Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Η ελληνική πλευρά βάζει στο «κάδρο» της ενεργειακής συμμαχίας με την Ιταλία και τους λιγνίτες

tags :
Η ελληνική πλευρά βάζει στο «κάδρο» της ενεργειακής συμμαχίας με την Ιταλία και τους λιγνίτες
Η ελληνική πλευρά επιδιώκει να κινητοποιήσει το ενδιαφέρον και των ιταλικών ομίλων, μετά τους γαλλικούς, για τις λιγνιτικές μονάδες που θα πουλήσει η ΔΕΗ
Τη δημιουργία ενιαίας ελληνοϊταλικής αγοράς φυσικού αερίου στην οποία θα καταφθάνει με προορισμό την Ευρώπη φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν, τη Ρωσία, τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου και ενδεχομένως σχιστολιθικό LNG από τις ΗΠΑ, οραματίζονται η ελληνική και η ιταλική κυβέρνηση.
Αυτό προκύπτει από τις χθεσινές δηλώσεις τόσο του Έλληνα όσο και του Ιταλού πρωθυπουργού, οι οποίοι συναντήθηκαν στην Κέρκυρα, αλλά και από την κοινή διακήρυξη ενεργειακής συνεργασίας που υπέγραψαν οι υπουργοί Ενέργειας των δυο χωρών.
Πίσω από τις δηλώσεις και τις διακηρύξεις από ιταλικής πλευρά υπάρχει το ισχυρό ενδιαφέρον για την ανάληψη της διαχείρισης του ελληνικού δικτύου φυσικού από την ιταλική Snam, η οποία ως γνωστόν διεκδικεί το 66% του μετοχικού κεφαλαίου του ΔΕΣΦΑ ως επικεφαλής της ευρωπαϊκής κοινοπραξίας όπου μετέχουν επίσης η βελγική Fluxys, η ολλανδική Gasunie και η ισπανική Εnagas.
Εφόσον το σχέδιο αυτό ευοδωθεί, η Snam θα καταστεί κυρίαρχη του παιχνιδιού σε ότι αφορά τα δίκτυα φυσικού αερίου στο ελληνικό έδαφος αφού κατέχει και το 20% του αγωγού TAP.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι από την Κέρκυρα έκανε ειδική αναφορά στη Snam και στη διανομή φυσικού αερίου, μιλώντας για την ανάγκη πολλαπλασιασμού των επενδύσεων στο Νότο της Ευρώπης.
Όπως είπε το ευρύτερο οικονομικό κλίμα αλλάζει προς το καλύτερο και πρόσθεσε: «Πρέπει να αδράξουμε, την ευκαιρία και να καταστήσουμε σαφές ότι το κλίμα αλλάζει. Δεν μπορεί να υπάρξουν ανισότητες και δύο ταχύτητες ανάμεσα στον Βορρά και τον Νότο. Και η συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ιταλία είναι μείζονος σημασίας για να εγγυηθούμε την αυτονομία, την ενεργειακή αυτονομία στις χώρες μας».

Προσπάθεια προσέλκυσης ιταλικού ενδιαφέροντος για λιγνίτες

Από ελληνικής πλευράς το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε σε δυο θέματα: Πρώτον στην προσέλκυση ιταλικού ενδιαφέροντος στο market test για την πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.
Πρέπει να σημειωθεί ότι ο κ. Σταθάκης παρά τις δηλώσεις του περί του μεγάλου επενδυτικού ενδιαφέροντος για το λιγνιτικό δυναμικό της ΔΕΗ ανησυχεί για το ενδεχόμενο στην πρόσκληση να ανταποκριθούν μόνο κινεζικές εταιρίες ή εταιρίες εκτός στενού πυρήνα της ΕΕ και επιθυμεί την κινητοποίηση του ιταλικού όπως και του γαλλικού ενδιαφέροντος για να επιτύχει η προσπάθεια.  
Δεύτερον στην αναβίωση του αγωγού IGI Ποσειδών ο οποίος έχει σχεδιαστεί για να μεταφέρει μέσω Ελλάδας στην Ιταλία και από εκεί στην Ευρώπη ρωσικό φυσικό αέριο σε συνέχεια του αγωγού Turkish Stream, τον οποίο προωθούν η Ρωσία και η Τουρκία.
Όπως είναι γνωστό η Ρωσία βλέπει στο έργο αυτό μια δεύτερη όδευση του αερίου της προς την Ευρώπη, στο πλαίσιο της πολιτικής της να παρακάμψει την Ουκρανία.
Πρόκειται για την νότια όδευση που προωθείται από τη Ρωσία παράλληλα, αλλά όχι και με την ίδια ζέση, με την δεύτερη γραμμή του Nord Stream.
Μάλιστα όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με αφορμή την κοινή διακήρυξη που υπέγραψαν χθες στην Κέρκυρα ο κ. Σταθάκης και ο Ιταλός υπουργός, Οικονομικής Ανάπτυξης, Κάρλο Καλέντα, οι δυο υπουργοί συζήτησαν τις εξελίξεις των αγωγών, TAP, EastMed και IGB, καθώς και η προοπτική μιας νέας όδευσης ρωσικού φυσικού αερίου, σε συνάρτηση με την πιθανή κατασκευή του Nord Stream II.
Σαφέστατη ως προς την προοπτική αναβίωσης του IGI Ποσειδών ήταν και η δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ο οποίος σημείωσε: «Πιστεύουμε στην ανάγκη της διαφοροποίησης των πηγών ενέργειας, στον πολλαπλασιασμό των πηγών και των διόδων, χωρίς αποκλεισμούς. Υπό αυτή την έννοια, μιλάμε τόσο για τον TAP όσο και για τον IGI Ποσειδών, αλλά βεβαίως και για τον East Med που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τα κοιτάσματα του Λεβιάθαν προς την Ευρώπη».

Πύλη εισόδου φυσικού αερίου

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κοινή διακήρυξη Σταθάκη Καλέντα προχωρεί πέρα από τους αγωγούς και τις προοπτικές τους και μιλάει για τη δημιουργία ενός ισχυρού ενεργειακού κόμβου στη Μεσόγειο, καθώς και για την ανάδειξη της Ελλάδας σε πύλη εισόδου στη Δυτική Ευρώπη, μέσω της Ιταλίας και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, νέων πηγών εφοδιασμού φυσικού αερίου (Αζερμπαϊτζάν, Κύπρος, Ισραήλ).
Επίσης η κοινή διακήρυξη  μιλάει για :
•    Την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των ιταλικών και ελληνικών Διαχειριστών των Εθνικών Δικτύων Φυσικού Αερίου και των Χρηματιστηρίων Ενέργειας.
•    Την ανάπτυξη υποδομών Συμπιεσμένου Φυσικού Αερίου (CNG) και μικρής κλίμακας Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) για κίνηση αυτοκινήτων και πλοίων.
•    Την υιοθέτηση ενός συντονισμένου σχεδίου έκτακτης ανάγκης για την αντιστάθμιση των κινδύνων από ενδεχόμενη διακοπή στον εφοδιασμό φυσικού αερίου.
•    Την ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης αγοράς φυσικού αερίου, με αντίστροφη ροή.

Πηγή: www.worldenergynews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης