Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Με αρνητικό καθαρό δανεισμό 24 εισηγμένες - Άλλες 8 με ελάχιστο - Δημιούργησαν 200 εκατ. ευρώ κέρδη

tags :
Με αρνητικό καθαρό δανεισμό 24 εισηγμένες - Άλλες 8 με ελάχιστο - Δημιούργησαν 200 εκατ. ευρώ κέρδη
Σε περιόδους υψηλών επιτοκίων και αδυναμίας δανεισμού, οι εισηγμένες αυτές βγαίνουν αλώβητες – Ζητούμενο η καλύτερη διαχείριση των κεφαλαίων
Από μακριά γνέφουν στις τράπεζες συνολικά 24 εισηγμένες στο ελληνικό χρηματιστήριο ενώ υπάρχουν και 8 ακόμη εταιρείες με ελάχιστο τραπεζικό δανεισμό μετά την αφαίρεση των ταμειακών διαθεσίμων.
Η μηδενική εξάρτηση από τις τράπεζες τις κάνουν να ξεχωρίζουν κάθε εξάμηνο, ενώ αρκετές από αυτές τις εταιρείες έχουν καλές προοπτικές και φυσικά καλή κερδοφορία.
Μάλιστα αν συνυπολογιστούν και οι επενδύσεις που είναι άμεσα ρευστοποιήσιμες το συνολικό ποσό ξεπερνά τα 1,2 δισ. ευρώ.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Καρέλιας που έχει 150 εκατ. ευρώ ταμειακά διαθέσιμα, μηδενικό δανεισμό και άλλα 210 εκατ. ευρώ σε αμοιβαία κεφάλια εξωτερικού, money market certificates και τραπεζικά και εταιρικά ομόλογα.
Επίσης της Profile και του ΟΛΘ η ρευστότητα βελτιώνεται αισθητά αν προσμετρηθούν και τα δικά της επενδυμένα κεφάλαια.
Σίγουρα οι περισσότερες εταιρείες του πίνακα, τα στοιχεία του οποίου έχει συγκεντρώσει το τμήμα ανάλυσης της Beta ΑΧΕΠΕΥ, δεν περνούν απαρατήρητα, ειδικά σε περιόδους, υψηλών τραπεζικών επιτοκίων και περιορισμένης δυνατότητας χορήγησης δανείων από τις τράπεζες.
Ερώτημα βέβαια είναι τι απόδοση έχουν πλέον τα ταμειακά διαθέσιμα και τι θα μπορούσε εναλλακτικά να κάνει η κάθε εισηγμένη.
Η Aegean Airlines με αρνητικό καθαρό δανεισμό 309 εκατ. ευρώ έχει την καλύτερη θέση στον πίνακα και φυσικά η σύγκριση με την αποτίμηση δείχνει πως το ρευστό είναι άνω του 50% της αποτίμησης.
Η εταιρεία πάντως προγραμματίζει επέκταση σε νέους προορισμούς και προσθήκη σημαντικού αριθμού αεροσκαφών στο μέλλον.
Η ΕΥΔΑΠ επίσης διαθέτει αρνητικό κατά 264 εκατ. ευρώ δανεισμό και η Jumbo έχει 206 εκατ. ευρώ.
Η Καρέλιας αν προστεθούν και οι επενδύσεις είναι στο 45% περίπου της αποτίμησης τα ταμειακά διαθέσιμα.
Στα 71 εκατ. ευρώ τα αντίστοιχα της ΕΥΑΘ.
Με εξαίρεση την Aegean όλες οι παραπάνω ήταν κερδοφόρες στο εξάμηνο, ενώ σημειώνεται πως τα κέρδη της Jumbo είναι ετήσια και της Aegean το δυνατό τρίμηνο είναι το τρίτο, άρα θα αλλάξει το πρόσημο.
Ο αρνητικός καθαρός δανεισμός της Alpha Αστικά Ακίνητα δεν απέχει πολύ από την αποτίμηση άρα ο επενδυτής έχει σχεδόν τσάμπα τα ακίνητα, αλλά δεν υπάρχουν πολλές μετοχές ελεύθερες.
Στον ΟΛΘ αν προστεθούν οι βραχυπρόθεσμες επενδύσεις οι νέοι μέτοχοι θα το σκεφτούν αρκετά να μην προχωρήσουν άμεσα σε επιστροφή κεφαλαίου έως και 10 ευρώ ανά μετοχή χωρίς να κτυπήσουν τραπεζική πόρτα.
Πλαστικά Κρήτης, Info Quest και Πλαίσιο διαθέτουν επίσης καλή ρευστότητα, ενώ από τις μικρές του ΧΑ ξεχωρίζουν η ΓΕΚΕ, η Κανάνης, η AS Company, η Nexans, η ΕΛΒΕ και η Profile.
Από τις εταιρείες με μικρό δανεισμό ξεχωρίζει η Mermeren η οποία εξαγοράστηκε πρόσφατα και επέστρεψε λίγο πριν την εξαγορά σημαντικά κεφάλαια στους μετόχους.
 Η Centic έχει επίσης ελάχιστο καθαρό δανεισμό και μετά την πώληση του διαδικτυακού στοιχήματος θα γεμίσει με κεφάλαια και θα αναζητήσει νέους επενδυτικούς ορίζοντες.
Βογιατζόγλου και Κλωστήρια Ναυπάκτου τραβούν επίσης βλέμματα λόγω και βελτίωσης αποτελεσμάτων.
Τέλος η Newsphone θα μπορούσε να αλλάξει άρδην την εικόνα της αν κερδίσει τη δίκη με το ελληνικό δημόσιο.



Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης