Επιχειρήσεις

Οι 20 εταιρείες που έχουν το χαμηλότερο p/bv αλλά και καλή απόδοση ιδίων κεφαλαίων στο α' 6μηνο 2017

tags :
Οι 20 εταιρείες που έχουν το χαμηλότερο p/bv αλλά και καλή απόδοση ιδίων κεφαλαίων στο α' 6μηνο 2017
Κερδοφόρες εταιρείες με καλή πορεία και στις προηγούμενες χρήσεις, οι οποίες διαπραγματεύονται με έκπτωση σε σύγκριση με την καθαρή θέση
Το γεγονός ότι υπάρχουν δεκάδες φθηνές εταιρείες στο ΧΑ, αναδεικνύουν για μία ακόμη φορά τα αποτελέσματα εξαμήνου 2017.
Μετοχές που στην πλειονότητά τους δεν συγκαταλέγονται μεταξύ των δημοφιλών μετοχών του ΧΑ ή των εταιρειών της υψηλής κεφαλαιοποίησης, αλλά όπως φαίνεται από τις λογιστικές καταστάσεις έχουν αξία και μάλιστα σημαντική.
Το ότι διαπραγματεύονται κάτω από την καθαρή θέση σύμφωνα με τα αποτελέσματα εξαμήνου, από μόνο του μπορεί να μην δείχνει πολλά, ή απλά να δείχνει πως κάποια εταιρεία ενδεχομένως να είναι φθηνή στο ΧΑ.
Από την άλλη όμως αν από το σύνολο των μετοχών που διαπραγματεύονται κάτω από την καθαρή θέση, αφαιρέσουμε όσες έβγαλαν ζημιές στο εξάμηνο, αμέσως έχουμε μία καλύτερη εικόνα.
Αν μάλιστα αφαιρέσουμε και αυτές που είχαν απόδοση ιδίων κεφαλαίων κάτω από 3%, περιορίζουμε τον αριθμό σε 20 που σίγουρα έως ένα βαθμό αδικούνται, αν όχι όλες, αρκετές από αυτές.
Και μπορεί η απόδοση των ιδίων κεφαλαίων να έχει καλύτερα αποτελέσματα όταν εξετάζεται για 12μηνη περίοδο, ωστόσο και στο εξάμηνο δείχνει αρκετά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξε η Beta ΑΧΕΠΕΥ, και επεξεργάστηκε το Bankingnews.gr, η Ξυλεμπορία έχει από τις μετοχές που ξεχωρίσαμε το χαμηλότερο P/BV.
Παράλληλα στο εξάμηνο η απόδοση των ιδίων κεφαλαίων (ROΕ) είναι της τάξης του 3,06%.
H J&P Άβαξ ακολουθεί με p/bv 0,37% και απόδοση 3,08%, αλλά πρέπει να σημειωθεί η μεγάλη μόχλευση του ομίλου.
Η Αφοί Κορδέλλου παρουσίασε καλά κέρδη σε σύγκριση με την αποτίμηση στο ΧΑ και η απόδοση ανέρχεται στο 3,71% με την αποτίμηση να είναι στο 41% της καθαρής θέσης.  
Η Ελτράκ έχει συνολικά καλά μεγέθη και αποτιμάται στο 49% της καθαρής θέσης με την απόδοση των ιδίων κεφαλαίων να είναι στο 3,17%.
Η Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου, έκανε το come back και τα κέρδη εξαμήνου δίνουν καλή απόδοση, ενώ εξακολουθεί να διαπραγματεύεται κάτω από την καθαρή θέση.
Η Folli Follie με μόνο αρνητικό τις ελεύθερες ταμειακές ροές, είναι εξαιρετικά φθηνή και ακολουθεί η Elinoil με P/BV 0,67.
Από τις μετοχές που επίσης ξεχωρίζουν λόγω κερδών και αποτίμησης στο ταμπλό, φυσικά και είναι η Καράτζη, η Έλτον, η Βογιατζόγλου, το ΙΑΣΩ και το ΥΓΕΙΑ.
Ο κλάδος υγείας δείχνει να ανακάμπτει δυναμικά, και αν η εικόνα του εξαμήνου συνεχιστεί στο έτος τότε ίσως οι σημερινές αποτιμήσεις να είναι χαμηλές.
Επιπλέον Μοτοδυναμική και Πλαστικά Θράκης ξεχωρίζουν, με την τελευταία να έχει κάνει ράλι μεγάλο τους προηγούμενους μήνες και το τελευταίο διάστημα να διορθώνει όπως και οι περισσότερες μετοχές του ΧΑ.
Τελευταίες στον πίνακα βρίσκονται οι μετοχές της Μυτιληναίος και ΓΕΚΤΕΡΝΑ που ανήκουν στην υψηλή κεφαλαιοποίηση και η Ευρωπαϊκή Πίστη που στις τελευταίες χρήσεις εκπλήσσει θετικά την επενδυτική κοινότητα.



Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης