Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Η Eldorado Gold δεν… επιστρέφει, καθώς δεν… έφυγε ποτέ

Η Eldorado Gold δεν… επιστρέφει, καθώς δεν… έφυγε ποτέ
Επιπλέον έχει όλες τις πολυπόθητες άδειες που εξασφαλίζουν την εργασία σε 2400 εργαζόμενους 
Το «θρίλερ» της αποχώρησης της Eldorado Gold κρίνεται αυτές τις ώρες και πολύ πιθανό μέσα στην ημέρα, να υπάρξει νέα ανακοίνωση από την εταιρεία που θα καθορίζει την περαιτέρω στάση της.
Σύμφωνα με πληροφορίες το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, είναι έτοιμο να δώσει τις δύο άδειες που αναμένει η εταιρεία.
Οι ίδιες πηγές, υποστηρίζουν ότι θα δοθούν σήμερα 15 Σεπτεμβρίου 2017, με την επιστροφή του υπουργού Γιώργου Σταθάκη από την Κέρκυρα.
Πρόκειται για τις άδειες, οι οποίες αναφέρονταν σε πρόσφατη ανακοίνωση της εταιρείας και επισήμανε ότι ήταν σε εκκρεμότητα.
Αφορούν στην «έγκριση της τεχνικής μελέτης για το κλείσιμο των παλαιών εκμεταλλεύσεων του Μεταλλείου Ολυμπιάδας και τη συναφή άδεια εγκατάστασης Η/Μ εξοπλισμού για την μονάδα λιθογόμωσης, στην τροποποίηση της άδειας εγκατάστασης του ηλεκτρομηχανολογικούεξοπλισμού στο εργοστάσιο εμπλουτισμού των Σκουριών, καθώς και σε άλλα θέματα συμπεριλαμβανομένης, ενδεικτικά και όχι περιοριστικά, της λήψης απόφασης για τα αρχαιολογικά ευρήματα στις Σκουριές.»
Η εταιρεία στην ίδια ανακοίνωση, ανέφερε ότι «αμέσως μετά την έγκριση και παραλαβή όλων των απαιτούμενων αδειών και την οικοδόμηση μίας καλής σχέσης συνεργασίας με την Ελληνική Κυβέρνηση, η εταιρεία θα είναι σε θέση να επανεκτιμήσει εκ νέου τις επενδυτικές επιλογές της στην Ελλάδα».
Στη συνέχεια και σε χθεσινή ανακοίνωση υπήρχε δήλωση του George Burns, Προέδρου και Διευθύνοντος Σύμβουλου του Eldorado Gold που ανέφερε ότι:
«Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τους 2.400 εργαζόμενους που απασχολούνται στα έργα μας στην Ελλάδα, κατασκευάζοντας μεταλλεία πολύ υψηλών προδιαγραφών, καθώς και τη σημαντική συνεισφορά της επένδυσης στην Ελληνική οικονομία.
Αμέσως μετά την έγκριση και παραλαβή όλων των απαιτούμενων αδειών και την οικοδόμηση μίας καλής σχέσης συνεργασίας με την Ελληνική Κυβέρνηση, η εταιρεία θα είναι σε θέση να επανεκτιμήσει εκ νέου τις επενδυτικές επιλογές της στην Ελλάδα.»
Οι συγκλίνουσες πληροφορίες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η Eldorado Gold, θα κάνει στροφή 180 μοιρών σε σχέση με την αρχική της απόφαση για αποχώρηση και θα συνεχίσει κανονικά τις δραστηριότητες της.
Πάντως η διοίκηση της εταιρείας, για …καλό και για κακό είναι σε άριστη συνεργασία με τους εργαζόμενους, που «πολιορκούν» το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, και δεν προτίθεται να αποχωρήσουν αν δεν πάρουν τις άδειες.
Έτσι το θρίλερ αποχώρησης της εταιρείας, βαίνει προς το τέλος του καθώς οι πολυπόθητες άδειες εκδόθηκαν σε χρόνο ρεκόρ.
Στέλεχος του υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, απάντησε στο bankingnews γιατί υπήρξαν καθυστερήσεις στην έκδοση των αδειών, ανέφερε ότι είχαν δρομολογηθεί οι διαδικασίες για την έκδοση τους.
Η διαιτησία αφορά την εταιρεία για όσα δεν έχει κάνει με βάση τη συμφωνία.
Να αναφερθεί, ότι η εταιρία Eldorado Gold Corporation έλαβε χθες (14/9) την επίσημη ειδοποίηση από το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, για την έναρξη της διαιτησίας.
Το θέμα της διαιτησίας περιλαμβάνει την Τεχνική Μελέτη Μονάδας Μεταλλουργίας στην περιοχή του Μαδέμ Λάκκου Στρατωνίου, για την επεξεργασία των συμπυκνωμάτων της Ολυμπιάδας και των Σκουριών, που υποβλήθηκε τον Δεκέμβριο του 2014, είναι μη πλήρης και συνεπώς παραβιάζει τη Σύμβαση Μεταβίβασης και τους περιβαλλοντικούς όρους του έργου.
Η Εταιρεία είναι απολύτως πεπεισμένη, ότι η εν λόγω Τεχνική Μελέτη είναι πλήρως τεκμηριωμένη και σύμφωνη με τη Σύμβαση Μεταβίβασης, το Επιχειρηματικό Σχέδιο και τους εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους του έργου.
Παράγοντες που γνωρίζουν άριστα το θέμα, λένε ότι η διαιτησία δεν φέρνει βραχυπρόθεσμα εμπόδια στην Eldorado Gold και υπενθυμίζουν ότι θα συζητηθεί για όσα δεν έκανε, ενώ θα απαιτηθεί αρκετός χρόνος για να καταλήξουν σε κάποιο αποτέλεσμα. Ο στόχος επιτεύχθηκε ήταν το σχόλιο του και για τις δύο πλευρές.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης