Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Τα καύσιμα «έκαψαν» τα κέρδη των ναυτιλιακών στο α’ 6μηνο του 2017 - 11% αύξηση το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου

Τα καύσιμα «έκαψαν» τα κέρδη των ναυτιλιακών στο α’ 6μηνο του 2017 - 11% αύξηση το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου
Η μείωση του χρηματοοικονομικού κόστους για κάποιες εταιρείες αναμένεται να αντισταθμίσει μέρος της απώλειας
Η εξαιρετική πορεία του τουρισμού πιθανότατα δεν θα αποτυπωθεί πλήρως στις ετήσιες λογιστικές καταστάσεις των ναυτιλιακών εταιρειών εξαιτίας των τιμών του πετρελαίου οι οποίες επηρέασαν και την πορεία των αποτελεσμάτων εξαμήνου αλλά και του αδύναμου δολαρίου.
Τα αποτελέσματα εξαμήνου δείχνουν σαφή επηρεασμό από την πορεία των τιμών του «μαύρου χρυσού» ενώ τονίζεται πως η μέση τιμή των καυσίμων το δίμηνο Ιούλιος – Αύγουστος 2017 είναι υψηλότερη κατά 11% περίπου σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με όσα αναφέρει εισηγμένη στη λογιστική της κατάσταση.
Τη ζημιά θα προσπαθήσουν να αντισταθμίσουν οι εταιρείες μέσω της μείωσης των χρηματοοικονομικών εξόδων, όπου η ΑΝΕΚ μετά την αναδιάρθρωση του δανεισμού πέτυχε σημαντική μείωση, ενώ η τάση που έχει παρατηρηθεί στις Μινωικές (δηλ. η υποχώρηση του κόστους) εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί στο δεύτερο εξάμηνο.
Ο κύκλος εργασιών του Ομίλου Attica Group το α΄ εξάμηνο 2017 ανήλθε σε 112,04 εκατ. ευρώ έναντι 109,63 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο και τα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και συνολικών αποσβέσεων (EBITDA) έφθασαν τα 7,07 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 21,66 εκατ. ευρώ στην αντίστοιχη περυσινή περίοδο.
Το α΄ εξάμηνο 2017 αυξήθηκαν τα λειτουργικά έξοδα του Ομίλου σε 101,81 εκατ. ευρώ από  82,85 εκατ. ευρώ το α΄ εξάμηνο 2016, λόγω κυρίως της αύξησης της μέσης τιμής των καυσίμων σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Η διοίκηση του Ομίλου αναγνωρίζοντας τη σημαντική επίπτωση που έχει η διακύμανση της τιμής των καυσίμων επί των αποτελεσμάτων ασκεί σε ημερήσια βάση, ενεργητική διαχείριση των δρομολογίων των πλοίων και παράλληλα προβαίνει σε πράξεις αντιστάθμισης μέρους του κινδύνου μεταβολής της τιμής του καυσίμου.  
Για την Attica μία αύξηση ή μείωση στην τιμή των καυσίμων κατά 10% για περίοδο έξι μηνών θα είχε επίδραση στα αποτελέσματα και στην καθαρή θέση του Ομίλου κατά 4 εκατ. ευρώ περίπου.
Σημειώνεται πως ο όμιλος στο εξάμηνο είχε ζημιές 22,2 εκατ. ευρώ από ζημιές 2,19 εκατ. ευρώ.     
Η ΑΝΕΚ σημειώνει πως η αύξηση της μέσης τιμής των καυσίμων, σε ποσοστό άνω του 50% σε σχέση με το α’ εξάμηνο του 2016, είχε ως αποτέλεσμα την επιβάρυνση του λειτουργικού κόστους και τη μείωση του EBITDA.
Ωστόσο η αναδιάρθρωση του τραπεζικού δανεισμού οδήγησε στη βελτίωση των καθαρών αποτελεσμάτων.
Οι πωλήσεις ανήλθαν στα 65,3 εκατ. ευρώ από 65 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας μηδενική σχεδόν αύξηση, ενώ το κόστος πωληθέντων από 53,8 εκατ. ευρώ πέρυσι ανήλθε στα 64,9 εκατ. ευρώ φέτος λόγω της αύξησης των τιμών των καυσίμων.
Τα EBITDA διαμορφώθηκαν σε ζημιές 6,3 εκατ. ευρώ από κέρδη 4,9 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τη διοίκηση το κόστος των καυσίμων αποτελεί το βασικότερο λειτουργικό κόστος του Ομίλου με άμεση επίδραση στα αποτελέσματα της κάθε περιόδου, επομένως η αύξηση των τιμών του πετρελαίου είναι από τους σημαντικότερους κινδύνους που αντιμετωπίζει ο Όμιλος.
Οι τιμές των καυσίμων διακανονίζονται σε ευρώ, αλλά εμμέσως επηρεάζονται από την ισοτιμία ευρώ / δολαρίου στη βάση της οποίας διαμορφώνονται οι διεθνείς τιμές.
Μία αύξηση 10% ανά μετρικό τόνο επηρεάζει αρνητικά τα αποτελέσματα κατά 2,1 εκατ. ευρώ.
Για τις Μινωικές Γραμμές ο κύκλος εργασιών από συνεχιζόμενες δραστηριότητες διαμορφώθηκε 35,497 εκατ. ευρώ έναντι 29,78 εκατ. ευρώ τα E.B.I.T.D.A. στα9,682 εκατ. ευρώ έναντι 12 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη α΄ εξαμήνου 2017 στα 1,66 εκατ. ευρώ έναντι 3,6 εκατ. ευρώ.
Η μείωση των οικονομικών επιδόσεων του Ομίλου το α’ εξάμηνο του 2017 οφείλεται κυρίως στην σημαντική αύξηση των τιμών των καυσίμων έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου, σημειώνει η διοίκηση της εταιρείας.
Λόγω της υψηλής μεταβλητότητας των διεθνών τιμών πετρελαίου η διοίκηση των Μινωικών Γραμμών επεξεργάζεται συνεχώς διάφορα προϊόντα αντιστάθμισης του κινδύνου από την άνοδο της τιμής των καυσίμων, έτσι ώστε μόλις οι συνθήκες της αγοράς το επιτρέψουν, να προχωρήσει στη χρήση τους.
Επιπρόσθετα, έχοντας ήδη προβεί σε μια σειρά ενεργειών έχει περιορίσει σημαντικά τις καταναλώσεις καύσιμων.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης