Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Αρνητική καθαρή θέση συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ έχουν 27 εισηγμένες – Ζημιές στο εξάμηνο 70 εκατ. ευρώ

tags :
Αρνητική καθαρή θέση συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ έχουν 27 εισηγμένες – Ζημιές στο εξάμηνο 70 εκατ. ευρώ
Λόγω αναδιάρθρωσης δανείων κάποιες εμφάνισαν έκτακτα κέρδη, διαφορετικά η συνολική ζημιά μετά από φόρους θα ήταν μεγαλύτερη
Εξακολουθούν να καταγράφουν ζημιές οι εισηγμένες με αρνητική καθαρή θέση, ενώ δεν παρατηρείται ούτε βελτίωση στο συνολικό ύψος της καθαρής θέσης των συγκεκριμένων εταιρειών.
Παρά τις συμφωνίες που έγιναν από συγκεκριμένες εισηγμένες με τις τράπεζες και οι οποίες βελτίωσαν τα νούμερα, η συνολική αρνητική καθαρή θέση 27 εισηγμένων ξεπερνά οριακά το 1 δισ. ευρώ.
Οι συνολικές ζημιές που εμφάνισαν το εξάμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξε και επεξεργάστηκε το τμήμα ανάλυσης της Beta ΑΧΕΠΕΥ, αγγίζει τα 70 εκατ. ευρώ.
Πολλές από τις 27 εισηγμένες, λειτουργούν εδώ και αρκετά χρόνια με έλλειψη κεφαλαίων χωρίς να παίρνουν τα απαιτούμενα μέτρα και αρκούνται σε διατυπώσεις όπως «εργαζόμαστε για τη βελτίωση των αποτελεσμάτων», ή «έχουμε λάβει σειρά πρωτοβουλιών τα αποτελέσματα των οποίων αναμένεται να φανούν αργότερα», κτλ κτλ.
Οι συνολικές ζημιές θα ήταν υψηλότερες αν δεν υπήρχαν έκτακτα κέρδη από τη ρύθμιση των δανείων σε εισηγμένες όπως ΑΝΕΚ, Lavipharm και Νίκας, ενώ και τα κέρδη της ΕΛΓΕΚΑ οφείλονται σε διακοπείσες δραστηριότητες.
Σημειώνεται πως η Πήγασος δεν έχει δημοσιεύσει αποτελέσματα και η οποία είχε αρνητική καθαρή θέση μεγαλύτερη των 170 εκατ. ευρώ.
Πρώτη στον πίνακα με την υψηλότερη έλλειψη κεφαλαίων ύψους 246 εκατ. ευρώ είναι η Euromedica και ακολουθεί η Frigoglass με 210 εκατ. ευρώ και ζημιές στο εξάμηνο 37 εκατ. ευρώ περίπου.
Η Frigoglass βρίσκεται σε διαδικασία αύξησης κεφαλαίου και αναδιάρθρωσης δανεισμού με κούρεμα και επομένως στα επόμενα τρίμηνα θα φανεί η θετική επίπτωση στις λογιστικές της καταστάσεις.
Η Forthnet λόγω αδυναμίας δημιουργίας κερδών διευρύνει την αρνητική της καθαρή θέση χρόνο με το χρόνο.
Στο εξάμηνο ήταν στα -190,6 εκατ. ευρώ, ενώ οι ζημιές έφτασαν τα 18,4 εκατ. ευρώ.
Στα 80 εκατ. ευρώ η αρνητική καθαρή θέση της Σφακιανάκης με ζημιές σχεδόν 4 εκατ. ευρώ.
Η Βιοτέρ έχει έλλειψη κεφαλαίων 57 εκατ. ευρώ, η Pasal 43 εκατ. ευρώ, η Sanyo 23,7 εκατ. ευρώ, η ΣΙΔΜΑ 18,5 εκατ. ευρώ, η Lavipharm 18,4 εκατ. ευρώ αλλά σημαντικά βελτιωμένη, η ΓΕΔ στα 17 εκατ. ευρώ η ΥΑΛΚΟ στα -16 εκατ. ευρώ και ακολουθούν Marac, Dionic, και Aκρίτας.
Τα απογοητευτικά αποτελέσματα της Σελόντα δημιούργησαν αρνητική καθαρή θέση ύψους 7,4 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο, η Νηρεύς ανακοίνωσε ισχυρό τρίτο τρίμηνο και δεν αποκλείεται επειδή το συγκεκριμένο τρίμηνο είναι το καλύτερο του κλάδου, να δούμε βελτίωση και στη Σελόντα, ώστε να αντιστραφεί η αρνητική καθαρή θέση.
Η Νίκας λόγω αναδιάρθρωσης και αύξησης έχει μόλις -7 εκατ. ευρώ καθαρή θέση και ίσως βελτιωθεί περαιτέρω στο επόμενο διάστημα.
Eurobrokers, Λιβάνης και Μπουτάρης έχουν έλλειψη κεφαλαίων άνω των 5 εκατ. ευρώ η κάθε μία, ενώ μικρότερη τέλος είναι η έλλειψη για ΚΡΕΚΑ, Βαράγκη, Τζιρακιάν, και Χατζηκρανιώτη.



Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης