Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Σε τροχιά ανάκαμψης ο κλάδος υγείας – Τι δείχνουν τα αποτελέσματα εξαμήνου και η σύγκριση μεταξύ των εταιριών

tags :
Σε τροχιά ανάκαμψης ο κλάδος υγείας – Τι δείχνουν τα αποτελέσματα εξαμήνου και η σύγκριση μεταξύ των εταιριών
Ποια εισηγμένη είναι η πιο φθηνή με βάση την κερδοφορία αλλά και την καθαρή θέση – Οι κακές ταμειακές ροές μείωσαν τα ταμειακά διαθέσιμα
Μετά από μία περίοδο μεγάλων ζημιών και απομείωσης κεφαλαίων ο κλάδος υγείας ανακάμπτει περαιτέρω μετά τα πρώτα σημάδια αντιστροφής που φάνηκαν το 2016.
Σύμφωνα με τις εισηγμένες και όσα αναφέρουν στις λογιστικές τους καταστάσεις η Υγεία θεωρείται ένας από τους πρώτους κλάδους ενδιαφέροντος των ξένων επενδυτών που έχουν μεσο-μακροπρόθεσμους στόχους επένδυσης, μετά τον τουρισμό, την ενέργεια και τον κλάδο τροφίμων.
Κομβικό σημείο για τον κλάδο υπηρεσιών υγείας, αποτελεί η αναδιοργάνωση και οικονομική στήριξη του ΕΟΠΥΥ ώστε να λειτουργεί αποδοτικά και σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα προς το όφελος των ασθενών.
Σε κάθε περίπτωση, κρίνεται αναγκαίος ο καθορισμός του θεσμικού πλαισίου υλοποίησης ή μη της νέας σύμβασης συνεργασίας μεταξύ του ΕΟΠΥΥ και των ιδιωτικών κλινικών, με ταυτόχρονη παροχή δεσμευτικού χρονοδιαγράμματος αποπληρωμών των συσσωρευμένων οφειλόμενων ποσών προς τους ιδιώτες παρόχους υγείας, σημειώνεται στις λογιστικές καταστάσεις εισηγμένης.
Σε επίπεδο εξαμήνου τo ΙΑΣΩ είχε στο εξάμηνο καθαρή θέση 105,2 εκατ. ευρώ, συνολικές υποχρεώσεις 230,1 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τραπεζικές περίπου 157 εκατ. ευρώ, ταμειακά διαθέσιμα 9,1 εκατ. ευρώ, απαιτήσεις 69 εκατ. ευρώ, πωλήσεις 61,4 εκατ. ευρώ από 59 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 6,5 εκατ. ευρώ από 2,2 εκατ. ευρώ.
Κατάφερε την μικρή αύξηση των πωλήσεων να τη μετατρέψει σε μεγάλη αύξηση των μικτών κερδών, των EBITDA και τέλος των καθαρών κερδών.
Υστέρησε πάντως σε ταμειακές ροές με αποτέλεσμα να μειωθούν τα ταμειακά διαθέσιμα.
Ωστόσο, η εισηγμένη ανακοίνωσε πως βρίσκεται σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με τη CVC (πρόσφατα εξαγόρασε το Μetropolitan) για την πώληση του ΙΑΣΩ General και υπάρχει καταρχήν συμφωνία.
Τo ΙΑΣΩ General έχει την μεγαλύτερη αξία κτήσης, ύψους 98 εκατ. ευρώ από το σύνολο των 118 εκατ. ευρώ που είναι η συνολική αξία κτήση των θυγατρικών.
Έχουν γίνει απομειώσεις 42 εκατ. ευρώ και η καθαρή αξία είναι 56 εκατ. ευρώ.
Επομένως το ποσό που θα γίνει τελικά η πώληση θα αλλάξει άρδην τα δεδομένα.
Στο ταμπλό αποτιμάται περίπου στα 75 εκατ. ευρώ.
Το Ιατρικό Αθηνών έχει καθαρή θέση 65,7 εκατ. ευρώ, συνολικές υποχρεώσεις 308,5 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τραπεζικές 144,2 εκατ. ευρώ, απαιτήσεις 92,6 εκατ. ευρώ, ταμειακά διαθέσιμα 4,2 εκατ. ευρώ, πωλήσεις 85,3 εκατ. ευρώ από 82,5 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 5,1 εκατ. ευρώ από 1,1 εκατ. ευρώ.
Όπως στο ΙΑΣΩ έτσι και στο Ιατρικό αλλά και παρακάτω στο ΥΓΕΙΑ οι ταμειακές ροές δεν ήταν καλές με αποτέλεσμα να μειωθούν τα ταμειακά διαθέσιμα.
Στο ταμπλό αποτιμάται στα 122,3 εκατ. ευρώ με συνεχείς αγορές από τον βασικό μέτοχο.
Το ΥΓΕΙΑ είχε καθαρή θέση 126 εκατ. ευρώ, συνολικές υποχρεώσεις 296,4 εκατ. ευρώ, απαιτήσεις 70,4 εκατ. ευρώ, ταμειακά διαθέσιμα 5,5 εκατ. ευρώ, πωλήσεις 119 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 6,4 εκατ. ευρώ (με ωφέλεια από φόρους 1 εκατ. ευρώ).
Η αποτίμηση στο ταμπλό είναι στα 108 εκατ. ευρώ.
Ο κλάδος έχει σημαντική έκθεση σε ξένα κεφάλαια, υψηλό δανεισμό, ο οποίος έχει γίνει στις περισσότερες βραχυπρόθεσμος και υψηλές απαιτήσεις.
Οι πρόσφατες προσπάθειες περιστολής δαπανών αλλά και η μικρή βελτίωση του οικονομικού κλίματος, έδειξαν πως αυτά που είδαμε στα αποτελέσματα του 2016 συνεχίζονται και το 2017 και αν συνεχιστεί η καλή πορεία τότε οι αποτιμήσεις θα γίνουν ελκυστικές.
Εξαίρεση αποτελεί η Euromedica, η οποία έχει τεράστια αρνητική καθαρή θέση (-246,6 εκατ. ευρώ) και η οποία αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον κλάδο μόλις αποφασίσουν οι τράπεζες να ρευστοποιήσουν περιουσιακά στοιχεία.
Το ΙΑΣΩ είναι ξεκάθαρα πιο φθηνό με βάση την κερδοφορία αλλά και την καθαρή θέση, το ΥΓΕΙΑ επίσης έχει καλή κερδοφορία συγκριτικά με την αποτίμηση, η οποία είναι επίσης χαμηλότερη της καθαρής θέσης, ενώ το Ιατρικό φαίνεται πιο υπερτιμημένο συγκριτικά.
Όμως η επιστροφή στην κερδοφορία ήδη από το 2016 αλλάζει τα δεδομένα στον κλάδο, και αν διατηρηθεί και στο δεύτερο εξάμηνο τότε ίσως να έχουμε μερικές ακόμη περιπτώσεις φθηνών εισηγμένων.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης