Τελευταία Νέα
Επιχειρηματικά

Με δράσεις για την περιβαλλοντική συνείδηση γιορτάζει την Παγκόσμια Μέρα Νερού η ΕΥΔΑΠ

tags :
Με δράσεις για την περιβαλλοντική συνείδηση γιορτάζει την Παγκόσμια Μέρα Νερού η ΕΥΔΑΠ
Η ΕΥΔΑΠ για την Παγκόσμια Μέρα Νερού η ΕΥΔΑΠ, την 22η Μαρτίου 
Το νερό είναι ιερό.
Το νερό είναι η ζωή.
Το νερό είναι παντού, κυριαρχεί στην καθημερινότητά μας σε τέτοιο βαθμό, ώστε να μην το προσέχουμε, να το θεωρούμε δεδομένο.
Έτσι, δείχνουμε να μην κατανοούμε πλήρως τη σημασία του με αποτέλεσμα πολλές χώρες παγκοσμίως να αντιμετωπίζουν κρίση στην επάρκεια και στην ποιότητα του πόσιμου νερού.
Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αποφάσισε να καθιερώσει την 22η του Μάρτη ως Παγκόσμια Μέρα Νερού.
Την προσπάθεια για την ευαισθητοποίηση του κόσμου αλλά και των αρχών, συντονίζει ο ΟΗΕ σε συνεργασία με κυβερνήσεις, οργανισμούς, θεσμούς, και άλλους εταίρους σε όλο τον κόσμο.
Εμείς που ζούμε σε τόπο που δεν του λείπει το καλής ποιότητας γλυκό νερό, καθώς η ΕΥΔΑΠ φροντίζει ώστε να το διασφαλίσει, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι παγκοσμίως η πρόσβαση στο νερό δυσκολεύει, η ποιότητά του φθίνει όλο και περισσότερο, ενώ παράλληλα η κλιματική αλλαγή είναι ο αποφασιστικός παράγοντας που δυσκολεύει τα πράγματα ακόμα περισσότερο.
Σήμερα, πάνω από 663 εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν δίκτυο ύδρευσης, μια βρύση να ανοίξουν για να πιούν νερό, ζουν χωρίς ασφαλή πηγή νερού κοντά στο σπίτι τους και ξοδεύουν αμέτρητες ώρες σε ουρές ή περπατώντας σε ανώμαλους δρόμους για να φτάσουν σε μακρινές πηγές ενώ αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις στην υγεία τους λόγω της χρήσης μολυσμένου νερού.
Η ΕΥΔΑΠ δίνει προτεραιότητα στη σημασία της πρόσβασης στο νερό από όλους, στην αειφόρο διαχείριση του γλυκού νερού, στην υπεύθυνη χρήση του, στη διατήρηση της ποιότητάς του, στην επαναχρησιμοποίηση του ανακτημένου νερού μετά από την επεξεργασία του βιολογικού καθαρισμού, στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση, όχι μόνο για το παρόν αλλά και για το μέλλον.
Το νερό βρίσκεται στην καρδιά της ζητούμενης αειφόρου ανάπτυξης.
Στόχος της προσπάθειας ενημέρωσης που έχει αναλάβει η ΕΥΔΑΠ, καθ’ όλη τη διάρκεια της δράσης της και ιδιαιτέρως τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα Νερού, είναι η δημιουργία και ο συντονισμός δράσεων, όπως μουσικές παραστάσεις, καμπάνιες ευαισθητοποίησης και προγράμματα εκπαίδευσης, που θα αφυπνίσουν την περιβαλλοντική συνείδηση και ηθική και θα ενθαρρύνουν την ανάπτυξη και εφαρμογή ενός κώδικα ορθολογικής συμπεριφοράς απέναντι στο περιβάλλον και το διάφανο χρυσό.
Το πιο δύσκολο και σημαντικό κομμάτι της ευαισθητοποίησης του κοινού αποβλέπει στη διασφάλιση του μέλλοντος, και το μέλλον είναι στα χέρια των παιδιών, των αυριανών διαχειριστών του νερού.
Η ΕΥΔΑΠ έχει προσεγγίσει με ευαισθησία χιλιάδες παιδιά τα τελευταία 20 χρόνια, στα οποία μαθαίνει να αντιλαμβάνονται τη σημασία του νερού για τον άνθρωπο και το περιβάλλον.
«Ο Σταγονούλης», το ειδικά σχεδιασμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το οποίο απευθύνεται σε παιδιά σχολικής ηλικίας μέσω των σχολείων τους, με τη χρήση πλούσιου οπτικοακουστικού υλικού, έχει στόχο να βοηθήσει τα παιδιά να κατανοήσουν τη διαχρονική λειτουργία και ευθύνη του ανθρώπου μέσα στο περιβάλλον και να αντιληφθούν ότι το νερό είναι προϋπόθεση της ζωής στον πλανήτη, της ανθρώπινης ύπαρξης, είναι αναντικατάστατος φυσικός πόρος, αλλά και οικονομικό αγαθό μείζονος αξίας.
Για την γιορτή της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού, η ΕΥΔΑΠ οργάνωσε μια σειρά εκδηλώσεων που ξεκίνησαν με τη δεύτερη συναυλία του κύκλου «Νέοι Έλληνες Σολίστ – Κυριακές στον Παρνασσό».
Παράλληλα, τo τριήμερο εορταστικό πρόγραμμα, που είχε καθαρά περιβαλλοντικό χαρακτήρα, περιελάμβανε δραστηριότητες με τη συμμετοχή των μαθητών, άφθονα παιχνίδια και πειράματα που υλοποιούνταν σε έναν σύγχρονο και ασφαλή εκπαιδευτικό χώρο, που επιτρέπει στα παιδιά να αναπτύξουν ποικίλες δραστηριότητες που ενισχύουν τη βιωματική προσέγγιση και την ενεργό συμμετοχή τους.
Από τις 21 έως 23 Μαρτίου, στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα της Εταιρείας, όπου και πραγματοποιείται το νέο, εκσυγχρονισμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Εταιρείας, μαθητές δημοτικών σχολείων παρακολούθησαν ένα πλούσιο και καινοτόμο πρόγραμμα εκπαιδευτικών δράσεων μαζί με τους Πράκτορες του Πλανήτη.
Ο ανανεωμένος πλέον Σταγονούλης, ξενάγησε τα παιδιά στο ταξίδι του νερού, μέσα από το καινούργιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει σύγχρονο οπτικοακουστικό υλικό, συνδυάζοντας τη διασκέδαση με τη γνώση για τον πιο πολύτιμο φυσικό πόρο, το νερό.
Η Παγκόσμια Ημέρα Νερού είναι ημέρα ευθύνης και υπενθύμισης, πως το νερό γίνεται δεδομένο μέσα από σκληρή προσπάθεια και υπεύθυνη διαχείριση από όλους, προκειμένου να συνεχίσει να είναι αναπόσπαστο μέρος της ζωής μας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης