Τελευταία Νέα
Επιχειρηματικά

si-Cluster και Aerospace Valley απογειώνουν την ελληνογαλλική συνεργασία στην αεροδιαστημική

tags :
si-Cluster και Aerospace Valley απογειώνουν την ελληνογαλλική συνεργασία στην αεροδιαστημική
Η επισφράγιση της ανανεωμένης συνεργασίας έλαβε χώρα σε ειδική εκδήλωση την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Περαιτέρω ενίσχυση των δεσμών μίας ήδη παραγωγικής συνεργασίας με την υπογραφή ανανέωσης της διμερούς στρατηγικής τους συμφωνίας πραγματοποιήθηκε ανάμεσα στον Ελληνικό Συνεργατικό Σχηματισμό Διαστημικών Τεχνολογιών και Εφαρμογών si-Cluster, που υποστηρίζεται από το Corallia και την ΕΒΙΔΙΤΕ και το γαλλικό Aerospace Valley, το πιο σημαντικό cluster αεροδιαστημικής της Ευρώπης, με περισσότερα από 890 μέλη, μεταξύ των οποίων κολοσσοί της παγκόσμιας βιομηχανίας, όπως η Airbus και η Thales.
Η επισφράγιση της ανανεωμένης συνεργασίας έλαβε χώρα σε ειδική εκδήλωση την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, με αφορμή την επίσκεψη του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας Emmanuel Macron στη χώρα μας, παρουσία του Υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης κ. Νίκου Παππά και στελεχών της Γαλλικής Πρεσβείας.
Τη συμφωνία υπέγραψαν η κα. Agnès Paillard, Πρόεδρος του Aerospace Valley και ο Δρ. Jorge-A. Sanchez-P., Πρόεδρος του si-Cluster.
H συνεργασία των δύο φορέων μετρά ήδη τρία χρόνια και στο πλαίσιο της έχουν υλοποιηθεί εμπορικές συνεργασίες και σημαντικά τεχνολογικά και ερευνητικά προγράμματα μεταξύ των φορέων αρωγών των clusters και των μελών τους (Space2ID, Neptune, FabSpace, AactInSpace, κ.λπ.).
Η ανανέωση της συνεργασίας, που έχει ως στόχο την ανάπτυξη κοινών ερευνητικών και αναπτυξιακών προγραμμάτων στον τομέα της αεροδιαστημικής, την από κοινού παρακολούθηση των εξελίξεων σε τεχνολογίες και εφαρμογές διεθνώς και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας, έρχεται να εδραιώσει και μία κοινή προσπάθεια των δύο gold-labeled clusters για τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού συνεργατικού σχηματισμού (Space4Globe), που στοχεύει να αναδείξει τις δυνατότητες της ευρωπαϊκής αεροδιαστημικής καινοτομίας έναντι του παγκοσμίου ανταγωνισμού, με προγραμματισμένες δράσεις σε χώρες εκτός ευρωπαϊκών συνόρων, την ανάπτυξη κέντρων αριστείας στην αεροδιαστημική στη Γαλλία και στην Ελλάδα και την υποστήριξη ίδρυσης νέων startups αεροδιαστημικής αλλά και μεταφοράς τεχνολογίας από το διάστημα σε άλλες σημαντικές οικονομικές δραστηριότητες στη Γαλλία αι στην Ελλάδα. Μάλιστα, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Μποδοσάκη, 4 νέοι Έλληνες επιστήμονες έχουν μεταβεί τα τελευταία 3 χρόνια στο Aerospace Valley ως Cluster Ambassadors, εδραιώνοντας αυτές τις σημαντικές συνεργασίες.
Χαιρετίζοντας την υπογραφή της συμφωνίας ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης κος Νίκος Παππάς δήλωσε: «Η επισφράγιση της συνεργασίας μεταξύ του ελληνικού si-Cluster και του γαλλικού Aerospace Valley ενισχύει τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής διαστημικής τεχνολογίας και αποδεικνύει ότι μέσω ισχυρών ευρωπαϊκών και διεθνών συνεργασιών και συμπράξεων η χώρα μπορεί να προοδεύσει και να είναι ανταγωνιστική στον τομέα του διαστήματος.
Με μεγάλη χαρά θα δώσω το "παρών" μαζί με την ελληνική επιχειρηματική αποστολή στο Toulouse Space Show 2018 όπου φορείς των δύο Clusters θα έχουν την ευκαιρία να εξετάσουν κοινές εμπορικές και ερευνητικές συνεργασίες».
Η κα. Agnès Paillard, ανέφερε σχετικά με την ενίσχυση της συνεργασίας των δύο clusters: «Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη για την υπογραφή της συμφωνίας ανάμεσα στο Aerospace Valley και το si-Cluster σήμερα στην Αθήνα.
 Έχουμε συνεργαστεί με το Corallia σε πολύ επιτυχημένα έργα για 3 χρόνια στον τομέα των διαστημικών εφαρμογών, όπου αποτελεί χώρο υπόσχεσης και για τις δυο πλευρές.
Η Ελλάδα έχει πολύ μεγάλες ευκαιρίες να αναπτύξει υπηρεσίες που βασίζονται σε διαστημικά δεδομένα και το Corallia αποτελεί ένα σπουδαίο “παίχτη” ικανό να επιτρέψει την ανάπτυξη αυτή».
Από την πλευρά του, ο Δρ. Jorge Sanchez επεσήμανε: «Η ισχυροποίηση της συνεργασίας μεταξύ του si-Cluster και του Aerospace Valley με την υπογραφή της σημερινής συμφωνίας, επιβεβαιώνουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την αμοιβαία εκτίμηση και αγαστή συνεργασία των τελευταίων τριών ετών. Είμαστε βέβαιοι ότι αυτή η νέα ώθηση στη συνεργασία μας θα ενισχύσει τις εμπορικές και ερευνητικές δραστηριότητες των δύο χωρών, εδραιώνοντας τη θέση της ελληνικής αεροδιαστημικής τεχνολογίας ως μιας υπολογίσιμης και ανταγωνιστικής δύναμης στην παγκόσμια αγορά.
Η κοινή ευρωπαϊκή μας προσπάθεια για εξαγωγική δραστηριότητα εκτός Ευρώπης θα φέρει ακόμη περισσότερα οφέλη στη χώρα μας και θα δείξει σε όλο τον κόσμο τις δυνατότητες της ελληνικής αεροδιαστημικής καινοτομίας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης