Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Τα ξενοδοχεία με τζίρο 17 δισ. πληρώνουν φόρο εισοδήματος μόλις 200 εκατ. ευρώ!

Τα ξενοδοχεία με τζίρο 17 δισ. πληρώνουν φόρο εισοδήματος μόλις 200 εκατ. ευρώ!
Από τις αρχές του 2018 θα προστεθεί ο φόρος διαμονής ανά διανυκτέρευση, ανάλογα με την κατηγορία του ξενοδοχείου
Στα «μαχαίρια» οι ξενοδόχοι με τους ιδιοκτήτες καταλυμάτων που νοικιάζουν τα σπίτια τους μέσα από τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες, όπως είναι η airbnb. 
Το κράτος εφαρμόζει στην πράξη δύο φορολογικές ταχύτητες, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει φορολογική ισότητα, όπως λέει ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος Γιώργος Τσακίρης.
Τα στοιχεία που επεξεργάστηκε η Grant Thornton, αποδεικνύουν ότι τα φορολογικά βάρη πέφτουν στις πλάτες των ξενοδόχων. 
Πιο συγκεκριμένα στις ξενοδοχειακές μονάδες, υπάρχει ο φόρος εισοδήματος ύψους 29%, ο ΦΠΑ ύψους 13% για υπηρεσίες διαμονής και 24% για τις λοιπές υπηρεσίες, τα δημοτικά τέλη και τέλη παρεπιδημούντων, συνολικού ύψους 1%. 
Από τις αρχές του 2018 θα προστεθεί ο φόρος διαμονής ανά διανυκτέρευση, ανάλογα με την κατηγορία του ξενοδοχείου. 
Τα εισοδήματα, από την πλευρά των καταλυμάτων δηλαδή, οι τουριστικές μισθώσεις μέσω οικονομίας διαμοιρασμού, φορολογούνται αντίστοιχα όπως τα έσοδα από ενοίκια, με το συντελεστή να κυμαίνεται, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος, από 15% έως 45%. 
Η φορολογική αντιμετώπιση είναι άνιση και η ζυγαριά γέρνει σε βάρος των ξενοδόχων.
Ο κοινός τρόπος φορολόγησης των ξενοδοχείων και των καταλυμάτων οικονομίας διαμοιρασμού, μπορεί να δημιουργήσουν εισροή εσόδων για τα κρατικά ταμεία τουλάχιστον 341 εκατ. ευρώ.
Τα στοιχεία «φωτιά» της Grant Thornton
Τα δύο μέτρα και δύο σταθμά, διαμορφώνουν απώλειες για τα ξενοδοχεία εξαιτίας των καταλυμάτων και τις οικονομίας διαμοιρασμού.
Τα έσοδα που χάνονται από τα ξενοδοχεία, υπολογίζονται σε 525 εκατ. ευρώ και συμβάλουν στην απώλεια 13.680θέσεων εργασίας.
Σύμφωνα με την Grant Thornton, τα συνολικά έσοδα των καταλυμάτων υπολογίστηκαν στο 1,7 δισ. ευρώ. 
Η συνολική απώλεια των δημοσίων εσόδων εκτιμώνται σε 124,14 εκατ. ευρώ. 
Η ανταγωνιστική κατηγορία των καταλυμάτων, αντιστοιχεί στο 10% των εσόδων του ξενοδοχειακού κλάδου, τα οποία φέτος θα φέρουν έσοδα 17 δισ. ευρώ. 
Η τουριστική ξενοδοχειακή βιομηχανία συνεισφέρει το 18,63% του ΑΕΠ και είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης στη χώρα, καθώς στον τουρισμό απασχολείται το 23,4% του εργατικού δυναμικού. 
Αξίζει να αναφερθεί ότι στις επόμενες δύο εβδομάδες, θα εκδοθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση, με την οποία θα καθορίζει το νέο φορολογικό καθεστώς για τα καταλύματα και θα προσδιορίζεται, πότε θα αποδίδουν ΦΠΑ οι ιδιοκτήτες ακινήτων.
Η ΚΥΑ θα εκδοθεί από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και αναμένεται να φέρει σημαντικές αλλαγές στη φορολόγηση των τουριστικών καταλυμάτων. 
Τι δεν είπε η μελέτη; 
Η έρευνα παρουσίασε εκτιμήσεις για τις απώλειες εσόδων για το κράτος από τη δραστηριότητα των καταλυμάτων, ενώ δεν συμπεριελάμβανε το φόρο εισοδημάτων των ξενοδοχειακών μονάδων. 
Για τα καταλύματα, υπήρχε εκτίμηση ότι ο φόρος εισοδήματος που τους αναλογεί ανέρχεται σε 35,1 εκατ. ευρώ. 
Τα έσοδα από τις διαφυγούσες ασφαλιστικές εισφορές, ανέρχονται σε 13,1 εκατ. ευρώ, οι απώλειες από το ΦΠΑ διανομής ανέρχεται σε 64,4 εκατ. ευρώ, φθάνοντας στην εκτίμηση ότι η συνολική απώλεια εσόδων ανέρχεται στα 124,1 εκατ. ευρώ. 
Ποια είναι τα έσοδα από το φόρο εισοδήματος από την αγορά των 17 δις. ευρώ; Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελέχους, ο φόρος εισοδήματος δεν ξεπερνά τα 200 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα οι ξενοδόχοι να έχουν περιορίσει το συντελεστή φορολόγησης επί των κερδών στο 1%. 
Το συμπέρασμα είναι απλό και κατανοητό.
Οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις στην πλειοψηφία τους, παρουσιάζουν ζημιές καθώς έχουν υψηλές αποσβέσεις. 
Πάντως οι πρόσφατοι φορολογικοί έλεγχοι της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων το καλοκαίρι, έβγαλε λαυράκια καθώς αρκετές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις δεν απέδιδαν ΦΠΑ και διαπιστώθηκε απόκρυψη εσόδων. 
Ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Γιώργος Τσακίρης υποστηρίζει, ότι η φοροδοτική ικανότητα των ξενοδόχων, έχει εξαντληθεί και το κυριότερο δεν μπορούν να κάνουν επενδύσεις. 
Εστίασε στο εσωτερικό όπως και στο διεθνή ανταγωνισμό, που είναι αμείλικτoς, με τους Έλληνες ξενοδόχους να προσφέρουν ακριβότερες υπηρεσίες από 2,2% έως 6,77%. 
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης