Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Ολοκληρώθηκε η πώληση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στην Ferrovie Dello Stato Italiane έναντι 45 εκατ. ευρώ

tags :
Ολοκληρώθηκε η πώληση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στην Ferrovie Dello Stato Italiane έναντι 45 εκατ. ευρώ
Η υπογραφή της συμφωνίας έγινε στην Κέρκυρα στο πλαίσιο των εργασιών του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Ιταλίας από την Πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ
Ολοκληρώθηκε σήμερα η πώληση και μεταβίβαση του 100% της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στην Ferrovie Dello Stato Italiane S.p.A., έναντι συνολικού τιμήματος 45 εκατ. ευρώ.
Η υπογραφή της συμφωνίας έγινε στην Κέρκυρα στο πλαίσιο των εργασιών του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Ιταλίας από την Πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ, κυρία Λίλα Τσιτσογιαννοπούλου και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Ferrovie dello Stato Italiane Group, κ. Renato Mazzoncini.
Το ΤΑΙΠΕΔ ολοκληρώνει μία διαγωνιστική διαδικασία που ξεκίνησε πριν από τέσσερα χρόνια και η οποία ανοίγει μία νέα σελίδα για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, καθώς η ιδιωτικοποίηση της εταιρείας επέφερε το κλείσιμο του φακέλου κρατικών ενισχύσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με το χρέος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ προς τον ΟΣΕ, ύψους 692 εκατ. ευρώ.
Η Ferrovie Dello Stato Italiane S.p.A. αποτελεί την τρίτη μεγαλύτερη σιδηροδρομική εταιρεία στην Ευρώπη και αναλαμβάνει να ενισχύσει και να αναπτύξει την ΤΡΑΙΝΟΣΕ με την τεχνογνωσία και την εμπειρία της, δημιουργώντας ένα σημαντικό πάροχο σιδηροδρομικών υπηρεσιών.

Τι έγραφε από τις 13 Σεπτεμβρίου 2017 το www.bankingnews.gr

Προκλητική διαγραφή χρεών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ - Η ιταλική Ferrovie αγόρασε για 45 εκατ. ευρώ μια «καθαρή» βαρών εταιρεία

Με το τίμημα των 45 εκατ. ευρώ, η ιταλική Ferrovie dello Stato Italiane αγόρασε την ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
Οι σχετικές υπογραφές θα «μπουν» αύριο, 14 Σεπτεμβρίου 2017, ανοίγοντας έτσι τη «νέα εποχή» που ευαγγελίζονται όλοι για τους ελληνικούς σιδηρόδρομους.
Στην ουσία όμως...
Οι Ιταλοί θα δώσουν στο ελληνικό Δημόσιο μόλις 45 εκατ. ευρώ... (ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αντιταχθεί στην πώληση που δρομολογούσε η προηγούμενη κυβέρνηση έναντι 300 εκατ. ευρώ).
Μάλιστα, βρήκαν στα ταμεία της εταιρείας 12 εκατ. ευρώ.
Τα 12 εκατ. ευρώ θα καταβάλει το Δημόσιο στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ ως αποζημίωση για την οικονομική ζημιά που υπέστη η εταιρεία από τον αποκλεισμό του σιδηροδρομικού δικτύου στην Ειδομένη.
Ο αποκλεισμός της σιδηροδρομικής γραμμής από πρόσφυγες και μετανάστες στο ύψος της Ειδομένης άρχισε στα τέλη του 2015 και διήρκεσε 70 ημέρες, προκαλώντας ζημιά εκατομμυρίων ευρώ στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
Εκτός αυτού, οι Ιταλοί λαμβάνουν μια καθαρή βαρών εταιρεία.
Γιατί;
Διότι χτες, 12 Σεπτεμβρίου 2017, δημοσιεύτηκε το σχετικό ΦΕΚ για τη διαγραφή των χρεών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ προς τον ΟΣΕ, όπως άλλωστε προέβλεπε και η σύμβαση πώλησης.
Διαγράφτηκαν δηλαδή 692,1 εκατ. ευρώ!
Μάλιστα, όπως αναφέρεται στο ΦΕΚ, το χρέος «που διαγράφεται θα αναγνωριστεί στα λογιστικά βιβλία που τηρεί η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, κατ’ ευθείαν στην καθαρή θέση ως εισφορά από το Ελληνικό Δημόσιο με την ιδιότητά του ως τελικού μετόχου της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και του ΟΣΕ κατά τον χρόνο δημοσίευσης του ν. 3891/2010 και δεδομένου ότι για τα εν λόγω ποσά δεν περιλαμβάνεται όρος για επιστροφή».
Υπενθυμίζεται εδώ ότι η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, μέσα σε μία πενταετία (2007-2011) συσσώρευσε χρέος της 800 εκατ. ευρώ.
Το χρέος αυτό δημιουργήθηκε κυρίως από την αθέτηση πληρωμών προς τον ΟΣΕ, 120-160 εκατ. ευρώ ετησίως που αφορούν τέλη χρήσεως υποδομής, ενοίκιο τροχαίου υλικού, συντήρηση τροχαίου υλικού και κόστος καυσίμων.
Ταυτόχρονα, οι δαπάνες υπήρξαν πολύ περισσότερες από τα έσοδα εξαιτίας και του υψηλότατου μέσου μισθολογικού κόστος της εταιρείας που ξεπερνούσε τις 60 χιλιάδες ευρώ ανά εργαζόμενο το 2009.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης