Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Μειώνεται στα 14 έτη ο χρόνος ανάκτησης των 320 εκατ. ευρώ από τον ΔΕΣΦΑ - Στόχος η ομαλή ολοκλήρωση του διαγωνισμού

tags :
Μειώνεται στα 14 έτη ο χρόνος ανάκτησης των 320 εκατ. ευρώ από τον ΔΕΣΦΑ - Στόχος η ομαλή ολοκλήρωση του διαγωνισμού
Την απόφαση σύμπτυξης του χρονικού διαστήματος κατά έξι χρόνια θα λάβει η ΡΑΕ, κατόπιν συνεννόησης με τους δύο υποψήφιους αγοραστές της εταιρίας
Κατά έξι χρόνια νωρίτερα από τα προβλεπόμενα θα εισπράξει ο ΔΕΣΦΑ τα ανακτήσιμα ποσά της περιόδου 2006 - 2015 ύψους 320 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση που έχει επεξεργαστεί η ΡΑΕ έπειτα από αίτημα των υποψηφίων επενδυτών για εμπροσθοβαρή και γρηγορότερη της 20ετίας ανάκτηση των 320 εκατ. ευρώ και αναμένεται να εγκριθεί σήμερα (13/10) από την Ολομέλεια της Αρχής προβλέπει ότι η ανάκτηση του ποσού θα επιμεριστεί μέχρι το 2030 έναντι του 2036 που προέβλεπε προηγούμενη απόφασή της.
Τα 100 εκατ. από αυτά θα ανακτηθούν μέσα στο 2018 και θα προέλθουν από τα αντίστοιχα ποσά που έχει υπερανακτήσει ο ΔΕΣΦΑ το 2017, αλλά και το 2018 βάσει των προβλέψεων για την εξέλιξη της ζήτησης φυσικού αερίου.
Η μείωση του χρόνου ανάκτησης κατά 6 έτη θα προσφέρει πρόσθετη ανάκτηση ανά έτος κατά 8 εκατ. ευρώ, ποσό που θα επηρεάσει τις ταρίφες του ΔΕΣΦΑ μόνο στην περίπτωση που υπάρξει μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου, κάτι όμως που δεν διαφαίνεται από τα σημερινά δεδομένα και τη δυναμική που αναπτύσσει η εγχώρια αγορά.

Ικανοποίηση από τους διεκδικητές του ΔΕΣΦΑ  

Η πρόταση της ΡΑΕ είναι σε συνεννόηση με τους υποψηφίους επενδυτές, οι οποίοι φέρονται ικανοποιημένοι.
Η σημερινή Ολομέλεια της ΡΑΕ θα αποφασίσει και για την αναπροσαρμογή των τελών του ΔΕΣΦΑ που φέρνει μεσοσταθμικές μειώσεις της τάξης του 7% - 8% από τον Μάιο του 2018 ως αποτέλεσμα της υπερανάκτησης εσόδων κατά 70 εκατ. το 2017 και εκτιμώμενα 30 εκατ. περίπου το 2018.
Πέρα από τον κανονισμό τιμολόγησης που θα οδηγήσει στη μείωση των τιμών του φυσικού αερίου, η ΡΑΕ θα αποφασίσει σήμερα ή το αργότερο την προσεχή Δευτέρα 16 Οκτωβρίου και για τον Κώδικα Διαχείρισης του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου.
Η νέα ρύθμιση για τα τέλη του ΔΕΣΦΑ και τον τρόπο ανάκτησης εσόδων παλαιότερων ετών σε συνδυασμό με τα ταμειακά διαθέσιμα της εταιρίας ύψους 170 εκατ. ευρώ, δημιουργούν προϋποθέσεις για υψηλό τίμημα στον εν εξελίξει διαγωνισμό για την πώληση του 66% της εταιρίας (31% από το δημόσιο και 35% από τον όμιλο των ΕΛΠΕ).
Επισημαίνεται πως στόχος της κυβέρνησης είναι το τίμημα να κινηθεί κατ’ ελάχιστον στα 400 εκατ. ευρώ που πρόσφερε η Socar στον προηγούμενο διαγωνισμό.

πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης