Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Τέλος Νοεμβρίου η απόφαση του Ελεγκτικού για τον ΟΛΘ - Στα 427 εκατ. ευρώ τα έσοδα από την παραχώρηση

tags :
Τέλος Νοεμβρίου η απόφαση του Ελεγκτικού για τον ΟΛΘ - Στα 427 εκατ. ευρώ τα έσοδα από την παραχώρηση
O φάκελος θα πάει στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και το αργότερο στις αρχές του 2018 η κοινοπραξία θα εγκατασταθεί στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.
Μέχρι το τέλος Νοεμβρίου αναμένεται να δοθεί το πράσινο φως από το Ελεγκτικό Συνέδριο στην κοινοπραξία DIEP GmbH-Τerminal Link SAS-Βelterra Investments Ltd για την απόκτηση του 67% του ΟΛΘ, του δεύτερου μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας.
Στην  συνέχεια ο φάκελος θα πάει στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και το αργότερο στις αρχές του 2018 η κοινοπραξία θα εγκατασταθεί στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.
Ο ανάδοχος θα αναλάβει τη διαχείριση, ανάπτυξη και εκμετάλλευση της εισηγημένης ΟΛΘ Α.Ε. για 40 έτη με βάση τη σύμβαση παραχώρησης μεταξύ ελληνικού Δημοσίου και ΟΛΘ Α.Ε. Το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει σήμερα το 74,27% των μετοχών και μετά την ιδιωτικοποίηση θα εξακολουθήσει να κατέχει 7,24% του μετοχικού κεφαλαίου.
Με την  ολοκλήρωση της οικονομικής συναλλαγής θα καταβληθεί εφάπαξ το τίμημα των 231,926 εκατ. ευρώ, ποσό κρίσιμο για την επίτευξη των στόχων για τα έσοδα που έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές της χώρας.
Το μόνο που θα απομείνει ως εκρεμμότητα θα ειναιτο πράσινο φως από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και εφόσον δοθεί η σχετική έγκριση και γίνουν τυχόν αλλαγές θα υπογραφούν οι δύο συμβάσεις (πώλησης μετοχών και συμφωνία μετόχων) και μαζί με τη σύμβαση παραχώρησης του ελληνικού Δημοσίου προς τον ΟΛΘ για τη χρήση των λιμενικών υποδομών θα υποβληθούν για ψήφιση στη Βουλή.
Η κοινοπραξία σχεδιάζει την υλοποίηση επενδύσεων 180 εκατ. ευρώ, μέσα στα επόμενα 4 χρόνια.
Ειδικότερα σχεδιάζεται επέκταση της προβλήτας στο σταθμό εμπορευματοκιβωτίων στα 440 μέτρα μήκος και θα εκβαθυνθεί στα 16,5 μέτρα από 12 που είναι σήμερα, ώστε να μπορεί να εξυπηρετεί πλοία χωρητικότητας έως 12.000 με 13.000 teu.
Επίσης προβλέπεται η ανακατασκευή του προβλήτα στο Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων και παράλληλα στις άμεσες προτεραιότητες είναι η αντικατάσταση των γερανογεφυρών, αλλά και η αύξηση του φορτίου των εμπορευματοκιβωτίων, που αυτή τη στιγμή είναι στα 350.000 TEU.
Όπως ανέφερε σε πρόσφατη έκθεση του ο ΙΟΒΕ η εν δυνάμει αύξηση του ΑΕΠ από την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΘ θα φτάσει έως και το 1,6 δισ.
Οπως σημειώνει ο ΙΟΒΕ, η συμφωνία προβλέπει αναπροσαρμογή του ετήσιου ανταλλάγματος παραχώρησης της λιμενικής ζώνης στον ΟΛΘ από 2,0% σε 3,5% των ενοποιημένων εσόδων του λιμένα.
Επιπλέον, το Δημόσιο θα εξακολουθεί να εισπράττει φόρους και εισφορές κοινωνικής ασφάλισης, καθώς και μερίσματα από τις μετοχές του ΟΛΘ που θα παραμείνουν στην κατοχή του. Με αυτό τον τρόπο προκύπτει ότι κατά την εξεταζόμενη περίοδο (2017-2026) τα δημοσιονομικά έσοδα από τη συμφωνία αναμένεται να ξεπεράσουν τα 408 με 427 εκατ. σε όρους παρούσας αξίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης