Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Καρυτινός (Πανγαία): Δεν μας ενδιαφέρουν τα σπίτια των φτωχών - «Κυνηγάμε» τα εμπορικά ακίνητα που έχουν αξία

Καρυτινός (Πανγαία):  Δεν μας ενδιαφέρουν τα σπίτια των φτωχών - «Κυνηγάμε» τα εμπορικά ακίνητα που έχουν αξία
Ο πλειστηριασμός προσφέρει διαφάνεια και προσδίδει ασφάλεια  και την ίδια στιγμή δίνει εγγυήσεις στον ή στους υποψήφιους αγοραστές ότι το ακίνητο θα κατοχυρωθεί  σε αυτόν  που θα δώσει το υψηλότερο τίμημα
Οι πλειστηριασμοί πράγματι είναι ένα πολιτικό πρόβλημα όταν βγαίνει στο σφυρί μια κατοικία ενώ όταν στη διαδικασία έρχεται προς πώληση ένα εμπορικό ακίνητο στην περίπτωση αυτή κερδίζει η αγορά.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Πανγαίας κ.Αριστοτέλης Καρυτινός μιλάει στο bankingnews για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, οι οποίοι να σημειωθεί θα μπουν σε εφαρμογή στα τέλη Νοεμβρίου.
Ο κ. Αριστοτέλης Καρυτινός είπε ότι η Εθνική Πανγαία δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε πλειστηριασμούς κατοικιών καθώς είναι έξω και πέρα από τα ενδιαφέροντα της και στρέφεται αποκλειστικά σε εμπορικά ακίνητα.
Ο κ. Αριστοτέλης Καρυτινός υποστηρίζει ότι η διαδικασία του πλειστηριασμού προσφέρει διαφάνεια και προσδίδει ασφάλεια  και την ίδια στιγμή δίνει εγγυήσεις στον ή στους υποψήφιους αγοραστές ότι το ακίνητο θα κατοχυρωθεί  σε αυτόν που θα δώσει το υψηλότερο τίμημα.
Προσθέτει ότι δεν υπάρχουν κλειστοί φάκελοι, δεν  υπάρχουν τερτίπια και ψευτο-συμφωνίες κάτω από το τραπέζι.
Οι ενδιαφερόμενοι δίνουν τις προσφορές τους μέχρι να εμφανισθεί η καλύτερη η οποία θα εξασφαλίσει την απόκτηση του ακινήτου.
Ο κ. Καρυτινός θεωρεί ότι και η ηλεκτρονική πλατφόρμα διασφαλίζει τη διαφάνεια και το πιο σημαντικό είναι ότι θα εντείνει τον ανταγωνισμό καθώς οι ενδιαφερόμενοι θα είναι περισσότεροι αφού ηλεκτρονική πλατφόρμα θα είναι προσβάσιμη από το γραφείο του ενδιαφερόμενου αγοραστή.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Πανγαίας δηλώνει ευθέως ότι δεν φοβάται τον ανταγωνισμό και τονίζει ότι είναι έτοιμος να καταθέσει προσφορά για ένα εμπορικό ακίνητο στην πραγματική του αξία και στα δεδομένα της αγοράς, και υπογραμμίζει ότι μπορεί να βρεθούν πιο «πλούσιοι» από εμάς, δίνοντας υψηλότερο τίμημα και  χρήματα αλλά αυτό θα είναι πρόβλημα για τον αγοραστή όχι για αυτόν που έχει αποτιμήσει σωστά την αξία του εμπορικού ακινήτου.
Διευκρινίζει ότι «καλά» εμπορικά ακίνητα θα πιάσουν τη προσδοκώμενη τιμή και δεν πρόκειται να χάσουν ποτέ την αξία τους.
Παράδειγμα ένα εμπορικό ακίνητο στην Ερμού, στην Γλυφάδα, στο Κολωνάκι στη Κηφισιά θα κρατήσουν την αξία τους παρότι εισήλθαν στη διαδικασία του πλειστηριασμού.
Ο ίδιος διευκρίνισε  ότι τα δευτερεύοντα εμπορικά ακίνητα άλλων περιοχών εμφανίζουν ήδη προβληματικές τιμές διότι για αυτά δεν υπάρχει ενδιαφέρον ενώ η διαδικασία του πλειστηριασμού θα δείξει στη πράξη ποια είναι η πραγματική τους τιμή και αξία και θα επηρεάσουν την ευρύτερη περιοχή.
Ο ίδιος επισημαίνει ότι η διαδικασία του πλειστηριασμού μπορεί να έχει μία αρνητική φόρτιση για την κοινωνία αλλά δεν είναι σε θέση να διαμορφώσει τιμή προς τη μία ή στη άλλη κατεύθυνση.
Ο κ. Καρυτινός εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει υπερπροσφορά ακινήτων καθώς ο επισπεύδων που σήμερα κυρίως είναι το Δημόσιο θα κατανοήσει πολύ σύντομα ότι μόνο ζημιά θα προκαλέσει στα προσδοκώμενα έσοδά του.
Τέλος  να σημειωθεί ότι οι πληροφορίες που θα συνοδεύουν το ακίνητο στη νέα ηλεκτρονική διαδικασία πιθανόν να είναι ελλιπείς από πολεοδομικής άποψης καλλιεργώντας κλίμα αβεβαιότητας στους υποψηφιούς αγοραστές αναφορικά με το κόστος που πρέπει να αναλάβουν για να επαναφέρει το ακίνητο στη νόμιμη  υπόστασή του.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης