Τελευταία Νέα
Επιχειρηματικά

Τι ειπώθηκε στο συνέδριο των FT στην Αθήνα

Τι ειπώθηκε στο συνέδριο των FT στην Αθήνα
Την Πέμπτη 20 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία στην Αθήνα που διοργάνωσαν οι Financial Times Global Events με την Boussias Communications με τίτλο «The Future of Banking in Greece», παρουσία άνω των 300 στελεχών της ελληνικής χρηματοπιστωτικής αγοράς.
Ενότητα 1: Macroeconomic Outlook For Greece

«Η Ελλάδα δεν χρειάζεται σωτήρες»

Στη διόρθωση του ελλείμματος αξιοπιστίας της ελληνικής οικονομίας και στη στρατηγική της νέας κυβέρνησης για μείωση του δημόσιου χρέους και χάραξη στρατηγικής ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας αναφέρθηκε ο Υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου. «Η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των διεθνών αγορών είναι μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση». Ο ίδιος τόνισε ότι «αν δεν καταφέρουμε να διορθώσουμε το έλλειμμα αξιοπιστίας της χώρας, οποιαδήποτε αλλαγή θα γίνει σε σαθρό έδαφος». Για την ανάκτηση του κύρους της χώρας στις διεθνείς αγοράς, ο Γ.Παπακωνσταντίνου εξήγγειλε σειρά μέτρων, τα οποία αφορούν στην ανεξαρτητοποίηση της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, στην δημοσιοποίηση των στοιχείων εκτέλεσης του προϋπολογισμού, και στη δημιουργία θεσμικών αντίβαρων, δηλαδή σώμα ελέγχου προϋπολογισμού, το οποίο θα παρακολουθεί την εκτέλεση του. Δεν παρέλειψε να διατρανώσει ότι «η Ελλάδα δεν ζήτησε σωτηρία από κανέναν, και ούτε την χρειάζεται. Είμαστε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σεβόμαστε τους κανονισμούς της, κι αυτό αρκεί για να ξεπεραστούν οι συχνά αδικαιολόγητες ανησυχίες των αναλυτών»

Θεμελιώδους σημασίας η προώθηση αλλαγών στη διαχείριση τραπεζικών κινδύνων

Τον υπουργό Οικονομικών διαδέχτηκε στο βήμα η Ελένη Δενδρινού Λούρη, Υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, σκιαγραφώντας στην ομιλία της την κατάσταση του χρηματοπιστωτικού συστήματος στην Ελλάδα. Η Υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος υπογράμμισε το γεγονός ότι τα επίπεδα ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών ήταν σε καλύτερα επίπεδα σε σχέση με πολλές ευρωπαϊκές χώρες, και λόγω, μεταξύ άλλων, της κρατικής ενίσχυσης που έλαβαν, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η ρευστότητα θα επανέλθει στα προ κρίσης επίπεδα.
Επεσήμανε ωστόσο ότι οι δυσκολίες δεν έχουν ξεπεραστεί, προσθέτοντας σε αυτές και τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, και για αυτό οι τράπεζες θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές, να διατηρήσουν σημαντικά capital margins καθώς και επαρκή ρευστότητα ενώ θα πρέπει να ενισχύσουν τόσο την κουλτούρα διαχείρισης κινδύνων των οργανισμών τους όσο και τις στρατηγικές, πολιτικές αλλά και μεθοδολογίες που χρησιμοποιούν για το risk management.

Ο Mario Nava, Head of Unit Banking & Financial Conglomerates της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μίλησε για την ανάγκη σχεδιασμού ενός πιο αποτελεσματικού θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των τραπεζών. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση βγαίνει από την χειρότερη οικονομική κρίση της ιστορίας της. Τώρα είναι η ευκαιρία να εμπεδωθούν οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο θεσμικό πλαίσιο των τραπεζών». Ο M. Nava  έδωσε έμφαση στην επίδραση της λειτουργίας των τραπεζών στην οικονομία και την κοινωνία, τονίζοντας ότι οι διαβουλεύσεις της Βασιλείας δεν υποδεικνύουν σήμερα τον εύκολο δρόμο της διακράτησης περισσότερων κεφαλαίων –αντίθετα, εξετάζουν και τις διαρθρωτικές αλλαγές που πρέπει να προωθηθούν σε μακροοικονομικό επίπεδο.

H Mιράντα Ξαφά, Senior Investment Strategist & Member of the Advisory Board, IJPartners, επικεντρώθηκε στο γιατί οι αγορές και οι αναλυτές αντιμετωπίζουν την ελληνική οικονομία με δυσπιστία και μας συγκρίνουν με την Αργεντινή και τη Ρωσία. Το υψηλό χρέος, το έλλειμμα, τα διαφορετικά στοιχεία που παρουσιάζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις, η έλλειψη ανταγωνιστικότητας κ.α. δικαιολογούν αυτή τη στάση. Επίσης επιχειρηματολόγησε σχετικά με το πόσο ευαίσθητο είναι το πρόγραμμα σταθερότητας που έχει κατατεθεί αφού βασίζεται σε υποθέσεις, ενώ περιλαμβάνει και έκτακτα μέτρα.  Σχετικά με το χρηματοπιστωτικό σύστημα, υποστήριξε ότι παρά την ανθεκτικότητα που επέδειξε έχει επηρεαστεί, ενώ επεσήμανε και το γεγονός ότι σύντομα οι τράπεζες θα πρέπει να αναζητήσουν χρηματοδότηση από τις αγορές, καθώς η ΕΚΤ θα περιορίσει τις ενισχύσεις που παρείχε. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, έκρινε το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των χρεών ατυχές.  

Ενότητα 2: Strengthening Key Banking Markets In Greece

Συγκρατημένη αισιοδοξία για ισχνή ανάκαμψη μέσα στο 2010

Στην πραγματική διάσταση των προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας εστίασε στην παρουσίαση του ο καθηγητής Γκίκας Χαρδούβελης, αναλαμβάνοντας να λύσει κάποιους από τους πιο διαδεδομένους μύθους που κυκλοφορούν για την ελληνική οικονομία. «Είναι βέβαιο ότι η κρίση ανέδειξε τα μακροχρόνια προβλήματα της ανταγωνιστικότητας και της έλλειψης δημοσιονομικής πειθαρχίας που ταλανίζουν την ελληνική οικονομία, όμως, οι οίκοι αξιολόγησης σίγουρα υπερβάλλουν». Ο Chief Economist και Head of Research της Eurobank EFG έκανε ιδιαίτερη μνεία στην αυστηρότητα με την οποία οι διεθνείς οίκοι αξιολογούν την Ελλάδα, χωρίς να περιμένουν να δουν δείγματα γραφής από τη νέα κυβέρνηση, εξηγώντας ότι «απλά θέλουν να φανούν συντηρητικοί, προκειμένου να επανορθώσουν  για τις προ κρίσης λανθασμένες εκτιμήσεις τους». Ο Γκ. Χαρδούβελης πρόβλεψε ότι το 2010 θα είναι έτος ισχνής ανάκαμψης, με τα προβλήματα της ανεργίας και των προβληματικών δανείων να παραμένουν στο προσκήνιο. «Η πορεία της ανάκαμψης θα εξαρτηθεί από το πόσο γρήγορα οι κεντρικές τράπεζες θα απορροφήσουν τη ρευστότητα από την αγορά  -κι όπως όλα δείχνουν, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα τα καταφέρει γρηγορότερα από την Federal Reserve. Δεν παρέλειψε να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση, η οποία δείχνει «αποφασισμένη να φέρει αλλαγές στο δημόσιο».
Εστίαση στον πελάτη

Ο Θανάσης Πανόπουλος, Principal της PwC, υποστήριξε ότι τόσο εξαιτίας των αλλαγών που επέφερε η κρίση αλλά και γενικότερα των εξελίξεων που έχουν συντελεστεί στη σύγχρονη τραπεζική, αναδεικνύεται σημαντικότερη από ποτέ η ανάγκη ανάπτυξης βαθιάς γνώσης των πελατών της και χάραξη αντίστοιχης στρατηγικής που θα επιτρέπει την ενιαία αντιμετώπιση του πελάτη. "Οι τράπεζες θα πρέπει να στρέψουν τις επενδύσεις τους από την ανάπτυξη νέων προϊόντων στην αξιοποίηση της πληροφορίας για τον πελάτη τους, ενώ θα πρέπει κάποια στιγμή να καταλήξουν στο ποιοι είναι οι καλύτεροι πελάτες τους και σε ποια κατηγορία κοινού θέλουν να απευθυνθούν".

Δανεισμός Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων

Ο δανεισμός και η ενίσχυση των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων ήταν το θέμα συζήτησης του πρώτου πάνελ του συνεδρίου, στο οποίο συμμετείχαν οι Θεμιστοκλής Κουβαράκης - Head of Lending Operations in Greece, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, Νικόλαος Τριτάρης -Γενικός Διευθυντής ΤΕΜΠΜΕ, Νικόλαος Χαριτάκης -Αντιπρόεδρος και CEO, Τανεο, Ανδρέας Αθανασόπουλος - Βοηθός Γενικός Διευθυντής Λιανικής Τραπεζικής, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας, Θωμαϊς Τουσιάδου -Επικεφαλής τμήματος ΜΜΕ, Geniki Bank και Οδυσέας Χαραλάμπους -Διευθύνων Σύμβουλος, Ελλάδα, Κύπρος & Μάλτα της Cisco συζητούν για τον τραπεζικό δανεισμό στην αγορά των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Συντονιστής της συζήτησης ο Αιμίλιος Γιαννόπουλος, Assurance Leader, PricewaterhouseCoopers.

Όλοι συμφώνησαν στην ανάγκη ενίσχυσης των ΜΜΕ αφού αποτελούν την πλειοψηφία των ελληνικών επιχειρήσεων, με το σύνολο των οργανισμών να έχουν να παρουσιάσουν σημαντικές ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση. Ωστόσο, όπως προέκυψε από τη συζήτηση, το σημαντικό δεν είναι η πρόσκαιρη κάλυψη αναγκών ρευστότητας αυτών των επιχειρήσεων αλλά η ουσιαστική ενίσχυση των επενδυτικών τους κεφαλαίων και πλάνων.


ΣΔΙΤ και χρηματοδότηση έργων υποδομής

Στα μεγάλα έργα υποδομής -συγκοινωνιακά, ενεργειακά, και άλλα - που υλοποιούνται σήμερα στη χώρα μας μέσα από τα προγράμματα συγχρηματοδότησης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και τη συμμετοχή των τραπεζών γενικότερα και της Εθνικής Τράπεζας ειδικότερα, αναφέρθηκε στην ομιλία του ο Κωνσταντίνος Γ. Σταυρίδης, Division Manager Project Finance της Εθνικής Τράπεζας.

Compliance και τεχνολογία στο επίκεντρο

Στις συνθήκες που δημιουργεί η εναρμόνιση του πλαισίου κανονιστικής συμμόρφωσης στην Ευρωπαϊκή Ενωση αναφέρθηκε στην παρουσίαση της η Deborah Traversa, Marketing Manager της SIA-SSB. Μιλώντας για την πρόοδο εναρμόνισης της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Ενωση στα πεδία των SEPA, PSD και MiFiD, η D. Traversa τόνισε οτι «σκοπός του νέου κανονιστικού πλαισίου είναι η παροχή μεγαλύτερης διαφάνειας στον τραπεζικό πελάτη, με παροχή υπηρεσιών τις οποίες πραγματικά να επιθυμεί και να είναι διατεθειμένος να πληρώσει».

Είναι η διεθνής επέκταση εφικτή;

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν από το 2002 μέχρι το 2008 αναπτυχθεί σημαντικά στις περιοχές της των Βαλκανίων και της Νότιο Ανατολικής Ευρώπης, με αποτέλεσμα σήμερα να έχουν εδραιώσει μια ισχυρή παρουσία. "Αυτή η επέκταση σήμερα έχει παγώσει εξαιτίας της χρηματωπιστωτικής κρίσης και των αποτελεσμάτων αυτής τόσο στις ελληνικές τράπεζες, όσο κυρίως στις χώρες στις οποίες δραστηριοποιούνται", είπε στην παρουσίασή του ο Αλέξανδρος Κύρτσης.

Ενότητα 3: Next Steps To Sustain Growth
Το μεγάλο στοίχημα αύξησης της ανταγωνιστικότητας

Τις αναπτυξιακές και εξυγιαντικές δράσεις που προωθεί η νέα κυβέρνηση ανέλυσε η Υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και  Ναυτιλίας  Λούκα Κατσέλη, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στο νομοσχέδιο για τις οφειλές προς τις τράπεζες και τις αλλαγές στον Τειρεσία, αλλά και την ίδρυση Ελληνικού Αναπτυξιακού Ταμείου.  «Η επαναφορά της χώρας σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης αποτελεί εφαλτήριο συνεργασίας κράτους και παραγωγικών φορέων, και ιδιαίτερα των τραπεζών», υπογράμμισε η Λ. Κατσέλη, και στη συνέχεια αναφέρθηκε  στις συνέργειες που το κράτος δημιουργεί με τις τράπεζες μέσω της υλοποίησης του ΕΣΠΑ και στη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, στο πλαίσιο των προγραμμάτων Jeremie και Jessica και του ΤΕΜΠΜΕ.  Στο πλαίσιο της παρουσίασης της, η Λ. Κατσέλη έδωσε τους τέσσερις στόχους που έχει θέσει η νέα κυβέρνηση, και αφορούν στην αναδιάρθρωση του παραγωγικού ιστού της χώρας, στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, την υποστήριξη της εξωστρέφειας και των εξαγορών και την καλύτερη εποπτεία της αγοράς, με σκοπό την διαφύλαξη του ανταγωνισμού.

«Η χώρα αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις, όμως η κυβέρνηση απέδειξε ότι μπορεί να προωθήσει τομές για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. Με τη βοήθεια των παραγωγικών φορέων, η χώρα θα βγει νικήτρια στις προκλήσεις αυτές», δήλωσε στο κλείσιμο της ομιλίας της η Λ. Κατσέλη.

Δεν ήταν άτρωτες απέναντι στην κρίση οι ελληνικές τράπεζες

Κάτω από μεγάλη πίεση και μεγάλο άγχος βρίσκονται σήμερα οι τράπεζες, όπως χαρακτηριστικά είπε ο Άνθιμος Θωμόπουλος, Γενικός Διευθυντής Οικονομικών και Λειτουργικής Στήριξης, της Εθνικής Τράπεζας, ο οποίος υπογράμμισε με έμφαση -περισσότερες από μία φορές- πόσο λανθασμένη είναι η διάχυτη άποψη ότι οι ελληνικές τράπεζες, καθώς δεν ήταν εκτεθειμένες σε τοξικά προϊόντα και αφού ακολουθούσαν πιο συνετή στρατηγική ανάπτυξης, δεν προσεβλήθησαν από την κρίση. "Οι ελληνικές τράπεζες έχουν να αντιμετωπίσουν στο μέλλον τα ίδια αν όχι μεγαλύτερα προβλήματα, αφού σε μια εποχή ύφεσης η Ελλάδα έχει να αντιμετωπίσει και το τεράστιο πρόβλημα της δημοσιονομικής κατάστασης", είπε και συνέχισε: "το γεγονός ότι το πρόβλημα είναι αποτέλεσμα της δημοσιονομικής πολιτικής και όχι των δράσεων του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας, δεν καταργεί το πρόβλημα".

O «σκληρός πυρήνας» της καταναλωτικής πίστης

Τις τάσεις εξέλιξης της καταναλωτικής πίστης στην ελληνική αγορά ανέπτυξε στην παρουσίαση του ο Γιώργος Τσόπελας,  Managing Director της McKinsey & Company in Greece. «Η καταναλωτική πίστη είναι ο βασικότερος πυλώνας του  ελληνικού τραπεζικού συστήματος και το άμεσο μέλλον της δεν προοιωνίζεται ευοίωνο» παραδέχτηκε ο Γ. Τσόπελας.
Τα τέσσερα σημεία κλειδιά ανάπτυξης της καταναλωτικής πίστης στην Ελλάδα, κατά τον Γ. Τσόπελα είναι η εμβάθυνση της γνώσης του τραπεζικού πελάτη, η αποτελεσματική διαχείριση και τιμολόγηση των κινδύνων, ο ανασχεδιασμός του δικτύου διανομής και η αναδιάρθρωση των λειτουργιών της τράπεζας, έτσι ώστε να είναι πιο αποτελεσματικές –αλλά και φθηνές- για τον τραπεζικό πελάτη.

Το παρόν και το μέλλον των ελληνικών τραπεζών

Με το παρόν και το μέλλον των τραπεζών ασχολήθηκε το πάνελ που έκλεισε τις εργασίες του συνεδρίου, στο οποίο συμμετείχαν οι: Γιώργος Τανισκίδης -Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, Millennium Bank, Κλέων Παπαδόπουλος -Πρόεδρος, ΤΤ Hellenic Postbank, Arnaud Tellier - General Manager Head of Territory, BNP Paribas, Δημήτρης Γεωργόπουλος -Εμπορικός Διευθυντής, Geniki Bank, Δρ. Χρήστος Γκόρτσος -Γενικός Γραμματέας, Ελληνική Ένωση Τραπεζών, Cristina Torrella -Director, Financial Institutions Group, FitchRatings. Τον συντονισμό της συζήτησης έκανε ο Philip Alexander, Finance Editor, The Banker.

Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα του τραπεζικού συστήματος είναι η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, αλλά είναι μέσα στο ρόλο των τραπεζών να συμβάλουν στην έξοδο της οικονομίας από την κρίση. "Είναι η ευκαιρία μας να τακτοποιήσουμε τα του οίκου μας και δεν πρέπει να τη χάσουμε", είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Τανισκίδης. Για την ανάγκη προσαρμογής του τραπεζικού συστήματος στις καινούργιες καταναλωτικές συνθήκες αλλά και απλοποίησης των πραγμάτων, μίλησε ο Δ. Γεωργόπουλος.  Από την άλλη, η Cristina Torella επεσήμανε ότι οι τράπεζες πρέπει να απεξαρτηθούν από την ΕΚΤ. Στην άποψη αυτή συνηγόρησε και ο Arnaud Tellier, ο οποίος είπε ότι "τράπεζες δεν χρειάζονται πρόσβαση σε περισσότερα κεφάλαια αλλά καλύτερη ρευστότητα”.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης