Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

O φόρος 10% της συνδρομητικής τηλεόρασης εμπόδιο για νέους πελάτες

tags :
O φόρος 10% της συνδρομητικής τηλεόρασης εμπόδιο για νέους πελάτες
Ο φόρος επιβλήθηκε την 1η Ιουλίου 2016 ανατρέποντας τα σχέδια των εταιρειών του ΟΤΕ και της NOVA
Με «δώρο» στα ελεύθερα κανάλια και κυρίως στην κρατική τηλεόραση ΕΡΤμπορεί να εξηγηθεί ο νέος φόρος10% που επιβλήθηκε στην συνδρομητική τηλεόραση.
Η φορομπηχτική πολιτική επί της ουσίας πάτησε το «φρένο» της ανάπτυξης καθώς παρέμεινε καθηλωμένη η πελατειακή βάση.
«Μείνετε» στην ΕΡΤ άντε και στα ιδιωτικά ελεύθερα κανάλια ήταν το ουσιώδες μήνυμα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ προς του πολίτες και κυρίως της επαρχίας που θα αναζητούσαν ένα πιο πλούσιο πρόγραμμα μέσα από τη συνδρομητική τηλεόραση και ένα ποιο ισχυρό – καθαρό τηλεοπτικό σήμα.
Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ζήτησε 2 ευρώ ως φόρο από τους «πλούσιους» χρήστες της συνδρομητικής τηλεόρασης με αποτέλεσμα  οι μηνιαίοι λογαριασμοί να ξεπεράσουν τα 20 ευρώ το μήνα.
Το κόστος των 2 ευρώ δεν προβλημάτισε τους χρήστες ενώ απέτρεψε την είσοδο νέων αφού κάποιοι δεν επιθυμούσαν να δώσουν ως φόρο τα 2 ευρώ στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Πάντως στο τετράμηνο χρήστης δίνει σε φόρους το 40% του συνολικού κόστους που φθάνει τα 80 ευρώ.
Τα έσοδα είναι πενιχρά για τα κρατικά ταμεία αλλά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ…εθισμένο στην επιβολή φόρων αναζητεί προϊόντα και υπηρεσίες που ξέφυγαν από τη φορολογική καταιγίδα.

Ο φόρος στην συνδρομητική  τηλεόραση

Ο φόρος επιβλήθηκε την 1η Ιουλίου 2016 ανατρέποντας τα σχέδια των εταιρειών του ΟΤΕ και της NOVA.
H COSMOTE TV παρουσίασε 446,5 χιλιάδες συνδρομητές το 2015. Οι συνδρομητές αυξήθηκαν σε 502,7χιλιάδες στα τέλη του 2016.
Στο πρώτο τρίμηνο του 2017 αυξήθηκαν κατά 2.100 χιλιάδες φθάνοντας στις 504,8 χιλιάδες για να μειωθούν σε 503,8 χιλιάδες συνδρομητές το πρώτο εξάμηνο του 2017.
Από την πλευρά της η nova εμφάνισε 494,6 χιλιάδες συνδρομητές το 2015 για να  υποχωρήσουν σε 439,4 χιλιάδεςτο2016 και στο πρώτο εξάμηνο του 2017 διαμορφώθηκαν σε 423 χιλιάδες συνδρομητές.
Η πλατφόρμα της Vodafone αριθμεί περίπου70.000 χρήστες. Οι διοικήσεις των εταιρειών είχαν βάλει ψηλά τον πήχη για τη συνδρομητική τηλεόραση ανεβάζοντας τον αριθμό των συνδρομητών πάνω από το 1 εκατομμύριο.
Η διείσδυση της συνδρομητικής τηλεόρασης είναι στο 24% το οποίο παρέμεινε αμετάβλητο εξαιτίας της φορολογικής πολιτικής όταν στην Ιταλία είναι στο 25,8% στην Ισπανία περίπου στο 30% ενώ η Πορτογαλία εμφανίζει ποσοστό 80%.
Πάντως στελέχη της συνδρομητικής τηλεόρασης θεωρούν ότι ο νέος φόρος «φρέναρε» την ανοδική τάση η οποία όμως δεν μπορεί να ανακοπεί καθώς εκτιμούν ότι η συνδρομητική τηλεόραση τα επόμενα χρόνια θα καθορίσει ποιοι θα μείνουν και ποιοι θα αποχωρήσουν από την αγορά των τηλεπικοινωνιών.
Να σημειωθεί ότι και η WIND έχει κάνειτα σχέδια της για τη συνδρομητική τηλεόραση η οποία θα κάνει την εμφάνισή της μέχρι τα τέλη του έτους.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr  
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης