Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Αμερικανική βοήθεια αναζητεί η κυβέρνηση για τις λιγνιτικές, πληθαίνουν τα ερωτήματα στην τελική ευθεία

tags :
Αμερικανική βοήθεια αναζητεί η κυβέρνηση για τις λιγνιτικές, πληθαίνουν τα ερωτήματα στην τελική ευθεία
Ρεαλιστική η τοποθέτηση Παναγιωτάκη για αλλαγή στάσης από την Κομισιόν ως προς τρίτους επενδυτές - μόνη λύση για το market test- αλλιώς κατάρρευση του διαγωνισμού
Διευρύνεται ο κύκλος των προβλημάτων γύρω από την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, καθώς ενώ παραμένει ακόμη ανοιχτή η λίστα των μονάδων που θα συμπεριληφθούν στο market test, προεξοφλείται η απουσία ενδιαφέροντος από μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρίες του κλάδου.
Η στρατηγική της κυβέρνησης όπως διατυπώθηκε χθες 9/10/2017 από τον πρόεδρο της ΔΕΗ έγκειται στην πρόσκληση και ενθάρρυνση προσφορών από επιχειρήσεις μεγάλων οικονομιών εκτός Ευρωζώνης με στόχο να πείσει την Κομισιόν να δεχτεί αυτές τις προσφορές για τις λιγνιτικές.
Έτσι χθες έβαλε στο παιχνίδι και Αμερικανούς επενδυτές, μετά τους Κινέζους αλλά και άλλους που έχουν αναφερθεί.
Το ερώτημα είναι πώς θα αντιδράσει η Κοιμισιόν και ποιές μονάδες θα χάσει η ΔΕΗ, αν γίνουν αποδεκτές οι προτάσεις σε κορυφαίο επίπεδο.
Η Κομισιόν πολύ δύσκολο εως αδύνατο να εμφανιστεί θετική απέναντι στους Κινέζους, άρα όλα θα παιχθούν στην αξιοπιστία και το βεληνεκές των όποιων υπολοίπων επενδυτών.
O πρόεδρος της ΔΕΗ πάντως ζήτησε να υπάρξει διαφορετική αντιμετώπιση από την Κομισιόν σε σχέση με τις κινέζικες επενδύσεις καθώς και αυτές των τρίτων, στοιχείο που δείχνει και την αγωνία του για την έκβαση του market test.
Από τα λεγομενά του και μόνο συνάγεται ότι είναι ανοιχτή η απόρριψη από πλευράς των Βρυξελλών, αυτής της ομάδας των επενδυτών, άρα και η τελική κατάρρευση του διαγωνισμού για τις λιγνιτικές.

Εξίσου απρόθυμοι πάντως εμφανίζονται και οι μεγάλοι Έλληνες επιχιειρηματίες.
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον η κυβέρνηση, προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος αποτυχίας του market test, που πιθανώς θα ενεργοποιούσε άλλες λύσεις όπως η πώληση υδροηλεκτρικών μονάδων, χτίζει τη στρατηγική της στην προοπτική εκδήλωσης επενδυτικού ενδιαφέροντος από τις ΗΠΑ, την Κίνα, αλλά και την Ιαπωνία.
Μάλιστα έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι στην κορυφή της ατζέντας της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, στις επαφές που θα έχει με υποψήφιους επενδυτές κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στις ΗΠΑ, θα βρίσκεται ο τομέας της ενέργειας και βεβαίως οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ.
Άλλωστε το θέμα συζητήθηκε χθες 9/10 στο Μέγαρο Μαξίμου κατά τη συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής για τις Επενδύσεις που στόχο είχε την προετοιμασία της παρουσίας του πρωθυπουργού στις επαφές του με υποψήφιους επενδυτές στις ΗΠΑ.      

«Μπλόκο» Ευρωπαίων

Σε αυτό ακριβώς το σημείο, όμως, εντοπίζεται το νέο πρόβλημα της υπόθεσης, αφού είναι γνωστό ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδιώκει με κάθε τρόπο να «φρενάρει» την επέλαση επιχειρήσεων τρίτων χωρών και ειδικά του κινεζικού παράγοντα, στις υποδομές ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης.
Είναι γνωστός σε όλους, ο σκεπτικισμός με τον οποίο αντιμετωπίζει η Κομισιόν τα ανοίγματα της ΔΕΗ σε κινεζικές εταιρίες και τις συμφωνίες που έχει υπογράψει ο Μανόλης Παναγιωτάκης με τη CMEC για την υλοποίηση του περίφημου project Μελίτη, την Shenhua και τη Sumec.
Ειδικά δε η συμφωνία με τη CMEC (που είχε ήδη συναφθεί τον περασμένο Μάιο) είχε «φωτογραφηθεί» στο αναθεωρημένο Μνημόνιο, το οποίο περιγράφοντας τα χαρακτηριστικά των υποψήφιων για την εξαγορά λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ αναφέρει ότι θα πρέπει «να μην είναι πιθανό να δημιουργήσει, υπό το φως των διαθέσιμων πληροφοριών, εκ πρώτης όψεως, προβλήματα ανταγωνισμού ούτε να δημιουργήσει κίνδυνο για την καθυστέρηση της εφαρμογής των διαρθρωτικών μέτρων».
Εξάλλου οι πληροφορίες εκείνες της περιόδου επέμεναν ότι η πιστοποίηση του ΑΔΜΗΕ με τη συμμετοχή και της State Grid (η οποία ελέγχεται από το κινεζικό δημόσιο) εγκρίθηκε μεν από την Κομισιόν, αλλά υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα συμμετέχει στο ηλεκτρικό σύστημα της χώρας (παραγωγή ηλεκτρισμού και δίκτυα) άλλη συγγενική κινεζική εταιρία, δηλαδή εταιρία που θα ελέγχεται εμμέσως ή αμέσως από το κινεζικό δημόσιο.  
Το πρόβλημα παραδέχθηκε χθες ο ίδιος ο κ. Παναγιωτάκης ο οποίος δήλωσε ότι δεν πρέπει το ευρωπαϊκό δίκαιο να χρησιμοποιείται ως μοχλός για την παρεμπόδιση κινεζικών επενδύσεων και πρόσθεσε: «Οι Ευρωπαϊκές εταιρίες είναι εντελώς απρόθυμες να επενδύσουν σε λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ και αν δεν έρθουν επιχειρήσεις από την Κίνα, την Ιαπωνία και ενδεχομένως τις ΗΠΑ, θα οδηγηθούμε σε αδιέξοδο».

Αναμονή για την οριστική λίστα

Πέραν όλων αυτών που διευρύνουν τον προβληματισμό γύρω από την εξέλιξη της υπόθεσης του market test, το κυρίως πρόβλημα - δηλαδή το ποιες λιγνιτικές μονάδες θα πάρουν τελικώς το δρόμο της πώλησης - παραμένει.
Ο κ. Παναγιωτάκης μίλησε για συμφωνία με την Κομισιόν σε ποσοστό 70% επί της λίστας των λιγνιτικών μονάδων, ενώ σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες έχει γίνει αποδεκτό από την Κομισιόν, πέραν της υφιστάμενης μονάδας της Μελίτης Ι να συνυπολογιστεί και η άδεια για τη Μελίτη ΙΙ.
Όμως οι δυο αυτές μονάδες σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν το 40% της λιγνιτικής παραγωγής της ΔΕΗ και οι ίδιες κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η Κομισιόν δεν συνυπολογίζει στη λίστα τις δυο μονάδες του Αμυνταίου.
Έτσι όλα τα σενάρια οδηγούν είτε στη διάθεση των δυο μονάδων της Μεγαλόπολης, είτε στον Άγιο Δημήτριο 5, τον οποίο η ΔΕΗ θέλει να «σώσει» πάση θυσία.  
Και ενώ στη Δυτική Μακεδονία φαίνεται ότι έχει καταστεί δυνατή η διαχείριση του όλου πολιτικού ζητήματος με τη βοήθεια και του περιφερειάρχη Θόδωρου Μακρυπίδη, τα πράγματα είναι διαφορετικά στην Πελοπόννησο όπου γαλάζιος περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης έχει επανειλημμένα εκφράσει την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο πώλησης μονάδων, ενώ η «επικοινωνία του» με την κυβέρνηση είναι μάλλον «δύσκολη».
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης ενώ έχει επισκεφθεί κατ’ επανάληψη το ενεργειακό κέντρο της Δυτικής Μακεδονίας για να διαμορφώσει περιβάλλον αποδοχής της πώλησης των μονάδων της ΔΕΗ, δεν έχει επισκεφθεί καθόλου μέχρι σήμερα την Πελοπόννησο.

Πηγή: www.worldenergynews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης