Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Πως θα διασωθεί η «Σφακιανάκης» - Η αύξηση κεφαλαίου των 10 εκατ. και ο κρίσιμος Νοέμβριος του 2017

Πως θα διασωθεί η «Σφακιανάκης» - Η αύξηση κεφαλαίου των 10 εκατ. και ο κρίσιμος Νοέμβριος του 2017
Η αναδιάρθρωση που προγραμματίζεται προβλέπει μεταξύ άλλων την παράταση της λήξης των δανείων έως 8 έτη
Δεκαπέντε ημέρες προθεσμία έχει η «Σφακιανάκης» σύμφωνα με τις δεσμεύσεις στην τελευταία οικονομική κατάσταση προκειμένου να ξεκινήσει τη διαδικασία αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, η οποία θα είναι της τάξεως των 10 εκατ. ευρώ, όπως έχουν ζητήσει οι τράπεζες.
Η αλλαγή ιδιοκτησίας με την αποχώρηση της μειοψηφίας ανοίγει το δρόμο για την αύξηση κεφαλαίου και την υλοποίηση του ιδιωτικού συμφωνητικού που υπέγραψαν οι νυν μεγαλομέτοχοι της εταιρίας, στις 22 Σεπτεμβρίου 2017.
Η διοίκηση της εταιρίας που έχει και το μετοχικό έλεγχο, θα πρέπει να κινήσει τις διαδικασίες που προβλέπονται για την αύξηση κεφαλαίου, ενώ την ίδια στιγμή επιβεβαιώνει τη βελτίωση της πορείας της εταιρίας ώστε η αναδιάρθρωση των δανείων να καταστεί αποτελεσματική. Σημειώνεται ότι στις 29 Σεπτεμβρίου 2017, υπεγράφησαν μεταξύ της Εταιρείας και των τραπεζών συμβάσεις τροποποίησης του προγράμματος αποπληρωμής για το σύνολο των ομολογιακών και άλλων δανειακών υποχρεώσεων του Ομίλου για την 31 Δεκεμβρίου 2017, οι οποίες για τον Όμιλο και την Εταιρεία ανέρχονταν σε 292 εκατ. ευρώ περίπου και 282 εκατ. ευρώ περίπου, αντίστοιχα.
Η συμφωνία αυτή έγινε προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, που αποτελεί προϋπόθεση αναδιάρθρωσης ή για την ακρίβεια επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων που έχουν λήξει.
Η Εταιρεία κατά την 30 Ιουνίου 2017, παρουσιάζει στις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις της, ανεξόφλητα υπόλοιπα δανείων ύψους 302 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων ποσό 255 εκατ. ευρώ αφορά Ομολογιακά Δάνεια τα οποία ήταν πληρωτέα την 31 Αυγούστου 2017.
Επίσης κατά την 30 Ιουνίου 2017, το Σύνολο Ιδίων Κεφαλαίων της Εταιρείας και του Ομίλου είχε καταστεί αρνητικό, ενώ με την αναδιάρθρωση δανείων και την αύξηση κεφαλαίου, θα καταστεί θετικό ή θα μπορεί να καταστεί θετικό σε σύντομο χρονικό διάστημα από τις επιδόσεις της εταιρίας.
Η αναδιάρθρωση που προγραμματίζεται προβλέπει μεταξύ άλλων την παράταση της λήξης των δανείων έως 8 έτη με ταυτόχρονη τροποποίηση του προγράμματος αποπληρωμής του ανεξόφλητου σήμερα κεφαλαίου ομολογιών ποσού 292 εκατ. ευρώ περίπου.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης