Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Σιάμισιης (ΕΛΠΕ): Τουλάχιστον στα 400 εκατ. ευρώ το τίμημα για ΔΕΣΦΑ

tags :
Σιάμισιης (ΕΛΠΕ): Τουλάχιστον στα 400 εκατ. ευρώ το τίμημα για ΔΕΣΦΑ
Το τίμημα για τον ΔΕΣΦΑ θα πρέπει να είναι τουλάχιστον αντίστοιχο αυτό της προηγούμενης προσφοράς, ήτοι 400 εκατ. ευρώ, όπως δήλωσε στο Reuters ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος των Ελληνικών Πετρελαίων, Ανδρέας Σιάμισιης.
«Πρέπει να αξιολογήσουμε τις τρέχουσες συνθήκες στην αγορά και θα περιμέναμε να πετύχουμε ένα τίμημα τουλάχιστον αντίστοιχο της προηγούμενης προσφοράς», ανέφερε στο Reuters ο αναπληρωτής CEO των ΕΛΠΕ.
«Αποφασίσαμε και συμμετέχουμε στην διαδικασία πώλησης του 35% στον ΔΕΣΦΑ και θα περιμένουμε να δούμε τις προσφορές.
Η απόφαση για την πώληση δεν είναι οριστική και θα εξαρτηθεί από την τελική τιμή», υπογράμμισε.
Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα, τα ΕΛΠΕ σκοπεύουν να επισπεύσουν τη διαδικασία και να λάβουν τις δεσμευτικές προσφορές τον Δεκέμβριο του 2017.
Όπως έχει μεταδώσει το worldenergynews.gr, προβληματισμός επικρατεί στα αρμόδια κυβερνητικά επιτελεία για τον τρόπο ανάκτησης των εσόδων ύψους 320 εκατ. ευρώ του ΔΕΣΦΑ για τα έτη 2006 -2015 και την διαμόρφωση των τελών του δικτύου, καθώς ο διαγωνισμός για την παραχώρηση του 66% σε στρατηγικό επενδυτή εισέρχεται στην δεύτερη φάση της κατάθεσης των δεσμευτικών προσφορών.
Οι υποψήφιοι επενδυτές θέτουν, σύμφωνα με πληροφορίες, πιεστικά αίτημα για εμπροσθοβαρή ανάκτηση και σε συντομότερο χρονικό διάστημα από την 20ετία που προβλέπει η υφιστάμενη νομοθετική ρύθμιση.
Το αίτημα επαναφέρει με ένα τρόπο το πρόβλημα που προέκυψε και στον προηγούμενο διαγωνισμό και η διαχείρισή του από τον πρώην υπουργό Πάνο Σκουρλέτη οδήγησε σε ναυάγιο τη συμφωνία με την Socar.
Eμπροσθοβαρή ανάκτηση και γρηγορότερη απόσβεσή της σημαίνει σημαντικές αυξήσεις στις ταρίφες του δικτύου και επιβάρυνση των καταναλωτών και κυρίως της ενεργοβόρας βιομηχανίας που είναι εκτεθειμένη στο διεθνή ανταγωνισμό.
Ό,τι ακριβώς δηλαδή θέλησε να αποφύγει η κυβέρνηση στον προηγούμενο διαγωνισμό, περιορίζοντας το αρχικά ανακτήσιμο ποσό από τα 829 στα 285 εκατ. ευρώ και στη συνέχεια στα 326 εκατ. ευρώ με ορίζοντα ανάκτησης την 20ετία, το ξαναβρίσκει μπροστά της καθώς οι υποψήφιοι επενδυτές συνδέουν το αίτημά τους με το τίμημα που θα προσφέρουν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης