Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Ιστορική απόφαση με 200 εκατ υπέρ της Privinvest για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά – Δικαίωση Safa και.... Βγενόπουλου

Ιστορική απόφαση με 200 εκατ υπέρ της Privinvest για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά – Δικαίωση Safa και.... Βγενόπουλου
Είναι αληθές ότι ουσιαστικά φόρτωσαν τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά σε ένα επιχειρηματία αφοπλίζοντας τον από κίνητρα και δημιουργώντας ένα πολύ αρνητικό επιχειρηματικό περιβάλλον καθιστώντας την επένδυση έωλη.
Μια ιστορική απόφαση έλαβε χώρα υπέρ της Privinvest του επιχειρηματία Iskandar Safa βασικού συνεργάτη του αείμνηστου Ανδρέα Βγενόπουλου.
Η Διεθνής Διαιτησία ενέκρινε αποζημίωση στην Privinvest που ελέγχει τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά για ποσό πάνω από 200 εκατ ευρώ.
Να σημειωθεί ότι ο επικεφαλής της Privinvest είναι ο Λιβανέζος επιχειρηματίας Iskandar Safa που συνεργάστηκε με την MIG και τον Ανδρέα Βγενόπουλο.
Να σημειωθεί ότι ο αείμνηστος Βγενόπουλος είχε εμπλακεί στην διαδικασία στηρίζοντας τον Safa.
Το ελληνικό Κράτος παραβίαζε και καταστρατήγησε την συμφωνία με τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά (ΕΝΑΕ).
Είναι αληθές ότι ουσιαστικά φόρτωσαν τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά σε ένα επιχειρηματία αφοπλίζοντας τον από κίνητρα και δημιουργώντας ένα πολύ αρνητικό επιχειρηματικό περιβάλλον καθιστώντας την επένδυση έωλη.
Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας χειρίστηκε την όλη υπόθεση πρόχειρα αντιμετωπίζοντας τον επιχειρηματία ως εχθρό και διαμορφώνοντας ένα σκηνικό παραβιάσεων των συμφωνιών.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η εταιρεία Prininvest του Safa είχε καταθέσει προσφυγή στις 27 Απριλίου 2012 εναντίον του Ελληνικού Δημοσίου και των γερμανικών εταιρειών HDW και Thyssen Krupp Marine Systems (TKMS) διεκδικώντας αποζημιώσεις ύψους περίπου ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για τα δύο προγράμματα κατασκευής των υποβρυχίων («Αρχιμήδης», «Ποσειδώνας ΙΙ»), ενώ υπάρχουν και απαιτήσεις που αφορούν μεταξύ άλλων την απαγόρευση κατασκευής πολεμικών πλοίων τρίτων χωρών.
Ο Safa θεωρεί ότι με το Ελληνικό Δημόσιο να αρνείται να καταβάλει (από τον Μάιο του 2011) τις πληρωμές που έχουν συμφωνηθεί από το 2010 τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά βρίσκονται σε τροχιά πτώχευσης και ο ίδιος υφίσταται άδικη ζημιά.
Καταβάλλει μάλιστα το μηνιαίο κόστος λειτουργίας των Ναυπηγείων ύψους 5,5 εκατ. ευρώ, παρ΄ ότι δεν μπορούν ούτε να αναλάβουν στρατιωτικές παραγγελίες από τρίτες χώρες ούτε διαφαίνεται πρόθεση να τους ανατεθούν προγράμματα του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού (π.χ., εκσυγχρονισμός των φρεγατών ΜΕΚΟ) ώστε να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας.
Και ενώ συνέβαιναν όλα αυτά είχαν υποβληθεί 4 αγωγές του ΟΣΕ με τις οποίες διεκδικεί από τα Ναυπηγεία περίπου 360 εκατ. ευρώ για ένα πρόγραμμα που είχε υπογραφεί το 2001 αλλά ουδέποτε υλοποιήθηκε.
Η ροή των πληρωμών που συμφωνήθηκε το 2010 είχε σχέση με το να μπορέσει το ναυπηγείο να επιβιώσει ώσπου να φέρει νέα συμβόλαια.
 Αυτές οι πληρωμές αφορούσαν άλλωστε το πρόγραμμα «Ποσειδώνας ΙΙ», που περιελάμβανε την ολοκλήρωση του εκσυγχρονισμού του υποβρυχίου «Ωκεανός» και την κατασκευή των δύο νέων υποβρυχίων τύπου 214.
Οι υπόλοιπες πληρωμές, ύψους 75,5 εκατ. ευρώ, αφορούσαν το πρόγραμμα «Αρχιμήδης», αλλά δεν επαρκούν για την ολοκλήρωση των «δοκιμών θαλάσσης» των τριών υπολειπόμενων υποβρυχίων.
Τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά το 2008 ήταν η αιτία η να καταδικαστεί από την ΕΕ για την χορήγηση παράνομων κρατικών ενισχύσεων ύψους 260 εκατ.  από την ΕΤΒΑ

Τι αναφέρει η απόφαση της Διεθνούς Διαιτησίας και η ανακοίνωση της Privinvest

Με τελεσίδικη απόφαση της Διεθνούς Διαιτησίας κρίθηκε ότι η Ελληνική Δημοκρατία  ευθύνεται έναντι της Ελληνικά Ναυπηγεία ΑΕ (Ναυπηγεία Σκαραμαγκά) για πάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ
Ο Όμιλος Privinvest,  του οποίου μέλος είναι η Ελληνικά Ναυπηγεία ΑΕ (Ναυπηγεία Σκαραμαγκά), προβαίνει στο ακόλουθο σχόλιο σε συνέχεα της απόφασης του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου (“ICC”):
 Πριν από επτά χρόνια, το Ελληνικό Δημόσιο ανακοίνωσε μέσα σε κλίμα ευφορίας την επένδυση του Ομίλου μας στην Ελλάδα.
Το πολλά υποσχόμενο αυτό εγχείρημα κατέρρευσε γρήγορα από αποκλειστική ευθύνη του Ελληνικού Δημοσίου, κάτι που μας ανάγκασε να προσφύγουμε ενώπιον της Διεθνούς Διαιτησίας για να προστατεύσουμε τον Όμιλό μας, το μέλος μας Ελληνικά Ναυπηγεία ΑΕ) μαζί με  τους εργαζόμενους του, ενώ επιπροσθέτως  αναγκαστήκαμε να συμπεριλάβουμε και πρόβλεψη στις οικονομικές μας καταστάσεις για ποσό άνω των 160 εκατομμυρίων Ευρώ.
Ως να μη έφθαναν τα ανωτέρω, είναι γνωστό ότι έχουμε υποστεί και συκοφαντική δυσφήμιση από ορισμένους πολιτικούς – που ενδεχομένως να στόχευε στην κάλυψη των εσφαλμένων ενεργειών και των καταστροφικών παραλείψεων του Δημοσίου απέναντί μας.
Σήμερα 4/10/2017, όμως, με την έκδοση της απόφασης του ICC δικαιωνόμαστε.
Τα Ελληνικά Ναυπηγεία ΑΕ (γνωστά και ως Ναυπηγεία Σκαραμαγκά),  και οι εργαζόμενοί τους μπορούν να ατενίσουν  ένα  μέλλον που πάντοτε άξιζαν, καθώς το Ελληνικό Δημόσιο κρίθηκε ότι ευθύνεται έναντι της Ελληνικά Ναυπηγεία ΑΕ) για πάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ, πλέον περαιτέρω αποζημιωτικής ευθύνης που αναγνωρίστηκε ότι υπέχει το Ελληνικό Δημόσιο υπέρ των Ναυπηγείων μας.
Επιπλέον, το Διαιτητικό Δικαστήριο αναγνώρισε την ευθύνη του Ελληνικού Δημοσίου από τον  βλαβερό χειρισμό των συνεννοήσεων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν) – μια αποτυχία του δηλαδή που συνέβαλε στην μέχρι τώρα καταστροφική πορεία του ναυπηγείου της Privinvest στην Ελλάδα.
Αναμένουμε από το Ελληνικό Δημόσιο να εκτελέσει όλα όσα διατάσσονται σε αυτή την απόφαση και να σεβαστεί επί τέλους τις συμβατικές του σχέσεις με τα Ελληνικά Ναυπηγεία ΑΕ.
Είναι δε προφανές ότι θα συνεχίσουμε τις ανταγωγικές αξιώσεις μας κατά του Ελληνικού Δημοσίου στην μεταγενέστερη διαιτητική διαδικασία ενώπιον του ICC που άρχισε οψίμως το Ελληνικό Δημόσιο και που περιστρέφεται γύρω από το ίδιο ζήτημα, ενώ παράλληλα οι μέτοχοί μας συνεχίζουν απρόσκοπτα τις δίκαιες διεκδικήσεις τους  κατά του Ελληνικού Δημοσίου στο Διεθνές Κέντρο για την Επίλυση Επενδυτικών Διαφορών βάσει της σχετικής Διμερούς Σύμβασης για την Προστασία των Επενδύσεων, ώστε να επέλθει πλήρης δικαίωσή μας και ως προς αυτό το σκέλος.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης