Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Η επιστολή ενός αναγνώστη με την οποία θα συμφωνήσετε όλοι

Η επιστολή ενός αναγνώστη με την οποία θα συμφωνήσετε όλοι
Μακροχρόνιος αναγνώστης μας έστειλε μια επιστολή  με την οποία και συμφωνώ και για τον λόγω αυτό την χρησιμοποιώ ως άποψη μας. Ο αναγώστης ο οποίος εδώ και καιρό επικοινωνεί μαζί μου είναι τραπεζικό στέλεχος.
"Αν με ρωτούσες μέχρι και 6 μήνες πριν για το τι πρέπει να γίνει θα είχα πολλές απαντήσεις. Τόσο για τα λάθη στη μακροοικονομία όσο και για τις στρεβλώσεις στην μικροοικονομία.  Σίγουρα δεν θα έλεγα την αλήθεια για το έλλειμμα. Φαίνεται ότι το 13% είναι πολύ δύσπεπτο και κοστίζει πολύ. Δεν γνωρίζω αν ο ΥπΟικ το έκανε για μικροπολιτικούς λόγους ή απλά για να πει την αλήθεια και να ξεκινήσει από υγιή βάση. Γνωρίζω όμως ότι σίγουρα δεν περίμενες αυτή την αντιμετώπιση από τις αγορές. Μάλλον το έχει μετανοιώσει. Θα μπορούσε ενδεχομένως με ριζοσπαστικές πολιτικές να επανιδρύσει (ακούγεται αστείο τώρα) το κράτος και τις δομές του χωρίς τη σημερινή ασφυξία. Έτσι, και θα κατάφερνε ομαλά να προχωρήσει στις όποιες αλλαγές.
Από την άλλη, όσον αφορά στη μικροικονομία και στις στρεβλώσεις της μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν πλέον. Ας ξεκινούσε από την ΤτΕ και την ανεξαρτησία αυτής ως εποπτικού μηχανσιμού. Πάταξη φοροδιαφυγής, εγκαθίδρυση ενός σταθερού και εφαρμόσιμου φορολογικού πλαισίου κ.α είναι απαραίτητα για μια ορθολογική οικονομία με προοπτικές ουσιαστικής ανάπτυξης.

Το δυσάρεστο είναι ότι οι Τράπεζες είναι πλέον σαν τους φτωχούς συγγενείς. Σίγουρα έχουν μερίδιο ευθύνης και μάλιστα μεγάλο για τις στρεβλώσεις της Μικροοικονομίας. Παλιότερα ήταν κράτος εν κράτει. Τώρα? Τώρα δεν μπορούν πλέον να λάβουν καμμία πρωτοβουλία. Το παιχνίδι έχει χοντρύνει πολύ για να το χειριστούν. Πρώτη φορά βλέπω τις Τράπεζες να είναι στη γωνία και με τέτοια αδυναμία χειρισμών. Να δανείσουν δεν μπορούν, να στηρίξουν τα ελληνικά ομόλογα ΚΑΙ ΑΛΛΟ δεν γίνεται. Τι μπορούν να κάνουν? Αυτό που κάνουν, αναχρηματοδοτήσεις για να μεταφέρουν ή και να λύσουν τα θέματα των ισολογισμών τους. Τίποτα άλλο....αν το σκεφτεί κανείς είναι τραγικό. Σε λίγο θα αρχίσει και το κυνήγι των καταθέσεων...Αναχρηματοδοτήσεις και καταθέσεις λοιπόν....

Σίγουρα δεν είναι ώρα για αναζήτηση ευθυνών (κάποια στιγμή πρέπει και αυτό να γίνει) αλλά μια κριτική στάση του πως φτάσαμε μέχρι εδώ και τι πρέπει να γίνει επιβάλλονται.

Πως φτάσαμε μέχρι εδώ? Ήταν άραγε τόσο δύσκολο να δούμε ότι με μαθηματική ακρίβεια βαδίζουμε στο γκρεμό? Ακουλουθήθηκε ένα μοντέλο με ημερομηνία λήξης. Θα το περίμενε κανείς ότι το κράτος θα αποτύγχανε, αλλά και ο ιδιωτικός τομέας? Γιατί? Η απάντηση ίσως είναι απλοική αλλά δείχνει τη νοοτροπία μας. "Έχει ο Θεός", "Ότι πάρουμε τώρα",  . Λίγοι καταλάβαιναιν, λιγότεροι ενδιαφερόντουσαν, ακόμα λιγότεροι μιλούσαν. Πάνω στη μέθη της "επιτυχίας" όσοι το έκαναν χαρακτηρίστικαν γραφικοί, εκτός πραγματικότητας, Κασσάνδρες, ξερόλες κτλ κτλ. Δυστυχώς είμαι από αυτούς που το έκαναν και ακόμα σηκώνω το Σταυρό της απαξίωσης και της διαπόμπευσης. Από ποιούς? Από αυτούς που φέρουν βαρύτατα μερίδια ευθύνης (είτε λόγω άγνοιας είτε λόγω δόλου) και δεν "μπορούν" ακόμα να ακούσουν την αλήθεια. Γιατί? Γιατί η αλήθεια φέρνει και ευθύνες.

Γνωρίζεις πολύ καλά τόσο καιρό που επικοινωνούμε και τις απόψεις μου και τις αναλύσεις μου (απλούς συλλογισμούς θα έλεγα) και τις προβλέψεις μου. Και βλέπεις και τα αποτελέσματα....

Λοιπόν φίλε Πέτρο τίποτα δεν πρόκειται να γίνει και τίποτα δεν πρόκειτα να αλλάξει. Τι απαντάμε τώρα? Η μεγαλύτερη κρίση μετά το 1929, οι ξένοι που μας πολεμούν, που μας ζηλεύουν, οι πλεκτάνες, οι συνομωσίες κτλ κτλ. Οι ξένοι να κονομήσουν θέλουν και βρήκαν πρόσφορο έδαφος, αυτό λέω εγώ.

Τα πράγματα θα πάνε πολύ χειρότερα και περιμένω φως από ένα πράγμα μόνο....να τα έχει ετοιμάσει έτσι ο ΥπΟικ ώστε να υπάρξει τρομερή βελτίωση στο Q1 και στα επόμενα.

Ο Τραπεζικός κλάδος από την άλλη μας τελείωσε στην Ελλάδα όπως τον ξέραμε. Θα συνεχιστεί η απαξίωση γιατί πολύ απλά το παραμύθι τελείωσε. Δεν ξέρω πότε και αν θα φτάσουμε σε τιμές 2007, πάντως όχι σύντομα.

Και όμως, κοίτα τι μπορεί να δημιουργήσει αλλά και να καταστρέψει ο συστημικός κίνδυνος της έλλειψης ουσιαστικής επιχειρηματικής ηθικής και των βραχυπρόθεσμων αποτελεσμάτων σε όποιο (μελλοντικό) κόστος....

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης