Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Εβδομάδα – φωτιά για ΔΕΗ και αγορά φυσικού αερίου – Ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις Σταθάκη – Θεσμών

tags :
Εβδομάδα – φωτιά για ΔΕΗ και αγορά φυσικού αερίου – Ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις Σταθάκη – Θεσμών
Ο υπουργός ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπος με πιέσεις για συμπερίληψη στη λίστα των μονάδων που θα πουληθούν τόσο του σταθμού του Αγίου Δημητρίου όσο και της υπό κατασκευή μονάδας Πτολεμαΐδα 5
Αύριο Τρίτη 24 Οκτωβρίου πρόκειται να πραγματοποιηθεί το πρώτο ραντεβού του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη με τους επικεφαλής των θεσμών που καταφτάνουν σήμερα στην Αθήνα, με την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ να βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας καθώς οι μέχρι σήμερα διαπραγματεύσεις με την DG Comp έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο.
Ανεξαρτήτως της έκβασης των διαπραγματεύσεων για τη λίστα των μονάδων που θα δοθούν προς πώληση, πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι το market test, που τον περασμένο Μάιο είχε οριστεί για τον Σεπτέμβριο και εν συνεχεία αναβλήθηκε για τον Οκτώβριο, θα ετεροχρονιστεί για μια ακόμη φορά αφού πλέον δεν επαρκεί ο χρόνος για τη διενέργειά του έως το τέλος Οκτωβρίου, όπως μέχρι πρόσφατα επέμενε ο κ. Σταθάκης.    
Το μόνο βέβαιο μέχρι στιγμής σε ότι αφορά τη λίστα των προς πώληση μονάδων είναι ότι και οι δυο πλευρές συμφωνούν να συμπεριληφθούν σε αυτή, η μονάδα Μελίτη I καθώς και η άδεια για την Μελίτη ΙΙ.
Από εκεί και ξεκινούν τα δύσκολα, καθώς η DG Comp αρνείται να συνυπολογίσει τις δυο μονάδες του Αμυνταίου που περιλαμβάνει η ελληνική πρόταση και ζητεί να αντικατασταθούν από τις δυο μονάδες της Μεγαλόπολης.
Έτσι το έργο του κ. Σταθάκη, που θα αναλάβει προσωπικά την τελική διαπραγμάτευση με τους επικεφαλής της Τρόικας, καθίσταται ακόμη πιο δύσκολο, αφού στην προσπάθειά του να αποφύγει την ένταξη των μονάδων της Μεγαλόπολης στη λίστα, ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπος με πιέσεις για τον σταθμό του Αγίου Δημητρίου και την υπό κατασκευή μονάδα Πτολεμαΐδα 5 που θεωρούνται τα «φιλέτα» της ΔΕΗ.

Προς συμφωνία για τις ΥΚΩ

Ένα ακόμη σημαντικό θέμα που πάντως φαίνεται να έχει «κλείσει», αφορά στην ανάκτηση από τη ΔΕΗ των ΥΚΩ της περιόδου 2012 – 2016, αλλά και την αναθεώρηση του τρόπου υπολογισμού των ΥΚΩ για τα επόμενα χρόνια.
Σε ότι αφορά τις παλαιές ΥΚΩ, η ΡΑΕ τις έχει υπολογίζει σε 360 εκατ. ευρώ (έναντι των 735 εκατ. ευρώ που ζητά η ΔΕΗ) που θα πρέπει να εισπραχθούν έως το τέλος του 2022 μέσω των λογαριασμών του ρεύματος.
Με δεδομένο λοιπόν ότι ο κ. Σταθάκης επιμένει πως δεν θα γίνει καμία αύξηση για τους τελικούς καταναλωτές, θα πρέπει να υιοθετηθεί η πρόταση της ΡΑΕ για ανάληψη μέρους του κόστους των ΥΚΩ (μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής των νησιών) από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Η πρόταση αυτή είχε αρχικώς αποκλειστεί κατηγορηματικά από τον υπουργό Περιβάλλοντος - Ενέργειας.
Ωστόσο, φαίνεται ότι πλέον επικρατούν δεύτερες σκέψεις και δεν αποκλείεται να αποτελέσει ένα από τα μέτρα που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τον επόμενο μήνα για το «κοινωνικό μέρισμα».
Όπως και να έχει πάντως το ζήτημα των ΥΚΩ πρέπει να περάσει από την έγκριση της Τρόικας, όπως και η αποτελεσματικότητα των δημοπρασιών ΝΟΜΕ για τη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στη λιανική αγορά ρεύματος.
Η τελευταία δημοπρασία του έτους είναι προγραμματισμένη για την Τετάρτη 25/10 και όπως έγραψε το World Energy News έχουν εκφραστεί επιφυλάξεις από τους θεσμούς σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων για τους νέους όρους που έχει υιοθετήσει η ΡΑΕ με στόχο να περιορίσει τις εξαγωγές.

Αλλαγές στην αγορά φυσικού αερίου

Εξάλλου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους επικεφαλής της Τρόικας θα βρεθεί και η υπόθεση της αγοράς φυσικού αερίου δηλαδή ο ρόλος της ΔΕΠΑ στη λιανική αγορά, καθώς και η ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ.
Το ΚΥΣΟΙΠ αναμένεται το επόμενο διάστημα να υιοθετήσει το οδικό χάρτη (2017 - 2022) απελευθέρωσης της αγοράς φυσικού αερίου, ενώ η πρόταση με την οποία η κυβέρνηση προσέρχεται στις διαπραγματεύσεις σε ότι αφορά το μέλλον της ΔΕΠΑ, είναι η παραμονή της εταιρίας σε μία από τις δύο ΕΠΑ και η μείωση του ποσοστού της στην άλλη.
Οι επικεφαλής των αντιπροσωπειών των θεσμών θα παραμείνουν όλη την εβδομάδα στην Αθήνα και στη συνέχεια θα αποχωρήσουν για να επανέλθουν στο τέλος Νοεμβρίου, με στόχο να κλείσει η αξιολόγηση έως τα Χριστούγεννα.

πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης