Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Αρχίζει επίσημα σήμερα 14/09 η διαιτησία του Δημοσίου με την Eldorado Gold για τις Σκουριές

tags :
Αρχίζει επίσημα σήμερα 14/09 η διαιτησία του Δημοσίου με την Eldorado Gold για τις Σκουριές
Επιδόθηκε στην Ελληνικός Χρυσός, από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, η αίτηση προσφυγής σε Διαιτησία του ελληνικού δημοσίου
Αρχίζει και επίσημα η διαιτησία Δημοσίου - Eldorado Gold για την επένδυση στις Σκουριές.
Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, επιδόθηκε σήμερα στην εταιρεία Ελληνικός Χρυσός, από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, η αίτηση προσφυγής σε Διαιτησία του ελληνικού δημοσίου.
Με την κοινοποίηση αυτή ξεκινά επίσημα η διαδικασία της Διαιτησίας.
Η Διαιτησία σύμφωνα με τον υπουργό Γιώργο Σταθάκη αναμένεται να ολοκληρωθεί σε τρεις μήνες.
Το επίμαχο ζήτημα είναι η μεταλλουργική μέθοδος που θα χρησιμοποιηθεί στις Σκουριές, και ειδικότερα η επιτόπου δοκιμή σε ημιβιομηχανική κλίμακα της μεθόδου της ακαριαίας τήξης (flash smelting) που προβλέπεται στη σύμβαση.
Δεν περιλαμβάνεται στο αντικείμενο της Διαιτησίας η εγκατάσταση της Ολυμπιάδας, η αδειοδότηση της οποίας έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό 100%.
Η Eldorado Gold αναμένει ακόμη δύο άδειες,  οι οποίες αν εκδοθούν πιθανόν να οδηγήσουν στην αναθεώρηση της αρχικής της απόφαση, ενώ η κυβέρνηση θα έχει καταφέρει να ανατρέψει το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί, με την αναγγελία αποχώρηση της εταιρείας από την Ελλάδα.
Η μία άδεια αφορά την έγκριση της τεχνικής μελέτης, για το κλείσιμο των παλαιών εκμεταλλεύσεων του Μεταλλείου Ολυμπιάδας και η συναφής άδεια εγκατάστασης Η/Μ εξοπλισμού για την μονάδα λιθογόμωσης.
Η δεύτερη, αφορά την τροποποίηση της άδειας εγκατάστασης του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού στο εργοστάσιο εμπλουτισμού των Σκουριών. Αξιόπιστη πηγή από την εταιρεία είπε στο bankingnews, ότι η έκδοση των δύο αδειών μπορεί να δημιουργήσουν νέο γύρο προσλήψεων, με το συνολικό αριθμό των εργαζομένων να φθάνει άμεσα τους 3.400 εργαζόμενους, από 2.400 που είναι σήμερα. Όμως η ίδια πηγή, απέφυγε να πει αν η διοίκηση της εταιρείας προτίθεται να αλλάξει στάση μετά την έκδοση αδειών από το υπουργείο, για την περιοχή της Ολυμπιάδας.
Ανέφερε, ότι η πρόθεση της εταιρείας είναι να βρεθούν λύσεις και η ίδια συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά απέφυγε να προσδιορίσει ποια θα είναι η στάση της, μετά τις τελευταίες κινήσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Πάντως, το αρχικό αρνητικό κλίμα έχει υποχωρήσει και στο προσκήνιο προβάλλουν προσδοκίες, ότι την τελευταία στιγμή η διοίκηση της Eldorado Gold θα κάνει στροφή 180 μοιρών, έτσι ώστε να μην απαξιωθεί η επένδυση των 2 δισ. ευρώ.
Η βελτίωση του κλίματος ανάμεσα στην εταιρεία και την κυβέρνηση έγινε αισθητή στο Χρηματιστήριο του Τορόντο όπως και του NYSE, καθώς η τιμή της μετοχή της Eldorado Gold, ανέβαινε 17% και 16% αντίστοιχα.
Θετικό κλίμα υπάρχει και σε κυβερνητικά στελέχη, τα οποία θεωρούν ότι όλη η υπόθεση θα εξομαλυνθεί και προσδοκούν ότι θα αποφευχθεί η έξοδος της εταιρείας από τη χώρα.

George Burns: Θα επανεξετάσουμε τις επενδύσεις μας μετά την έκδοση των αδειών

H Eldorado Gold θα επανεκτιμήσει τις επενδυτικές επιλογές της στην Ελλάδα, μετά την έκδοση των απαιτούμενων αδειών και την οικοδόμηση μίας καλής σχέσης συνεργασίας με την ελληνική κυβέρνηση, αναφέρει σε δήλωσή  του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, George Burns.

Όπως τονίζει, «η Eldorado πάντοτε επιδίωκε μια εποικοδομητική σχέση και διάλογο με όλα τα επίπεδα της ελληνικής κυβέρνησης.
Παρά την άρνηση της να συνεργαστεί με την Eldorado, εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι το θέμα θα μπορούσε να επιλυθεί μέσω εποικοδομητικών διαπραγματεύσεων. Καλούμε για άλλη μια φορά το Υπουργείο να συνεργαστεί μαζί μας προς αυτήν την κατεύθυνση.
Σε κάθε περίπτωση, θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα νόμιμα μέσα.
Είμαστε απολύτως βέβαιοι για την πληρότητα των προσπάθειών μας στην Ελλάδα, την απόλυτη συμβατότητα του σχεδιασμού μας και το τεράστιο εν δυνάμει όφελος αυτών των έργων σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.
Αναπτύσσουμε την επιχειρηματική μας δραστηριότητα βάσει των υψηλότερων διεθνών προδιαγραφών σε όλο το φάσμα των έργων μας και της δραστηριότητάς μας και επιδιώκουμε την υιοθέτηση των βέλτιστων διαθέσιμων πρακτικών και τεχνολογιών προς την επίτευξη των εμπορικών και των περιβαλλοντικών μας στόχων.
Αυτό έχει αναγνωριστεί απόλυτα στις αρχικές μας συμφωνίες και πρόκειται να ενισχυθεί  μέσω της επίλυσης του εν λόγω θέματος.
Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τους 2.400 εργαζόμενους που απασχολούνται στα έργα μας στην Ελλάδα κατασκευάζοντας μεταλλεία πολύ υψηλών προδιαγραφών, καθώς και τη σημαντική συνεισφορά της επένδυσης στην ελληνική οικονομία.
Αμέσως μετά την έγκριση και παραλαβή όλων των απαιτούμενων αδειών και την οικοδόμηση μίας καλής σχέσης συνεργασίας με την κυβέρνηση, η εταιρεία θα είναι σε θέση να επανεκτιμήσει εκ νέου τις επενδυτικές επιλογές της στην Ελλάδα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης