Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Παραμένουν τα εμπόδια στο Ελληνικό - Τι απαντά η Lamda Development - Οι πολιτικές αντιδράσεις

Παραμένουν τα εμπόδια στο Ελληνικό - Τι απαντά η Lamda Development - Οι πολιτικές αντιδράσεις
Κυβερνητικά στελέχη θεωρούν ότι η χθεσινή απόφαση του ΚΑΣ δεν παραβιάζει το περιεχόμενο του μνημονίου που υπεγράφη ανάμεσα στον επενδυτή και στο ελληνικό Δημόσιο
(upd) Την επίσημη ανακοίνωση του ΚΑΣ αναμένει η Lamda Development όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της μετά την χθεσινή γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ), για την κύρηξη 300 σρεμμάτων εντός του Ελληνικού ως αρχαιολογικός χώρος.
Όπως αναφέρει η εισηγμένη πριν τοποθετηθεί στο θέμα των αποφάσεων του ΚΑΣ της 3/10/2017 αναμένει την επίσημη ενημέρωση σχετικά με το ακριβές περιεχόμενό τους.
Παράλληλα τονίζει ότι αφού μελετήσει τις αποφάσεις αυτές και τα διαγράμματα που θα τις συνοδεύουν, θα είναι σε θέση να εκτιμήσει τις επιπτώσεις στο Master Plan και στο Επιχειρηματικό Σχέδιο, παραμένοντας ωστόσο προσηλωμένη στα υπογεγραμμένα και κυρωμένα από το Κοινοβούλιο συμβατικά κείμενα.
Επίοσης σημειώνει ότι η προσπάθεια ανάδειξης των αρχαιολογικών ευρημάτων περιλαμβάνεται από την αρχή στις δεσμεύσεις της εταιρείας και επιπλέον προβλέπεται και θεσμικά τόσο από τους σχετικούς νόμους, όσο και από το Μνημόνιο συνεργασίας με το Υπουργείο Πολιτισμού, ανεξάρτητα από τις όποιες αποφάσεις οργάνων της Πολιτείας.
Κυβερνητικά στελέχη θεωρούν ότι η χθεσινή απόφαση του ΚΑΣ δεν παραβιάζει το περιεχόμενο του μνημονίου που υπεγράφη ανάμεσα στον επενδυτή και στο ελληνικό Δημόσιο.
Επίσης και η προχεσινή απόφαση της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής της αποκεντρωμένης διοίκησης για μη κύρηξη της έκτασης των 37 στρεμμάτων στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού, αποτελεί μία ακόμη θετική εξέλιξη για την υλοποίηση της επένδυσης.
Ωστόσο, δεν είναι μόνο αυτά τα εμπόδια για την υλοποίηση της επένδυσης του Ελληνικού.
Σε εκκρεμότητα βρίσκεται ο διεθνής πλειοδοτικός διαγωνισμός για την προκύρηξης άδειας καζίνο εντός της έκτασης, ενώ σε εκκρεμότητα παραμένει και η μετεστέγκαση των φορέων που βρίσκονται ακόμη εκεί.
Τέλος ένα ακόμη εμπόδιο έχει δημιουργηθεί από την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) δύο οικολογικών σωματείων που στρέφονται κατά της συντονιστικής αποκεντρωμένης διοίκησης Αττικής και του δασάρχη Πειραιά, ως προς την μη υπαγωγή του μεγαλύτερου τμήματος της περιοχής του Ελληνικού στην δασική νομοθεσία και σε σχέση με τη θεώρηση του δασικού χάρτη της περιοχής.
Τα δυο Σωματεία υποστηρίζουν, ότι οι προσβαλλόμενες αποφάσεις είναι αντισυνταγματικές, μη νόμιμες και ακυρωτέες, καθώς διακόπηκε η διαδικασία ανάρτησης και κύρωσης του δασικού χάρτη της επίμαχης περιοχής (των Δήμων Αργυρούπολης, Βούλας, Γλυφάδας, Βουλιαγμένης, Αλίμου, Ελληνικού, Καλλιθέας, Μοσχάτου, Παλαιού Φαλήρου και Πειραιά).

Κυβερνητική ικανοποίηση για την γνωμοδότηση του ΚΑΣ

Ικανοποίηση επικρατεί σε κυβερνητικό επίπεδο για την χθεσινή απόφαση του κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ), τα οποία πήραν απόφαση ομόφωνα υπέρ της κήρυξης του αρχαιολογικού χώρου στο Ελληνικό και κατά πλειοψηφία (15-1) υπέρ των ορίων του, που είναι περίπου 300 στρέμματα εντός της επένδυσης.
Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση, που ελήφθη έπειτα από μια μαραθώνια συνεδρίαση διάρκειας περίπου επτά ωρών, εντός του αρχαιολογικού χώρου συμπεριλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, ο Λόφος Χασάνι, ο οποίος φέρει κατάλοιπα που δείχνουν διαχρονική κατοίκηση από την προϊστορική ως τη μεταβυζαντινή περίοδο, καθώς και η περιοχή του αμαξοστασίου του Τραμ.
Την ικανοποίηση του για τη γνωμοδότηση του ΚΑΣ που ξεκλειδώνει την επένδυση εξέφρασε ο αρμόδιος για τη διασφάλιση της συνοχής του κυβερνητικού έργου υπουργός Επικρατείας, βουλευτής Α’ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ, Χριστόφορος Βερναρδάκης.
«Το γεγονός ότι χαρακτηρίζεται κάποιος χώρος αρχαιολογικός -πάντοτε ίσχυε αυτό, όχι μόνο τώρα- δε σημαίνει ότι απαγορεύεται οποιαδήποτε δόμηση, απλώς υπάρχει μία διαδικασία πάνω σε αυτό, με την αυξημένη προσοχή που πρέπει να έχει η αρχαιολογική υπηρεσία.
Ο χώρος αυτός έτσι κι αλλιώς ήταν γνωστό ότι είναι περιοχή αυξημένου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, το είχαν δεχθεί και από παλιά και οι επενδυτές» είπε ο υπουργός, εκτιμώντας πως οι επενδυτές θα αντιμετωπίσουν «απολύτως θετικά» τη γνωμοδότηση του ΚΑΣ, «διότι είναι προς το συμφέρον των επενδυτών, όταν ένας χώρος κηρύσσεται αυξημένου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, δίνει και μεγαλύτερη αξία στην επένδυση, καθώς όταν είναι γνωστό από τα πριν, δομείται με όρους που δεν προσβάλλονται».
«Νομίζω είναι η καλύτερη λύση για όλους, χωρίς να προσβάλλεται η νομιμότητα, η οποία είναι και αυτή ένα στοιχείο μιας επενδυτικής πλευράς. Νομίζω ότι και οι ίδιοι οι επενδυτές του Ελληνικού το γνωρίζουν και είναι σύμφωνοι, δε νομίζω ότι θα υπάρξει πρόβλημα».

Τζανακόπουλος: Με τους ταχύτερους δυνατούς ρυθμούς η διαδικασία για το Ελληνικό

Η διαδικασία για το Ελληνικό θα κινηθεί με τους ταχύτερους δυνατούς ρυθμούς, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, στον απόηχο της απόφασης του ΚΑΣ.
«Δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία ότι η επενδυτική διαδικασία θα προχωρήσει βάσει των όσων έχουν ήδη συμφωνηθεί», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Τα επόμενα βήματα για το Ελληνικό είναι να εκδοθούν οι υπουργικές αποφάσεις από το υπουργείο Πολιτισμού και να ετοιμαστεί το Προεδρικό Διάταγμα.

Φλαμπουράρης: Οι Κασσάνδρες για το Ελληνικό διαψεύστηκαν

Τη θέση ότι για ακόμα μια φορά διαψεύστηκαν οι Κασσάνδρες για την επένδυση στο Ελληνικό διατύπωσε σε γραπτή δήλωση του ο υπουργός Επικρατείας, Αλ. Φλαμπουράρης.
«Η επένδυση στο Ελληνικό προχωράει.
Για ακόμα μια φορά οι Κασσάνδρες διαψεύστηκαν» τόνισε ο κ.Φλαμπουράρης, ο οποίος υποστήριξε πως το δρόμο για την υλοποίηση της επένδυσης άνοιξαν, αφενός η προχθεσινή απόφαση της Επιτροπής Ενστάσεων ότι δεν αποτελούν δασική έκταση τα 37 στρέμματα, αφετέρου η έγκριση του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) και της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.
«Το ΚΑΣ χαρακτηρίζει ως αρχαιολογικό χώρο ένα μικρό τμήμα μόλις 280 στρεμμάτων, επί συνόλου 6.500» επισημαίνει ο κ.Φλαμπουράρης.

Παπανάτσιου: Είμαστε πανέτοιμοι για να προχωρήσει η επένδυση στο Ελληνικό

«Η πολιτική βούληση της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει η επένδυση στο Ελληνικό» ανέφερε η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, μιλώντας πριν από λίγο στη Βουλή.
«Πραγματικά, επειδή στην αρμοδιότητά μου είναι και το γραφείο Ελληνικού και το συγκεκριμένο κομμάτι, εμείς είμαστε πανέτοιμοι, περιμένουμε την επένδυση να έρθει.
Από εκεί και πέρα με την κήρυξη του αρχαιολογικού χώρου των 300 στρεμμάτων, από το ΚΑΣ χθες, πιστεύουμε ότι έγινε ένα μεγάλο βήμα για την υλοποίηση της επένδυσης. Καλώς να έρθει, περιμένουμε είμαστε έτοιμοι» είπε η υφυπουργός Οικονομικών.

Την επίσημη ανακοίνωση του ΚΑΣ αναμένει η Lamda Development - Παραμένει προσηλωμένη στα υπογεγραμμένα από το Κοινοβούλιο

Την επίσημη ανακοίνωση του ΚΑΣ αναμένει η Lamda Development όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της.

Αναλυτικά η ανακοίνωση

Η LAMDA DEVELOPMENT S.A. πριν τοποθετηθεί στο θέμα των αποφάσεων του ΚΑΣ της 3/10/2017 αναμένει την επίσημη ενημέρωση σχετικά με το ακριβές περιεχόμενό τους.

Αφού μελετήσει τις αποφάσεις αυτές και τα διαγράμματα που θα τις συνοδεύουν, θα είναι σε θέση να εκτιμήσει τις επιπτώσεις στο Master Plan και στο Επιχειρηματικό Σχέδιο, παραμένοντας προσηλωμένη στα υπογεγραμμένα και κυρωμένα από το Κοινοβούλιο συμβατικά κείμενα.

Τέλος, σημειώνεται, ότι η προσπάθεια ανάδειξης των αρχαιολογικών ευρημάτων περιλαμβάνεται από την αρχή στις δεσμεύσεις της εταιρείας και επιπλέον προβλέπεται και θεσμικά τόσο από τους σχετικούς νόμους, όσο και από το Μνημόνιο συνεργασίας με το Υπουργείο Πολιτισμού, ανεξάρτητα από τις όποιες αποφάσεις οργάνων της Πολιτείας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση

Η LAMDA DEVELOPMENT S.A. πριν τοποθετηθεί στο θέμα των αποφάσεων του ΚΑΣ της 3/10/2017 αναμένει την επίσημη ενημέρωση σχετικά με το ακριβές περιεχόμενό τους.

Αφού μελετήσει τις αποφάσεις αυτές και τα διαγράμματα που θα τις συνοδεύουν, θα είναι σε θέση να εκτιμήσει τις επιπτώσεις στο Master Plan και στο Επιχειρηματικό Σχέδιο, παραμένοντας προσηλωμένη στα υπογεγραμμένα και κυρωμένα από το Κοινοβούλιο συμβατικά κείμενα.

Τέλος, σημειώνεται, ότι η προσπάθεια ανάδειξης των αρχαιολογικών ευρημάτων περιλαμβάνεται από την αρχή στις δεσμεύσεις της εταιρείας και επιπλέον προβλέπεται και θεσμικά τόσο από τους σχετικούς νόμους, όσο και από το Μνημόνιο συνεργασίας με το Υπουργείο Πολιτισμού, ανεξάρτητα από τις όποιες αποφάσεις οργάνων της Πολιτείας.

Τσιτσογιαννοπούλου (ΤΑΙΠΕΔ): Σημαντικό βήμα για την επένδυση στο Ελληνικό η απόφαση του ΚΑΣ

Η κυρία Λίλα Τσιτσογιαννοπούλου, Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Τις τελευταίες εβδομάδες σημειώθηκαν σημαντικές εξελίξεις σχετικά με το ακίνητο του Ελληνικού και τις απαιτούμενες διαδικασίες ώστε να προχωρήσει η επένδυση.
Καταρχήν το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων αποφάσισε ομόφωνα την έγκριση του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) και της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του επενδυτή για το Ελληνικό.
Ακολούθησε η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής για τον μη χαρακτηριστικό δασικής έκτασης στο ακίνητο, ένα θετικό αποτέλεσμα, εν πολλοίς αναμενόμενο για εμάς, λόγω των ισχυρών νομικών ερεισμάτων που είχαμε από τις δύο σχετικές γνωμοδοτήσεις του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους περί μη ύπαρξης δάσους στην έκταση του Ελληνικού. Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι με την έκβαση αυτής της υπόθεσης.
Ως προς το αρχαιολογικό θέμα, μετά τις χθεσινές αποφάσεις του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου θεωρούμε ότι έγινε ένα σημαντικό βήμα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας που απαιτείται για την απρόσκοπτη εκτέλεση του έργου.
Είναι εξίσου σημαντικό πλέον, οι αποφάσεις του ΚΑΣ να καθαρογραφούν το συντομότερο δυνατόν, ώστε να επιταχυνθεί η υλοποίηση της επένδυσης».


Νέοι σκόπελοι για το Ελληνικό - Στο ΣτΕ προσφυγή κατοίκων για τη διατήρηση ως νεωτέρων μνημείων κτιρίων του αεροδρομίου  

Η αίτηση κατοίκων των Δήμων Ελληνικού-Αργυρούπολης, Αλίμου και Γλυφάδας, να ακυρωθεί η απόφαση της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού με την οποία δεν χαρακτηρίζονται ως διατηρητέα νεώτερα μνημεία, συγκεκριμένα κτίρια στην περιοχή του πρώην Αεροδρομίου του Ελληνικού, συζητήθηκε σήμερα (4/10) στην 5μελή σύνθεση του Ε΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας και η απόφαση αναμένεται να δημοσιευθεί μέχρι την εκπνοή του 2017.
Συγκεκριμένα, στο Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ, με πρόεδρο τον αντιπρόεδρο Αθανάσιο Ράντο και εισηγητή τον πάρεδρο Χρήστο Παπανικολάου, συζητήθηκε η αίτηση 10 κατοίκων των Δήμων Ελληνικού-Αργυρούπολης, Αλίμου και Γλυφάδας, οι οποίοι είναι μέλη της Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού.
Οι προσφεύγοντες υποστήριξαν ότι η επίμαχη απόφαση ήταν πλημμελής και εσφαλμένη, τονίζοντας τη σπουδαιότητα των συγκεκριμένων κτιρίων στη συλλογική κοινωνική μνήμη, τόσο για τους χρήστες του παλιού αεροδρομίου, όσο και για τις μαθήτριες του Κολεγίου.
Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για το αρχικό κτίριο του πρώην Δυτικού Αεροσταθμού, τον παλαιό Πύργο Ελέγχου και το συγκρότημα πέντε κτιρίων του πρώην Αμερικανικού Κολλεγίου Θηλέων, που είναι των αρχών της δεκαετίας του 1930.
Παράλληλα, οι προσφεύγοντες κάτοικοι αναφέρουν ότι παραβιάζεται πολλαπλά η νομοθεσία για τα διατηρητέα νεώτερα κτίρια και τις αρχαιότητες (νόμος 3028/2002).
Αντίθετα, οι συνήγοροι του ΤΑΙΠΕΔ, του ελληνικού Δημοσίου και της εταιρείας Lamda Development, υποστήριξαν ότι οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις δεν είναι τόσο σημαντικές ώστε να δικαιολογούν τον χαρακτηρισμό τους ως διατηρητέα κτίρια.

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr

Μετά από μια μαραθώνια και άκρως θυελλώδη συνεδρίαση η οποία ξεκίνησε από νωρίς το μεσημέρι και ολοκλήρώθηκε λίγο μετά τις 22:00 το βράδυ, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) με ψήφους 15 - 1 σύμφωνα με πληροφορίες χαρακτήρισε ως αρχαιολογικό χώρο μια ιδιαίτερα περιορισμένη έκταση, που αφορά μόλις το 1/7 της συνολικής έκτασης που έχει πάρει ο επενδυτής.
Αναλυτικότερα η εισήγηση της προέδρου του ΚΑΣ κ. Βλαζάκη και τα μέλη του ΚΑΣ συμφωνούν πως μόλις 300 στρέμματα θα πρέπει να κυρηχθούν αρχαιολογικός χώρος, χωρίς αυτά να υπόκεινται σε περιορισμούς δόμησης, κάτι που σημαίνει πως η επένδυση προχωρά και παίρνει το πράσινο φως έχοντας προηγηθεί και η απόφαση του δασαρχείου.
Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για έκταση που βρίσκεται κοντά στη λεωφόρο Βουλιαγμένης.
Κυβερνητική πηγή μιλώντας στο bankingnews.gr, διέψευδε όλα τα σενάρια που είχαν δει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ώρες, σημειώνοντας μάλιστα πώς η μικρή που προτείνεται να κηρυχτεί αρχαιολογικός χώρος, δεν θα υπόκειται σε περιορισμούς δόμησης με ότι αυτό συνεπάγεται για τη διενέργεια  με την πορεία της επένδυσης.
Η ίδια πηγή ανέφερε ότι μέχρι τις 20:15 τα μέλη του ΚΑΣ συζητούσαν για την έκταση που θα προτείνον να κηρυχτεί αρχαιολογικός χώρος, ενώ ακολούθως θα προχωρούσαν στην έγκριση ΣΝΠΕ και ΣΟΑ τα οποία και αναμένεται να εγκριθούν.  
Την πλήρη ικανοποίησή τους εκφράζουν υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί κύκλοι σχολιάζοντας την απόφαση του ΚΑΣ που πρώτο μετέδωσε το bankingnews.gr.
Όπως σημείωναν οι κυβερνητικές πηγές πέρα από την ικανοποίηησ για την εξέλιξη στο ΚΑΣ γίνεται ένα μεγάλο βήμα για την υλοποίηση της επένδυσης με τήρηση του νόμου, προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η έγκριση των διαδικασιών από το ΣτΕ.
Να σημειωθεί ότι χτες (2/10) προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας δύο οικολογικές οργανώσεις, οι οποίες επικαλούνται τη μη υπαγωγή του μεγαλύτερου τμήματος της επίμαχης περιοχής (6.168.759 τ.μ.) στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας.
Η προσφυγή στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο εκτιμάται σύμφωνα με κύκλους της αγοράς ότι θα προκαλέσει νέες εμπλοκές και καθυστερήσεις στην υλοποίηση του έργου.
Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο προσέφυγαν τα Σωματεία Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων και Οικολογική Συνεργασία και στρέφονται κατά της αποκεντρωμένης διοίκησης Αττικής και του Δασάρχη Πειραιά. Μάλιστα, υπέβαλαν αίτημα η αίτηση ακύρωσης να συζητηθεί ενώπιον της Ολομέλειας του ΣτΕ.
Τα οικολογικά Σωματεία υποστηρίζουν ότι οι προσβαλλόμενες αποφάσεις είναι αντισυνταγματικές,  μη νόμιμες και ακυρωτέες, καθώς διακόπηκε η διαδικασία ανάρτησης και κύρωσης του δασικού χάρτη της επίμαχης περιοχής (των Δήμων Αργυρούπολης, Βούλας, Γλυφάδας, Βουλιαγμένης, Αλίμου, Ελληνικού, Καλλιθέας, Μοσχάτου, Παλαιού Φαλήρου  και Πειραιά).
Παράλληλα έγινε δεκτή χτες (2/10) η ένσταση της Ελληνικόν Α.Ε., και του ΤΑΙΠΕΔ, κατά της απόφασης του Δασάρχη Πειραιά η οποία είχε χαρακτηρίσει δασική, μία έκταση 37 στρεμμάτων.
Η Επιτροπή Δασικών Αμφισβητήσεων που συνεδρίασε χτες, αποδέχθηκε τελικά τα επιχειρήματα της προσφυγής, και συγκεκριμένα τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, σύμφωνα με την οποία τα 37 στρέμματα προέρχονται από «τεχνητή φύτευση», και άρα δεν συνιστουν δασική έκταση.
Η εν λόγω έκταση, είχε χαρακτηριστεί από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Lamda Development ως η αχίλλειος πτέρνα του έργου καθώς στο σημείο αυτό έχει χωροθετηθεί ένα από τα σημαντικότερα σκέλη της επένδυσης, η ανάπτυξη πολυτελούς resort με καζίνο συνολικής δυναμικότητας 1.200 δωματίων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης