Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Οι ξένοι ανησυχούν ότι η Ελλάδα θα εξελιχθεί σε Dubai αν δεν μπορέσει να δανεισθεί

 Οι ξένοι ανησυχούν ότι η Ελλάδα θα εξελιχθεί σε Dubai αν δεν μπορέσει να δανεισθεί
Στο Λονδίνο μας θεωρούν σχεδόν χρεοκοπημένους, αλλά δεν είμαστε.
Το επιχείρημα τους απλό όταν πριν 1 χρόνο κινδύνευαν να καταρρεύσουν χώρες της Ανατολικής Ευρώπης τα CDS το ασφάλιστρο έναντι ρίσκου χώρας  είχε φθάσει στις 450 μονάδες βάσης.
Οι χώρες των Βαλκανίων είχαν δείξει καλύτερη συμπεριφορά παρά τα τεράστια οικονομικά προβλήματα.
Η Ελλάδα έφθασε στις 450 μονάδες βάσης CDS στο έτος που μεταφράζεται ότι η χώρα θεωρείται για τους ξένους ότι τείνει να πλησιάσει το default.
Η εικόνα της Ελλάδος είναι δημιούργημα της αναβλητικότητας της Ελλάδος να προχωρήσει σε δανεισμό και της χείριστης ψυχολογίας που υποχρεώνει τους ξένους επενδυτές να αποτραβιόνται από την Ελλάδα μαζικά.
Ποιες είναι οι εναλλακτικές λύσεις;
1)Η Ελλάδα καταφέρνει να δανεισθεί , οι ξένοι αλλάζουν άποψη αγοράζουν ομόλογα και τα hedge funds τα οποία έχουν ανοικτές short θέσεις 4,5 δις ευρώ σπεύδουν να τις κλείσουν.
Μεγάλη άνοδος στο ΧΑ.
2) Η Ελλάδα καταφέρνει μερικώς να δανεισθεί και ξεκινούν οι ισχυροί κραδασμοί σε ΧΑ και ομόλογα στα τάρταρα το ΧΑ στα ύψη το spread και τα  CDS.
3)H Ελλάδα αδυνατεί να δανεισθεί και αποφασίζει να αντιμετωπίσει τις μεγάλες αποπληρωμές ομολόγων με παράταση του χρόνου εξόφλησης. Όταν λήγει ένα ομόλογο το δημόσιο θα το ανανεώνει με άλλο. Πρόκειται ένα τέτοιο μέτρο για έμμεσο default έμμεση στάση πληρωμών. Το μοντέλο αυτό υιοθετήθηκε και από το Dubai το οποίο πέρασε μια μεγάλη κρίση.
4)Η Ελλάδα ζητάει την στήριξη και την βοήθεια της ΕΕ.
5) Η Ελλάδα καταφεύγει στο ΔΝΤ ώστε να αντλήσει κεφάλαια.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης