Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Στα 300 στρέμματα η κήρυξη του αρχαιολογικού χώρου στο Ελληνικό χωρίς περιορισμούς δόμησης - Τι εγκρίνει το ΚΑΣ

Στα 300 στρέμματα η κήρυξη του αρχαιολογικού χώρου στο Ελληνικό χωρίς περιορισμούς δόμησης - Τι εγκρίνει το ΚΑΣ
Η έκταση που προτείνεται να κηρυχτεί αρχαιολογικός χώρος, δεν θα υπόκειται σε περιορισμούς δόμησης με ότι αυτό συνεπάγεται για τη διενέργεια  με την πορεία της επένδυσης
Μετά από μια μαραθώνια και άκρως θυελλώδη συνεδρίαση η οποία ξεκίνησε από νωρίς το μεσημέρι και ολοκλήρώθηκε λίγο μετά τις 22:00 το βράδυ, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) με ψήφους 15 - 1 σύμφωνα με πληροφορίες χαρακτήρισε ως αρχαιολογικό χώρο μια ιδιαίτερα περιορισμένη έκταση, που αφορά μόλις το 1/7 της συνολικής έκτασης που έχει πάρει ο επενδυτής.
Αναλυτικότερα η εισήγηση της προέδρου του ΚΑΣ κ. Βλαζάκη και τα μέλη του ΚΑΣ συμφωνούν πως μόλις 300 στρέμματα θα πρέπει να κυρηχθούν αρχαιολογικός χώρος, χωρίς αυτά να υπόκεινται σε περιορισμούς δόμησης, κάτι που σημαίνει πως η επένδυση προχωρά και παίρνει το πράσινο φως έχοντας προηγηθεί και η απόφαση του δασαρχείου.
Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για έκταση που βρίσκεται κοντά στη λεωφόρο Βουλιαγμένης.
Κυβερνητική πηγή μιλώντας στο bankingnews.gr, διέψευδε όλα τα σενάρια που είχαν δει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ώρες, σημειώνοντας μάλιστα πώς η μικρή που προτείνεται να κηρυχτεί αρχαιολογικός χώρος, δεν θα υπόκειται σε περιορισμούς δόμησης με ότι αυτό συνεπάγεται για τη διενέργεια  με την πορεία της επένδυσης.
Η ίδια πηγή ανέφερε ότι μέχρι τις 20:15 τα μέλη του ΚΑΣ συζητούσαν για την έκταση που θα προτείνον να κηρυχτεί αρχαιολογικός χώρος, ενώ ακολούθως θα προχωρούσαν στην έγκριση ΣΝΠΕ και ΣΟΑ τα οποία και αναμένεται να εγκριθούν.  

Ικανοποίηση στο Μαξίμου

Την πλήρη ικανοποίησή τους εκφράζουν υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί κύκλοι σχολιάζοντας την απόφαση του ΚΑΣ που πρώτο μετέδωσε το bankingnews.gr.
Όπως σημείωναν οι κυβερνητικές πηγές πέρα από την ικανοποίηησ για την εξέλιξη στο ΚΑΣ γίνεται ένα μεγάλο βήμα για την υλοποίηση της επένδυσης με τήρηση του νόμου, προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η έγκριση των διαδικασιών από το ΣτΕ.
Να σημειωθεί ότι χτες (2/10) προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας δύο οικολογικές οργανώσεις, οι οποίες επικαλούνται τη μη υπαγωγή του μεγαλύτερου τμήματος της επίμαχης περιοχής (6.168.759 τ.μ.) στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας.
Η προσφυγή στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο εκτιμάται σύμφωνα με κύκλους της αγοράς ότι θα προκαλέσει νέες εμπλοκές και καθυστερήσεις στην υλοποίηση του έργου.
Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο προσέφυγαν τα Σωματεία Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων και Οικολογική Συνεργασία και στρέφονται κατά της αποκεντρωμένης διοίκησης Αττικής και του Δασάρχη Πειραιά. Μάλιστα, υπέβαλαν αίτημα η αίτηση ακύρωσης να συζητηθεί ενώπιον της Ολομέλειας του ΣτΕ.
Τα οικολογικά Σωματεία υποστηρίζουν ότι οι προσβαλλόμενες αποφάσεις είναι αντισυνταγματικές,  μη νόμιμες και ακυρωτέες, καθώς διακόπηκε η διαδικασία ανάρτησης και κύρωσης του δασικού χάρτη της επίμαχης περιοχής (των Δήμων Αργυρούπολης, Βούλας, Γλυφάδας, Βουλιαγμένης, Αλίμου, Ελληνικού, Καλλιθέας, Μοσχάτου, Παλαιού Φαλήρου  και Πειραιά).
Παράλληλα έγινε δεκτή χτες (2/10) η ένσταση της Ελληνικόν Α.Ε., και του ΤΑΙΠΕΔ, κατά της απόφασης του Δασάρχη Πειραιά η οποία είχε χαρακτηρίσει δασική, μία έκταση 37 στρεμμάτων.
Η Επιτροπή Δασικών Αμφισβητήσεων που συνεδρίασε χτες, αποδέχθηκε τελικά τα επιχειρήματα της προσφυγής, και συγκεκριμένα τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, σύμφωνα με την οποία τα 37 στρέμματα προέρχονται από «τεχνητή φύτευση», και άρα δεν συνιστουν δασική έκταση.
Η εν λόγω έκταση, είχε χαρακτηριστεί από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Lamda Development ως η αχίλλειος πτέρνα του έργου καθώς στο σημείο αυτό έχει χωροθετηθεί ένα από τα σημαντικότερα σκέλη της επένδυσης, η ανάπτυξη πολυτελούς resort με καζίνο συνολικής δυναμικότητας 1.200 δωματίων.

Δημήτρης Αλειφερόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης