Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Πως και γιατί οι εκκρεμότητες στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ βάζουν «βόμβα» στην ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ

Πως και γιατί οι εκκρεμότητες στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ βάζουν «βόμβα» στην ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ
Δύσκολο να ληφθεί απόφαση για την short list των υποψηφίων αγοραστών του Διαχειριστή, αν προηγουμένως δεν ολοκληρωθούν οι δρομολογημένες αλλαγές στο Δ.Σ. του Υπερταμείου
«Φρένο» στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ βάζει η προσωρινότητα του υφιστάμενου διοικητικού συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ και η ελλειμματική σύνθεσή του.
Οι γνωστές καθυστερήσεις στην εξέλιξη του διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ συνδέονται κυρίως με το γεγονός ότι το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ που τρέχει το σχετικό διαγωνισμό βρίσκεται υπό αίρεση από τον περασμένο Μάρτιο που ξεκίνησε η διαδικασία αξιολόγησης των τριών μελών του που έχουν απομείνει αφού δύο αποχώρησαν και δεν έχουν αντικατασταθεί.
Η αξιολόγηση των τριών μελών του διοικητικού συμβουλίου και συγκεκριμένα της προέδρου κ. Λίλας Τσιτσογιαννοπούλου, του διευθύνοντος συμβούλου κ. Αντώνη Λεούση και του κ. Άγγελου Βλάχου που ανέλαβε ανεξάρτητος σύμβουλος για λογαριασμό του Υπερταμείου δεν έχει ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα με αποτέλεσμα, να παραμένει σε εκκρεμότητα η νέα σύνθεσή του και το ΤΑΙΠΕΔ που έχει να φέρει σε πέρας κρίσιμες ιδιωτικοποιήσεις να διοικείται με προσωρινό ουσιαστικά διοικητικό συμβούλιο.
«Γιατί κάποιος να αναλάβει να πάρει την ευθύνη αποφάσεων που θα κρίνουν το μέλλον μεγάλων επιχειρήσεων της χώρας όπως ο ΔΕΣΦΑ, όταν ξέρει ότι αύριο δεν θα βρίσκεται σε αυτή τη θέση», είναι η εύλογη διαπίστωση που κάνουν άνθρωποι της αγοράς που παρακολουθούν τις εξελίξεις και τις καθυστερήσεις γύρω από τον διαγωνισμό του ΔΕΣΦΑ.

Πρώτα οι αλλαγές στο ΔΣ, μετά η short list

Παράγοντες που εμπλέκονται στην διαδικασία ιδιωτικοποίησης εκτιμούν ότι δύσκολα θα υπάρξει απόφαση για την short list των υποψηφίων επενδυτών που προκρίνονται για την δεύτερη φάση του διαγωνισμού εάν δεν ολοκληρωθούν οι δρομολογημένες αλλαγές στο διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ.
Η πραγματικά κρίσιμη απόφαση που πρέπει να πάρει το ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ στην περίπτωση του ΔΕΣΦΑ είναι εάν θα προκρίνει για την επόμενη φάση μόνο τα δύο επενδυτικά σχήματα που καλύπτουν πλήρως τα τυπικά κριτήρια της προκήρυξης και συγκεκριμένα της κοινοπραξίας των Snam, Enagas, Fluxys, Gasunie και της Regasificadora del Noroeste ή θα διευρύνει τη λίστα και τον ανταγωνισμό βάζοντας μέσα και τη γαλλορουμανική κοινοπραξία των GRTgaz Transgaz με μια πιο χαλαρή ανάγνωση των κριτηρίων προκήρυξης ή ακόμη και της αυστραλιανής Macquarie Infrastructure and Real Assets (Europe) Limited με μία δόση μεγαλύτερης χαλαρότητας.
Στην μεν πρώτη περίπτωση κάποιος θα μπορούσε να κατηγορηθεί ότι περιορίζει τον ανταγωνισμό, ενώ στη δεύτερη θα πρέπει να σηκώσει το βάρος των καθυστερήσεων που ενδεχομένως θα προκληθούν από προσφυγές υποψηφίων επενδυτών που θα μείνουν εκτός short list όπως οι Powerglobe (εταιρία συμβούλων από το Κατάρ) και Integrated Uility Services (INTUS) που δεν πληρούν με κανένα τρόπο τα κριτήρια της προκήρυξης.
Η πορεία που ακολούθησε μέχρι τώρα η όλη διαδικασία ιδιωτικοποίησης δείχνει ότι δύσκολα το παρόν - υπό αίρεση - ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ θα προχωρήσει σε απόφαση παρά το γεγονός ότι άρχισαν να διαμαρτύρονται οι επενδυτές και να πιέζουν οι πιστωτές αφού η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ αποτελεί προαπαιτούμενο της πρώτης αξιολόγησης.

Πηγή: www.worldenergynews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης