Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Στις 22 Δεκεμβρίου 2017 οι δεσμευτικές οικονομικές προσφορές από τους δύο διεκδικητές του ΔΕΣΦΑ

tags :
Στις 22 Δεκεμβρίου 2017 οι δεσμευτικές οικονομικές προσφορές από τους δύο διεκδικητές του ΔΕΣΦΑ
Σε κάθε περίπτωση την έκβαση του διαγωνισμού θα κρίνει το τίμημα, το οποίο ενδεχομένως θα κινηθεί πάνω από το όριο των 400 εκατ. ευρώ της προηγούμενης αντίστοιχης – αλλά χωρίς αποτέλεσμα – διαδικασίας
Με ικανοποιητικούς ρυθμούς προχωρούν έως τώρα οι διαδικασίες του διαγωνισμού για την πώληση του 66% του μετοχικού κεφαλαίου του ΔΕΣΦΑ.
Έτσι έχει αποφασιστεί ήδη ότι οι υποψήφιοι επενδυτές θα υποβάλλουν τις δεσμευτικές προσφορές τους τις παραμονές των Χριστουγέννων και συγκεκριμένα στις 22 Δεκεμβρίου 2017.
Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα Τρίτη 24 Οκτωβρίου συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο του ΔΕΣΦΑ προκειμένου να εγκρίνει το νέο business plan του Διαχειριστή, ενώ την Πέμπτη έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ, υπό τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο Ριχάρδο Λαμπίρη, προκειμένου να εξεταστεί το κείμενο της συμφωνίας μετόχων (share holders agreement) για την εξαγορά του ΔΕΣΦΑ.
Εν τω μεταξύ ήδη από τις 11 Οκτωβρίου έχουν υπογραφεί από τους υποψήφιους επενδυτές τα συμφωνητικά εμπιστευτικότητας και τους έχει δοθεί δυνατότητα πρόσβασης τους στα οικονομικά, τεχνικά και νομικά στοιχεία του ΔΕΣΦΑ προκειμένου τα ελέγξουν και να διαμορφώσουν τις δεσμευτικές προσφορές τους.
Υπενθυμίζεται ότι σε αυτή τη φάση του διαγωνισμού συμμετέχουν δύο σχήματα και συγκεκριμένα η κοινοπραξία των τεσσάρων Ευρωπαίων Διαχειριστών, στην οποία μετέχουν η ιταλική Snam με 50% και το υπόλοιπο 50% να μοιράζονται η βελγική Fluxys , η ισπανική Enagas και η ολλανδική Gasunie με μερίδιο 16,66% η κάθε μία, καθώς και η ισπανική εταιρία Regasificadora Del Noroeste (Reganosa).

Αποδοχή των αλλαγών στα τιμολόγια

Πρέπει να σημειωθεί ότι όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες, οι υποψήφιοι δεν έχουν διατυπώσει ενστάσεις για τις αλλαγές στα τιμολόγια χρήσης του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Φυσικού Αερίου που προωθεί η ΡΑΕ και ως εκ τούτου η διαδικασία προχωρεί κανονικά.
Βασικό κριτήριο για την εξέλιξη του διαγωνισμού θα είναι το τίμημα που θα καταθέσουν οι υποψήφιοι επενδυτές, καθώς ο πήχης έχει ανέβει ψηλά μετά τα 400 εκατ. ευρώ που είχε προσφέρει η Socar  στον προηγούμενο διαγωνισμό.
Μάλιστα τα ΕΛΠΕ, στα οποία ανήκει το υπό πώληση 35% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ, έχουν διαμηνύσει ότι από το τίμημα θα κριθούν τα πάντα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι κάτω από τα 400 εκατ. ευρώ μπορεί να μην δεχθούν να πουλήσουν το μερίδιό τους.

πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης