελέγχει το 49% περίπου της εισηγμένης .
Έτσι η κα Αικατερίνη Σφακιανάκη διατηρούσε το 16,46% (αυτό που πουλά), μέσω της Σφακιανάκης Συμμετοχών.
Ουσιαστικά δηλαδή η πλευρά του ζεύγους Τάκη κατείχε το 52,5% ενώ το ζεύγος Πλατιά το 28% περίπου.
Πλέον το ζεύγος Τάκη μετά την επικείμενη μεταβίβαση αποκτά περί το 80,5% και τον απόλυτο έλεγχο της εταιρίας.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η εταιρία, δεν υπάρχουν συμφωνίες μεταξύ των μετόχων.
Και αυτό εξηγεί το γεγονός ότι το ποσοστό της Αικατερίνης Σφακιανάκη δεν το αποκτά ο κ. Σταύρος Τάκης ή η συζυγός του, αλλά ο γιός τους καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα ενέπιπτε στις διατάξεις περί υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης.
Βέβαια αυτό αφορά το τυπικό της υπόθεσης, ενώ το ουσιαστικό είναι ότι τρία μέλη μιας οικογένειας (Πατέρας-Μητέρα-Γιος), αποκτούν τον απόλυτο έλεγχο της εταιρίας και είναι άγνωστο πως θα το ερμηνεύσει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Η αλλαγή ιδιοκτησίας ανοίγει το δρόμο για την αύξηση κεφαλαίου της τάξεως των 10 εκατ. ευρώ που ζητούν οι τράπεζες, ως αναγκαία συνθήκη για την αναδιάρθρωση των δανείων του ομίλου Σφακιανάκη.
Σημειώνεται ότι οι τράπεζες μέχρι σήμερα, έχουν υποστηρίξει τις κινήσεις που έχουν γίνει προκειμένου να ανακάμψει η εταιρία, εκτιμώντας μάλιστα τις ικανότητες του management του κ. Τάκη Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου, αλλά εμφανίζονταν δυσαρεστημένες από το γεγονός ότι οι βασικοί μέτοχοι, αρνούνταν να βάλουν το χέρι στην τσέπη.
Ένας από τους βασικούς λόγους ήταν και οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές, καθώς η μειοψηφία δεν έδειχνε πρόθεση συμμετοχής στην αύξηση και η πλειοψηφία θεωρούσε, ότι όλοι έπρεπε να συνδράμουν στην αύξηση κατά το ποσοστό που τους αναλογεί.
Σημειώνεται ότι η Σφακιανάκης έκλεισε το 2016 με αρνητική καθαρή θέση 5,5 εκατ. ευρώ και σε επίπεδο ομίλου η αρνητική καθαρή θέση έφτασε τα 76,8 εκατ. ευρώ ενώ τα συνολικά δάνεια προσέγγισαν τα 300 εκατ. ευρώ με ετήσιο τζίρο 274 εκατ. ευρώ.
Το EBITDA του 2016 για τον Όμιλο διαμορφώθηκε σε 25,4 εκατ. ευρώ ενώ το EBITDA για την εταιρεία διαμορφώθηκε σε 26,9 εκατ. ευρώ έναντι 17,4 εκατ. ευρώ και -0,8 εκατ. ευρώ αντίστοιχα το 2015, γεγονός που αναγνωρίζεται από τις τράπεζες.
Ωστόσο, αυτά τα μεγέθη δεν αρκούν για να εξέλθει η εταιρία από τις σοβαρές δυσχέρειες που αντιμετωπίζει, ακόμα κι αν αυξηθεί το EBITDA πάνω από τα 30 εκατ. ευρώ το 2017 όπως προβλέπεται.
Για να μπορέσει να εξέλθει η εταιρία από τη στενωπό, υπολογίζεται ότι θα πρέπει η αγορά αυτοκινήτου να παρουσιάσει άνοδο της τάξεως του 15%-20%, πράγμα που δεν αποκλείεται να συμβεί την ερχόμενη διετία υπό την προϋπόθεση της ανάκαμψης της οικονομίας.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης