Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Προς πολιτική λύση για την απαίτηση των θεσμών περί απόσυρσης της ΔΕΠΑ από τη λιανική αγορά φυσικού αερίου

tags :
Προς πολιτική λύση για την απαίτηση των θεσμών περί απόσυρσης της ΔΕΠΑ από τη λιανική αγορά φυσικού αερίου
Οι δανειστές επιδιώκουν την άμεση αποχώρηση της εταιρίας από τις δύο ΕΠΑ και μάλιστα χωρίς αποζημίωση, κάτι που δεν αποδέχεται η ελληνική πλευρά
Εκτός λιανικής αγοράς φυσικού αερίου και μάλιστα χωρίς αποζημίωση θέλουν τη ΔΕΠΑ οι θεσμοί.
Η πρόταση διατυπώθηκε στις συζητήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια και προκάλεσε την πρώτη σοβαρή εμπλοκή στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις, καθώς από ελληνικής πλευράς δεν τίθεται θέμα αποχώρησης της ΔΕΠΑ από τις θυγατρικές εταιρίες λιανικής χωρίς να λάβει προηγουμένως τις σχετικές αποζημιώσεις.
Η διάσταση απόψεων για το θέμα είναι τέτοια που σύμφωνα με πληροφορίες θα επιλυθεί σε πολιτικό επίπεδο.
Η ελληνική πλευρά δεν ήταν ανυποψίαστη για το αίτημα της απόσυρσης της ΔΕΠΑ από την λιανική αγορά φυσικού αερίου όπου και συμμετέχει με ποσοστό 51% στις ΕΠΑ Αττικής και Θεσσαλονίκης - Θεσσαλίας, γι’ αυτό και προσήλθε στη συζήτηση με τα τεχνικά κλιμάκια την περασμένη Πέμπτη με τρεις εναλλακτικές προτάσεις.
Το αίτημα εξάλλου είχε απλώς «παγώσει» στην προηγούμενη διαπραγμάτευση και όλοι στην κυβέρνηση γνώριζαν ότι αυτή τη φορά θα το βρουν μπροστά τους και δεν θα υπάρξει νέα αναβολή.
Αυτό που δεν ανέμενε όμως η ελληνική πλευρά ήταν ότι οι πιστωτές θα προσέρχονταν στην συζήτηση με αδιαπραγμάτευτη πρόταση για άμεση απόσυρση της ΔΕΠΑ και μάλιστα χωρίς αποζημίωση.
Η άποψη των πιστωτών είναι ότι η ΔΕΠΑ δεν μπορεί στο νέο περιβάλλον της πλήρους απελευθερωμένης αγοράς να είναι ταυτόχρονα χονδρέμπορος, προμηθευτής αερίου, μέτοχος των ΕΠΑ (εταιρίες παροχής αερίου), μέτοχος των ΕΔΑ (εταιρίες διανομής αερίου) και αυτόνομος προμηθευτής αερίου στη λιανική αγορά.

Πρόταση – πρόκληση από τους δανειστές

Γι’ αυτό και προτείνουν την άμεση απόσυρσή της από τις δύο ΕΠΑ, αλλά και την ακύρωση των σχεδίων της για αυτόνομη δραστηριότητα στη λιανική.
Επιπλέον όμως, προκειμένου να ικανοποιηθεί η απαίτηση αποζημιώσεων των ιδιωτών μετόχων των δύο ΕΠΑ (ENI για Θεσσαλονίκη - Θεσσαλία και Shell για Αττική) για την κατάργηση του αποκλειστικού δικαιώματος προμήθειας που είχαν με νόμο από το 2000 και μέχρι το 2030, οι πιστωτές προτείνουν την παραχώρηση των μεριδίων που κατέχει η ΔΕΠΑ στους αντίστοιχους μετόχους για κάθε ΕΠΑ χωρίς αποζημίωση.
Το τίμημα που θα εισέπραττε η ΔΕΠΑ θα συμψηφιστεί με την αποζημίωση που διεκδικούν οι ιδιώτες επενδυτές των ΕΠΑ.
Παρόμοια πρόταση είχαν παρουσιάσει οι πιστωτές στην πρώτη αξιολόγηση, κάτι που όμως απέσυραν έπειτα από διαπραγματεύσεις.
Η πρόταση επανήλθε στην δεύτερη αξιολόγηση και αποτυπώθηκε στο μνημόνιο ως μια πολύ γενική περιγραφή που έλεγε ότι θα πρέπει μέχρι το τέλος του χρόνου να καταρτισθεί ένας οδικός χάρτης για τον τομέα του φυσικού αερίου, προκειμένου μεταξύ άλλων να αρθούν καταστάσεις που δεν προωθούν τον ανταγωνισμό.

Πηγή: www.worldenergynews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης